Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Které vitamíny a minerály jsou vhodné pro vlasy?

Pokud chcete, aby vaše vlasy byly silné, lesklé a krásné, musíte jim věnovat potřebnou péči. I když k péči o vlasy a pokožku hlavy používáte kvalitní šampon a kondicionér, je přinejmenším stejně důležité pečovat o vlasy zevnitř. Tak zajistíte svým vlasům ty nejlepší možné podmínky.

Když mají málo vitamínů, projeví se to zpravidla suchými, matnými vlasy, které se snadno lámou a štěpí. Pokud vlasy nemají dostatek vitamínů, může hrozit i jejich vypadávání.


Vitamíny činí vlasy zdravějšími a mohou omezit jejich vypadávání

Pokud chcete být ke svým vlasům šetrní, máte důvod podpořit svůj jídelníček a vnější péči doplňkem obsahujícím vitaminy, které jsou pro vlasy prospěšné.

O spoustě doplňků stravy a vitamínů se tvrdí, že působí proti vypadávání vlasů nebo proti suchým, matným a unaveným vlasům. Může se zdát, že je těžké se v džungli možností zorientovat, a obzvlášť obtížné to může být, pokud nevíte, co hledat.

Je dobré zjistit, které vitaminy skutečně fungují.

Vitamíny na vlasy s biotinem
Udržují zdravé vlasy a mohou být použity při vypadávání vlasů
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 559,00 Kč
Výprodejová cena Od 559,00 Kč Běžná cena 1.679,00 Kč
Vitamíny na vlasy s biotinem - Udržují zdravé vlasy a mohou být použity při vypadávání vlasů

10 nejlepších vitamínů pro zdravé a silné vlasy

Existuje mnoho vitaminů, které pomáhají udržovat zdravé vlasy a pokožku hlavy. Některé se specializují na vitamíny proti vypadávání vlasů, zatímco jiné vitamíny na vlasy jsou vyvinuty tak, aby pomáhaly vlasům rychleji růst.

Všechny vlasové doplňky však mají společné to, že jsou často vyrobeny z několika stejných účinných látek.

Zde je 10 vitamínů a minerálů, které jsou účinné pro vlasy zevnitř i zvenčí:

1. Přeslička polní

Jen málo rostlin na světě obsahuje více oxidu křemičitého než přeslička polní - a oxid křemičitý je jedním z minerálů, které výrazně ovlivňují zdraví vašich vlasů.

Kromě oxidu křemičitého je přeslička polní bohatá na několik aminokyselin, které jsou podle výzkumů rovněž prospěšné pro vlasy, pokožku hlavy, kůži a nehty. Aminokyseliny jsou důležitými stavebními kameny keratinu, z něhož se vlasy skládají.

Přeslička polní tak pomáhá udržovat přirozenou tvorbu vlasových buněk a udržovat vlasy husté, silné a zdravé.

2. Biotin

Biotin (vitamin B7) je důležitým vitaminem, pokud hledáte doplňky stravy, které skutečně fungují. Biotin je proto jedním z nejčastěji používaných doplňků stravy pro péči o vlasy a vlasových vitamínů - a to z dobrých důvodů.

Biotin pomáhá rozkládat tuky, sacharidy a bílkoviny a pomáhá udržovat vlasy zdravé zevnitř. Většina vitaminů skupiny B je pro vlasy prospěšná, ale biotin je obzvláště účinný.

Kromě krásných a zdravých vlasů je biotin prospěšný také pro pokožku a nehty.

3. Zinek

Zinek je jednou z nejúčinnějších složek doplňků stravy pro vlasy. Pro vlasy, pokožku a nehty dokáže zázraky, protože chrání buňky před oxidačním stresem, což v podstatě znamená nerovnováhu mezi volnými radikály a antioxidanty.

Ty jsou důležité pro procesy v těle, ale pokud je rovnováha narušena, může to mít vážné následky pro vlasy, pokožku a nehty - a tehdy může zinek pomoci.

4. Kapsaicin

Kapsaicin je výtažek z kajenského pepře, který podobně stimuluje vlasy a pokožku hlavy a podporuje jejich růst.

