Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je to vypadávání vlasů u žen

Vypadávání vlasů u žen je bohužel velmi rozšířený problém. Vlasy začínají řídnout a/nebo vypadávat, což může mít negativní vliv na kvalitu života postižených.

Vypadávání vlasů u žen je často nejzřetelnější v okolí středové dělící linie v horní části vlasové pokožky. U žen dochází k celkovému řídnutí vlasů, které je nejvíce patrné v místě rozdělení vlasů, zatímco muži mají tendenci ztrácet všechny vlasy v jedné oblasti. Může se jednat o dočasný nebo trvalý problém.

Sada proti vypadávání vlasů s biotinem a Capilia Longa
3 produkty pro řídké vlasy, jemné vlasy se sklonem k vypádávání
+15.000 recenzí
Běžná cena 999,00 Kč
Výprodejová cena 999,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
3 produkty pro řídké vlasy, jemné vlasy se sklonem k vypádávání

Biologická struktura vlasů

Na pokožce hlavy je v průměru asi 100 000 vlasů. Každý pramen vlasů prochází různými fázemi růstu. První je anagenní fáze, v této fázi se obvykle nachází více než 90 % vlasů. Anagenní vlasy se obtížně vytrhávají, protože jsou hluboko zakořeněné v podkoží.

Anagenní fáze tvoří téměř celý životní cyklus vlasového pramene, přičemž každý vlas v této fázi zůstává zakořeněn několik let, než je nahrazen novým.

V další fázi, katagenní, dochází k odumírání buněk. Tato fáze trvá přibližně dva týdny. Poté vlas přechází do telogenní fáze, která trvá přibližně tři měsíce. Tato fáze je jakousi klidovou fází před vypadáváním vlasů. Je mnohem snazší vytrhnout vlasy, které jsou v telogenní fázi, než ve fázi anagenní.

Každý den vypadne až sto telogenních vlasů, což je zcela normální. Vypadávání vlasů se u žen (a mužů) stává problémem, pokud jich vypadává mnohem více. 

Co způsobuje vypadávání vlasů u žen?

Proč vypadávají vlasy jen některým ženám? Důvodů může být několik:

Dědičné faktory

Pokud měla vaše matka problémy s vypadáváním vlasů, existuje riziko, že budete postižena i vy. Dědičné vypadávání vlasů u žen může začít již ve 20 letech. Během následujících 10-20 let se vypadávání vlasů postupně zhoršuje, protože začínají mizet nové vlasy, které tvoří nové prameny. Postupem času se každý nový pramen vlasů stává světlejším a tenčím, až nakonec přestane růst úplně.

Hormonální změny a stres

Další příčinou vypadávání vlasů u žen mohou být hormonální změny v těle. Může to být v souvislosti s užíváním antikoncepčních pilulek, menopauzou nebo těhotenstvím a může to vést ke stavu známému jako telogenní efluvium.

To má za následek náhlou změnu poměru anagenních a telogenních vlasů. Místo 90 % anagenních a 10 % telogenních se změní na 70 % anagenních a 30 % telogenních. Výsledkem je ztráta tří set nebo více vlasů denně, což rychle ztenčuje celou hlavu.

Po odstranění příčiny změny hormonů však může vypadávání vlasů přetrvávat ještě šest měsíců. Poté se vlasy začnou opět normalizovat a vrátí se do předchozího stavu.

Nedostatek vitamínů a minerálů

Nedostatečný příjem vitamínů a minerálů v každodenní stravě může ovlivnit vaše vlasy a způsobit jejich vypadávání. To platí zejména v případě, že trpíte nedostatkem železa nebo nemáte dostatek vitaminů B a D.

Všechny tři hrají důležitou roli při udržování zdraví vašich vlasů. Nedostatek některého z nich nebo všech může způsobit, že vlasy budou jemné a slabé a nakonec vypadnou.

