Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je to vypadávání vlasů u mužů?

Vypadávání vlasů u mužů je stav, kdy vlasy na temeni hlavy začnou řídnout a nakonec zcela zmizí. Mužská plešatost je nejčastějším typem vypadávání vlasů a nazývá se také androgenní alopecie.

Vypadávání vlasů u mužů není nemoc, ale stav, kterým v určitém okamžiku života trpí všichni muži. Nicméně okamžik, kdy proces začne, se u jednotlivých mužů velmi liší, může se pohybovat od mladistvých až po pokročilý věk. Vypadávání vlasů u mužů je dědičné onemocnění, při kterém jsou vlasové folikuly ovlivněny mužským pohlavním hormonem.

Ačkoli vypadávání vlasů u mužů není nemoc, přesto je považováno za závažný problém - zejména z estetického hlediska. To platí zejména v případě, že se tento stav objeví v mladším věku, protože plešatost je často považována za známku stáří.

Sada proti vypadávání vlasů s biotinem a Capilia Longa
3 produkty pro řídké vlasy, jemné vlasy se sklonem k vypádávání
+15.000 recenzí
Běžná cena 999,00 Kč
Výprodejová cena 999,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
3 produkty pro řídké vlasy, jemné vlasy se sklonem k vypádávání

Kde jsou muži nejvíce postižení vypadáváním vlasů?

Když vám začnou vypadávat vlasy, obvykle se nejprve ztenčí v horní části. Vlasy se ztenčují na pokožce hlavy a nakonec získáte takzvaný "měsíční" tvar. Dále se objeví vyšší spánky, protože linie vlasů začne ustupovat do stran. To může vést k nerovnoměrné plešatosti, protože vzadu a po stranách můžete mít stále vlasy.

To často vede některé muže k úplnému oholení vlasů, aby získali jednotný vzhled namísto střídání míst s vlasy a pleší.

Proč muži ztrácejí vlasy při ustupující linii vlasů a řídnutí vlasů?

Ztráta vlasů u mužů je zcela normální a nevyhnutelná. Ale proč se to děje? Příčin může být několik.

Genetické a hormonální faktory

V naprosté většině případů vypadávání vlasů u mužů, ve skutečnosti u 9 z 10 mužů, je vypadávání vlasů způsobeno "androgenetickým vypadáváním vlasů". To znamená, že vypadávání vlasů ovlivňují jak dědičné, tak hormonální faktory.

V pubertě začínají mladí muži produkovat velké množství testosteronu. Produkce testosteronu způsobuje zmenšování vlasových folikulů, které se nakonec zmenší natolik, že vypadané vlasy již znovu nenarostou. To vede u mužů k plešatění, řídnutí vlasů a ustupujícím vlasovým liniím.

Špatná strava a nedostatek vitamínů

Ačkoli ve většině případů je vypadávání vlasů u mužů způsobeno genetikou a dědičnými geny, v některých případech může být příčinou řídnutí vlasů špatná strava a nedostatek vitamínů.

Existují některé vitamíny, které jsou pro růst a pevnost vlasů obzvláště důležité. Patří mezi ně vitaminy skupiny B i C. Pokud vám chybí zejména biotin a niacin, což jsou oba vitaminy skupiny B, může to vést k řídnutí vlasů. Pokud nemáte dostatečný přísun vitamínu C, může vaše tělo potřebovat další pomoc při tvorbě kolagenu, což je důležitá bílkovina pro zdravé a objemné vlasy.

[xl-balicek-vypadavani-vlasu]

Vypadávání vlasů způsobené stresem

Největším nepřítelem vašich vlasů může být také stres. To platí pro muže i ženy. Stres je proto jednou z nejčastějších příčin vypadávání vlasů u mužů - vedle dědičných faktorů.

Když je tělo ve stresu, dochází k hormonální nerovnováze. Se stresem je spojen zejména hormon kortizol. Pokud se dostanete do stresu, tělo vytváří více kortizolu, což způsobuje, že fyzicky i psychicky fungujete jinak.