Kapsaicin stimuluje pokožku hlavy zevnitř, zvyšuje její prokrvení, což pomáhá zvýšit a optimalizovat růst vlasů.

5. Měď

Přestože měď není nutně nejdůležitější složkou pro rychlejší růst vlasů nebo zdravou pokožku hlavy, mnoho lidí je stále rádo, že měď vidí na seznamu složek.

Měď pomáhá zajistit normální pigmentaci vlasů.

6. Vitamín C

Vitamin C je obzvláště vhodný pro vlasy. Je prospěšný pro vaši imunitní reakci - a pokud vaše imunitní reakce prospívá, projeví se to na vašich vlasech a jejich růstu.

Kromě posílení imunitní reakce má vitamin C přímý vliv i na vaše vlasy. Pomáhá tělu obnovovat a zvyšovat příjem vitaminu E, železa a vápníku a zároveň přispívá k tvorbě kolagenu, z něhož se vaše vlasy skládají.

Vitamín C je vhodný pro každého, ale obzvlášť vhodný je, pokud se vám vlasy kudrnatí nebo se lámou více, než by měly.

7. Vitamín E

Vitamin E je stejně jako vitamin C antioxidant, který zajišťuje rovnováhu ve vlasové pokožce a zabraňuje oxidačnímu stresu.

I když se na vitamin E v souvislosti s růstem vlasů a péčí o ně příliš neupozorňuje, několik studií jasně ukazuje, že může přispět ke zvýšení růstu vlasů.

8. Vitamín A

Všechny buňky potřebují ke svému růstu a fungování vitamin A, tedy i vaše vlasové buňky. Vitamin A udržuje sliznice zdravé a udržuje rovnováhu například v produkci kožního mazu ve vlasové pokožce.

Sebum je jiný název pro přirozený olej ve vlasech, který je nezbytný pro udržení jejich zdraví a lesku.

To však neznamená, že je dobré užívat velké dávky vitaminu A. Tělo může mít potíže s vylučováním velkého množství vitaminu A, proto je nejlepší zvolit osvědčený doplněk stravy, abyste si byli jisti, že dostáváte správné množství.

V doplňku stravy Hair Loss od společnosti Australian Bodycare jsou všechny složky pečlivě testovány a můžete si být jisti, že dostáváte správnou dávku vitamínů a minerálů.

Vitamíny na vlasy s biotinem
Udržují zdravé vlasy a mohou být použity při vypadávání vlasů
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 559,00 Kč
Výprodejová cena Od 559,00 Kč Běžná cena 1.679,00 Kč
Vitamíny na vlasy s biotinem - Udržují zdravé vlasy a mohou být použity při vypadávání vlasů

9. Niacin

Niacin (vitamin B3) je dalším vitaminem skupiny B, který pomáhá udržovat rovnováhu energie, nervů, metabolismu, svalů, kůže, vlasů a nehtů. Vitaminy skupiny B mimo jiné podporují zdravý růst buněk.

Vitamíny skupiny B, včetně niacinu, mají tedy pozitivní vliv, pokud jde o zvýšení růstu vlasů.

10. Hořčík a vápník

Dva minerály, které jsou důležité pro zdravý růst vlasů, jsou hořčík a vápník.

Hořčík se podílí na více než 300 chemických reakcích a napomáhá optimálnímu fungování organismu. Pokud jde o vlasy a pokožku hlavy, je důležitý pro podporu silného a zdravého růstu vlasů. Stejně tak vápník přispívá k optimálním podmínkám pro vaše vlasy a pokožku hlavy.

Co byste měli mít na paměti, když hledáte vitamíny pro své vlasy?

Pokud hledáte doplňky stravy pro vlasy nebo k léčbě vypadávání vlasů, je důležité především vybrat si výrobce, kterému důvěřujete. Pak je vždy dobré porovnat, co potřebujete, s tím, na co je výrobek účinný.

Nejdůležitější ze všeho je však vybrat si doplněk stravy na vlasy, který obsahuje správné složky ve správném množství. Výše uvedený seznam můžete použít jako výchozí bod pro hledání účinných vitaminů a minerálů pro vaše vlasy, ale doplněk stravy nemusí obsahovat všechny, aby dobře fungoval.