XL balíček proti vypadávání vlasů
5 produktů proti vypadávání vlasů s biotinem pro řídnoucí vlasy
+15.000 recenzí
Běžná cena 2.079,00 Kč
Výprodejová cena 2.079,00 Kč Běžná cena 2.639,00 Kč
XL balíček proti vypadávání vlasů - 5 produktů proti vypadávání vlasů s biotinem pro řídnoucí vlasy

Onemocnění vlasové pokožky

Kožní onemocnění, jako je lupénka a lupy, mohou být příčinou řídnutí vlasů. Lupénka je šupinaté a suché onemocnění kůže, které se často objevuje kolem spánků, za ušima, u vlasové linie a na dalších částech pokožky hlavy. Lupénka vlasové pokožky není vždy spojena s vypadáváním vlasů, ale v závažných případech může toto onemocnění způsobit vypadávání vlasů tím, že ovlivňuje zdraví vlasové pokožky.

Nadměrné používání vlasových přípravků

Nadměrné používání šamponu, kondicionéru, laku na vlasy, pěny na vlasy a dalších přípravků na úpravu vlasů může způsobit vypadávání vlasů. Mnoho vlasových přípravků obsahuje drsné chemické látky, které mohou dráždit pokožku hlavy, ničit přirozenou strukturu vlasů a způsobovat oslabení kořínků. To vede ke snížení růstu a k řídnutí a vypadávání vlasů.

Nežádoucí účinky léků

Vypadávání vlasů může být vedlejším účinkem některých typů léků. To platí zejména v případě, že se léčíte chemoterapií na rakovinu. Může se však jednat i o vedlejší účinek jiných typů léků. Pokud je vypadávání vlasů nežádoucím účinkem, je to uvedeno v příbalovém letáku léku.

Kdo je nejvíce postižen vypadáváním vlasů?

Studie ukazují, že vypadáváním vlasů trpí mnoho žen. Ve skutečnosti se může týkat až 50 % všech žen ve věku 50 let a více. Polovina všech žen uvádí, že jim po padesátce začnou řídnout vlasy, a u 10-15 % z nich dochází k výraznému vypadávání vlasů.

Vypadávání vlasů však může postihnout ženy ve všech fázích života, například v souvislosti s hormonálními změnami během těhotenství, stresem v zaměstnání nebo jinými faktory, které ovlivňují hormonální změny.

Jaké léčebné postupy jsou k dispozici při vypadávání vlasů u žen?

Přestože je vypadávání vlasů u žen velmi rozšířeným problémem, existují dobré možnosti léčby a zlepšení situace, které obnovují hustší vlasy a normální růst vlasů.

Léčba vypadávání vlasů u žen

Vypadávání vlasů je způsobeno nerovnováhou přirozeného růstu, která může být způsobena některým nebo všemi výše uvedenými důvody. Pro řešení tohoto problému vyvinula společnost Australian Bodycare léčebný prostředek založený na třech klíčových produktech potřebných pro zdravou pokožku hlavy a vlasy. Naše přípravky proti vypadávání vlasů obsahují Tea Tree Oil, Capilia longa (kurkuma) a Biotin (vitamin B), které společně zpomalují proces vypadávání vlasů a vytvářejí nejlepší podmínky pro jejich obnovu.

Přírodní australský olej Tea Tree hloubkově čistí pokožku hlavy a obnovuje přirozenou rovnováhu a zdraví, čímž poskytuje ty nejlepší podmínky pro růst silných a hustých vlasů. Multiaktivní vlastnosti Capilia longa získávané z kurkumy snižují vypadávání vlasů tím, že pomáhají reaktivovat vlasové kořínky a obnovit tak jejich růst. Nachází se tam také biotin, který udržuje přirozenou sílu vlasů.

Tato jedinečná kombinace složek je k dispozici ve všech našich produktech proti vypadávání vlasů, takže si můžete vybrat tu nejlepší formu pro vás: Sérum, šampon, kondicionér nebo sprej. Lze je používat samostatně, ale pro dosažení nejlepších výsledků je doporučujeme používat společně.