Ve společnosti Australian Bodycare doporučujeme náš doplněk stravy proti vypadávání vlasů pro udržení zdravých a normálních vlasů.

Vypadávání vlasů je vhodné zejména pro ty, kteří:

  • mají potíže s pěstováním dlouhých vlasů
  • mají pocit, že jejich vlasy jsou tenké a krátké
  • byly vystaveny stresu, který způsobil řídnutí vlasů a jejich slabý růst
  • chtějí svým vlasům poskytnout tu nejlepší možnou péči - také vnitřně
  • chtějí, aby jim vlasy rychle rostly
  • chtějí mít opět zdravé vlasy po nadměrném stylingu, prodlužování nebo barvení vlasů
  • Chtějí vlasům věnovat zvláštní péči v souvislosti s menopauzou nebo těhotenstvím.

Péče proti vypadávání vlasů od Australian Bodycare obsahuje biotin, zinek, přesličku rolní, kapsaicin, měď, vitamin C, vitamin A, vápník a vitamin E.

XL balíček proti vypadávání vlasů
5 produktů proti vypadávání vlasů s biotinem pro řídnoucí vlasy
+15.000 recenzí
Běžná cena 2.079,00 Kč
Výprodejová cena 2.079,00 Kč Běžná cena 2.639,00 Kč
XL balíček proti vypadávání vlasů - 5 produktů proti vypadávání vlasů s biotinem pro řídnoucí vlasy

Jak mohu získat dostatek vitamínů pro své vlasy?

Nejlepším způsobem, jak si zajistit dostatek vitamínů, je jíst zdravou a pestrou stravu s dostatkem vitamínů.

Ne vždy je však snadné získat všechny vitaminy, které vaše vlasy potřebují - a pak je nejlepším řešením užívat doplněk stravy, který je sestaven z vitaminů, jež se ukázaly jako obzvláště účinné v péči o vlasy a podpoře jejich růstu.

Užívejte doplněk péče o vlasy

Bez ohledu na to, kolik přípravků na vlasy používáte, málokdy stačí k obnovení rovnováhy ve vlasech. Jakmile vlasy vyrostou z folikulu, jsou v podstatě mrtvé a je omezené, kolik toho můžete udělat, pokud jsou vaše vlasy již unavené, opotřebované nebo krepaté, nebo pokud máte roztřepené konečky.

Užíváním doplňku péče o vlasy o ně pečujete zevnitř - a to znamená zdravější a silnější vlasy, když vyrostou z vlasového folikulu, protože jste vlasům a pokožce hlavy dodali vitamíny, které potřebují. Zároveň si zajistíte optimální podmínky v pokožce hlavy, které jsou pro silné a zdravé vlasy nezbytné.

Pokud máte problémy s vypadáváním vlasů, doplněk stravy, jako je Hair Loss, vám také pomůže zvýšit růst vlasů.

Jedná se o doplněk, který dodá vašim vlasům sílu, takže jsou zdravější a silnější a rostou rychleji.

I když doplňky stravy a vitamíny pro vaše vlasy mohou mít velký význam, nenahrazují zdravý životní styl ani zdravou a pestrou stravu.

Jezte potraviny s vysokým obsahem vitamínů, které jsou důležité pro vaše vlasy

Vitamíny, které užíváte jako doplněk stravy, nemohou nahradit zdravou stravu s dostatkem vitamínů. Naopak, potřebné vitaminy můžete skutečně získat stravou - i když se to snadněji řekne, než udělá, a velká většina se proto rozhodne stravu vitaminy doplnit.

Pokud se chcete výrazněji zaměřit na vitaminy, které jsou pro vaše vlasy a pokožku hlavy prospěšné, existuje řada potravin, které můžete ve svém jídelníčku využít.