Krok 1

Denně nanášejte sérum na pokožku hlavy a vmasírujte jej. Sérum by se nemělo smývat a mělo by se nechat vsáknout do pokožky hlavy.

Sérum proti vypadávání vlasů s biotinem a Capilia Longa
Sérum pro péči o vypadávání, jemné a řídnoucí vlasy
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 399,00 Kč
Výprodejová cena Od 399,00 Kč Běžná cena
Sérum proti vypadávání vlasů s biotinem a Capilia Longa - Sérum pro péči o vypadávání, jemné a řídnoucí vlasy

Krok 2

Důkladně vmasírujte šampon do vlhkých vlasů a pokožky hlavy, abyste očistili a vyrovnali pokožku hlavy a vlasy a odstranili veškeré nečistoty, které mohou ovlivnit růst vlasů.

Šampon proti vypadávání vlasů s biotinem a Capilia Longa
Tea Tree šampon proti vypadávání a řídnutí vlasů
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 349,00 Kč
Výprodejová cena Od 349,00 Kč Běžná cena 649,00 Kč
Šampon proti vypadávání vlasů s biotinem a Capilia Longa -  Tea Tree šampon proti vypadávání a řídnutí vlasů

Krok 3

Kondicionér jemně vmasírujte do vlasů, nechte působit 2-3 minuty a opláchněte vodou. Tento vyživující kondicionér s přírodním olejem z australského čajovníku, Capilia longa a bambuckým máslem zanechává vlasy hladké a lesklé a chrání je před lámáním.

Kondicionér pro jemné a řídké vlasy
Kondicionér s Capilia Longa proti vypadávání a řídnutí vlasů
+15.000 recenzí
Běžná cena 349,00 Kč
Výprodejová cena 349,00 Kč Běžná cena
Kondicionér pro jemné a řídké vlasy - Kondicionér s Capilia Longa proti vypadávání a řídnutí vlasů

Krok 4

Vlasový sprej používejte po umytí vlasů a ve dnech, kdy mytí vynecháte. Vlasový sprej vlasy posiluje a pomáhá předcházet lámání vlasových pramenů.

Používáním našich přípravků proti vypadávání vlasů v kombinaci poskytnete svým vlasům a pokožce hlavy ty nejlepší podmínky pro růst silných a hustých vlasů a působíte proti riziku vypadávání vlasů.

Sprej na vlasy pro ochranu jemných vlasů
Sprej pro péči při vypadávání vlasů, na řídké vlasy
+15.000 recenzí
Běžná cena 349,00 Kč
Výprodejová cena 349,00 Kč Běžná cena
Sprej na vlasy pro ochranu jemných vlasů - Sprej pro péči při vypadávání vlasů, na řídké vlasy

Kdy byste měli navštívit lékaře?

Pokud si nejste jisti, proč vám náhle vypadávají vlasy, je vždy dobré poradit se s lékařem. Ten může určit příčinu . Pokud je příčinou nízký metabolismus, onemocnění vlasové pokožky nebo něco úplně jiného, možná budete potřebovat další léčbu.

Jak zabránit vypadávání vlasů - co můžete udělat?

Abyste předešli vypadávání vlasů, můžete podniknout určité kroky, které vám pomohou udržet vlasy zdravé a silné.

Používejte výrobky společně

Sérum, šampon, kondicionér a lak na vlasy můžete používat samostatně. Pro dosažení nejlepších výsledků by se však měly používat společně. Sérum vmasírujte do pokožky hlavy, abyste podpořili zdravé vlasy a zdravou pokožku hlavy. Šampon jemně čistí pokožku hlavy bez nečistot, aby nebyl brzděn růst vlasů. Kondicionér vlasy vyživuje a zanechává je hladké a lesklé a chrání je před lámáním. A nakonec po umytí nebo na suché vlasy použijte sprej na vlasy, který posílí každý pramen vlasů, aby se stal odolnějším vůči poškození.

Výrobky společně působí proti vypadávání vlasů tím, že vytvářejí nejlepší podmínky pro růst vlasové pokožky a vlasů a zabraňují jejich dalšímu vypadávání. Všechny 3 produkty lze používat denně.

Léčba silnými léky

Léčba vypadávání vlasů je k dispozici. Často se skládá z hormonální léčby pomocí tablet. Léčba tabletami by měla působit proti hormonům, které mohou bránit růstu vlasů, ale léčba může mít často vedlejší účinky, jako je například impotence u mužů.

Tablety vám může předepsat pouze lékař, a proto byste se s ním měli nejprve poradit. Váš lékař bude schopen posoudit, zda pro vás bude léčba přínosná.

Transplantace zdravých vlasů

Transplantace vlasů je další léčbou vypadávání vlasů. Transplantace se provádí tak, že se vyhledají dárcovské oblasti se silnými prameny vlasů a zdravými folikuly, obvykle na zadní nebo boční straně hlavy. Vlasové folikuly jsou odebrány jednotlivě a zasazeny do plešatých oblastí, jako je horní část vlasové pokožky nebo ustupující vlasová linie.

Po několika týdnech transplantované vlasy vypadnou a ze zdravého folikulu zasazeného ve vlasové pokožce postupně vyrostou nové vlasy. Obvykle trvá přibližně 12-18 měsíců, než se dostaví konečný výsledek.

Další způsoby prevence vypadávání vlasů

Existuje několik dalších způsobů, jak zabránit vypadávání vlasů. Je sice obtížné zastavit proces stárnutí, ale existují věci, které lze udělat pro udržení zdravých vlasů.

Udržujte zdravý životní styl

Zdravá a výživná strava je dlouhou cestou k prevenci vypadávání vlasů. Jezte hodně ovoce a zeleniny, protože jsou plné vitamínů a antioxidantů, které posilují vlasy a působí proti jejich vypadávání. Snažte se také jíst sezamová, slunečnicová a/nebo dýňová semínka. Obsahují cenné minerály, které pomáhají udržovat vlasy silné.

Pokud nemáte ve stravě dostatek vitaminu B, je velmi prospěšné užívat doplňky vitaminu B, zejména v zimě.

Omezte používání vlasového stylingu

Fény, laky na vlasy, pěny na vlasy, žehličky na vlasy a kulmy mohou vlasy poškodit. Omezení používání přípravků a nástrojů na úpravu vlasů vlasům prospěje, protože jim umožní zachovat si přirozené oleje a sílu.

Zvykněte si umývat vlasy večer předem, aby mohly uschnout na vzduchu a vy jste je nemuseli ve spěchu sušit fénem (což je také skvělé pro životní prostředí). Pokud se bez fénu nebo žehličky na vlasy neobejdete, používejte šetrnější přípravky na vlasy, které chrání před teplem a neobsahují chemikálie a jiné drsné látky. Například šampon a kondicionér Australian Bodycare Hair Clean vlasy spíše vyživí, než aby je zbavoval jejich složení.

Tipy pro zdravější vlasy

Nošení vlasů sepnutých gumičkou s kovovým uzávěrem má tendenci vlasy poškozovat a opotřebovávat, takže jsou opotřebované, porézní a náchylné k lámání. Tomu lze předejít používáním gumiček do vlasů bez tohoto kovového uzávěru.

Spaní s rozpuštěnými vlasy může také vlasy opotřebovávat a tahat prameny vlasů, takže jsou méně objemné, protože se třou o polštář. Místo toho si vlasy sepněte do volného culíku nebo drdolu, aby se během spánku neopotřebovávaly o polštář stejným způsobem.

Kompletní balíček proti vypadávání vlasů s produkty XL
5 produktů pro každodenní péči při vypadávání vlasů, jemných a řídkých vlasech
+15.000 recenzí
Běžná cena 2.299,00 Kč
Výprodejová cena 2.299,00 Kč Běžná cena 2.519,00 Kč
Kompletní balíček proti vypadávání vlasů s produkty XL - 5 produktů pro každodenní péči při vypadávání vlasů, jemných a řídkých vlasech