Potraviny s vysokým obsahem vitamínů a minerálů, které jsou prospěšné pro vaše vlasy:

  • Tučné ryby, jako je losos a makrela.
  • lněné semínko
  • Vlašské ořechy
  • Kuřecí maso
  • Krůtí maso
  • Vejce
  • Jogurt
  • Avokádo
  • Čočka
  • Celozrnné výrobky
  • Špenát
  • Brokolice
  • mrkev
  • Fazole
  • Sýr

Kromě toho, že do svého jídelníčku zařadíte některé z uvedených potravin, je důležité nezapomínat pít hodně vody. Motor funguje nejlépe na olej - a vaše tělo funguje nejlépe, pokud dostane denně asi dva litry vody.

Co můžete sami udělat pro rychlejší růst vlasů?

Pokud chcete, aby vaše vlasy byly zdravější, delší, hustší nebo lesklejší, nestačí jen užívat doplňky stravy a jíst zdravou a pestrou stravu - musíte se také starat o vlasy, které máte.

5 tipů na podporu růstu vlasů:

1. Kartáčujte si vlasy a masírujte si pokožku hlavy.

Pokud chcete zvýšit růst vlasů, je důležité stimulovat pokožku hlavy, aby se zvýšil krevní oběh. Zároveň se zvýší přísun kyslíku do vlasových folikulů, a tím se zvýší tvorba nových vlasů.

Toho můžete dosáhnout každodenním kartáčováním vlasů a jejich důkladnou masáží, například při koupeli.

2. Nemyjte si vlasy každý den

Mýdlo a voda mají tendenci vysušovat vlasy i pokožku hlavy - a to má opačný účinek na růst vlasů. Mezi jednotlivými mytími vlasů počkejte dva až tři dny. (Někteří lidé mohou počkat i déle.)

Pokud trpíte lupy nebo máte mastnou pokožku hlavy, možná máte chuť si vlasy denně mýt, ale ve skutečnosti to situaci jen zhoršuje. Když si myjete vlasy, vyplavujete z nich přirozené oleje - a vaše pokožka hlavy následně začne nadměrně produkovat oleje, takže se vaše vlasy a pokožka hlavy jednoduše více mastí.

3. Vyhněte se přehnanému stylingu a používání tepla

Nejlepší, co můžete pro své vlasy udělat, je nechat je co nejvíce v klidu. Vyhněte se fénování nebo horkému stylingu pomocí kulmy či žehličky na vlasy, pokud to není opravdu nezbytné. Nezapomeňte také používat přípravky na ochranu před teplem, kdykoli používáte teplo k úpravě vlasů.

Kromě toho dbejte na to, abyste na vlasy nepoužívali příliš mnoho přípravků. Mohou se hromadit ve vlasech a na pokožce hlavy a v nejhorším případě vést k vypadávání vlasů. Mnoho výrobků obsahuje chemické látky a parfémy, které mohou pokožku hlavy také podráždit. Dávejte si proto pozor, kolik produktů používáte, a nezapomeňte si při koupeli důkladně umýt pokožku hlavy.

4. Chodit pravidelně ke kadeřníkovi

Ne, vlasy nebudou růst rychleji, pokud je budete často stříhat, ale pokud si budete často zastřihávat konečky, všechny opotřebované vlasy se odstřihnou. To znamená méně roztřepených konečků a polámaných vlasů.

Takže i když pravidelné zastřihování nezpůsobí, že vaše vlasy porostou rychleji, budou rychleji delší.

5. Občas věnujte svým vlasům zvláštní péči

Aby byly vlasy zdravé, je nejlepší používat kondicionér po každém mytí - kromě toho je však dobré používat vlasovou kúru přibližně jednou týdně.

Můžete si koupit hotové vlasové kúry, ale můžete si je také sami vyrobit, stačí použít olej. Takto můžete svým vlasům dopřát extra péči a hydrataci.

Kompletní balíček proti vypadávání vlasů s produkty XL
5 produktů pro každodenní péči při vypadávání vlasů, jemných a řídkých vlasech
+15.000 recenzí
Běžná cena 2.299,00 Kč
Výprodejová cena 2.299,00 Kč Běžná cena 2.519,00 Kč
Kompletní balíček proti vypadávání vlasů s produkty XL - 5 produktů pro každodenní péči při vypadávání vlasů, jemných a řídkých vlasech