Vypadávání vlasů související s nemocí

Vypadávání vlasů v důsledku nemoci se často vyskytuje častěji na pokožce hlavy. Může se jednat o vypadávání vlasů v důsledku metabolického onemocnění nebo kožních onemocnění, jako je dermatitida nebo lupénka. Ty se projevují jako šupinatý ekzém ve vlasové pokožce a v závažných případech mohou způsobit vypadávání vlasů díky nezdravému stavu vlasové pokožky.

Lékařské ošetření

Dalším důvodem, proč vám vypadávají vlasy, mohou být léky. Často je příčinou vypadávání vlasů chemoterapie při komplexní léčbě rakoviny. Vypadávání vlasů však může být vedlejším účinkem i jiných typů léků. V příbalovém letáku by mělo být uvedeno, zda má daný lék jako nežádoucí účinek vypadávání vlasů.

Kdo je nejvíce postižen vypadáváním vlasů?

Vypadávání vlasů postihne dříve či později všechny muže - je to přirozený proces. Otázkou je jen kdy. Odhaduje se, že přibližně 20 % všech mužů ve věku 20 let trpí vypadáváním vlasů, přibližně 40 % všech mužů ve věku 40 let a až 60 % všech mužů ve věku 60 let trpí přirozeným vypadáváním vlasů.

Muži, kteří jsou geneticky predisponovaní  k předčasnému vypadávání vlasů, jsou tedy ti, kteří obvykle přicházejí o vlasy jako první.

Jaká léčba proti vypadávání vlasů pro muže je k dispozici?

Existuje lék na vypadávání vlasů u mužů? Odpověď zní ano i ne. Léčba vypadávání vlasů pro muže, kteří bojují s ustupující linií vlasů, jde proti směru přírody. Existují však dobré způsoby, jak tento stav zlepšit.

Produkty pro zpomalení procesu vypadávání vlasů

Když vám jako muži vypadávají vlasy, je to způsobeno určitou nerovnováhou v růstu vlasů, která ukončuje přirozený růst vlasů. Společnost Australian Bodycare vyvinula tři jedinečné výrobky, které pomáhají zpomalit proces vypadávání vlasů a působí tak proti riziku jejich vypadávání.

Všechny výrobky obsahují Tea Tree Oil a složky Capilia Longa, které pomáhají posilovat pokožku hlavy a vlasy. Sérum od společnosti Australia Bodycare navíc obsahuje biotin.

Biotin je vitamín skupiny B, který je důležitý pro zdravý stav vlasů, a Tea Tree Oil je 100% přírodní složka s antibakteriálními vlastnostmi, která čistí pokožku hlavy od nečistot a dává vlasům tu nejlepší šanci růst silné a husté.

Capilia Longa pochází z přírodních tropických a subtropických rostlin a je multiaktivní složkou, která znovu aktivuje latentní buňky a obnovuje rovnováhu růstu vlasů.

Tři produkty jsou sérum, šampon a sprej na vlasy.

Sérum se nanáší na pokožku hlavy, aby se zajistilo optimální prostředí pro pokožku hlavy, takže vaše vlasy zesílí a mohou lépe růst.

Šampon můžete používat jako každodenní šampon. Je jemný a zároveň účinně odstraňuje nečistoty, které mohou bránit růstu vlasů.

Vlasový sprej můžete použít po umytí vlasů nebo i tehdy, když mytí vlasů vynecháte. Sprej posiluje vlasové prameny, aby byly odolnější proti lámání.

Riziku vypadávání vlasů tak můžete čelit používáním těchto přípravků, které můžete používat samostatně nebo je kombinovat, abyste dosáhli co nejlepších výsledků.

Sada proti vypadávání vlasů s biotinem a Capilia Longa
3 produkty pro řídké vlasy, jemné vlasy se sklonem k vypádávání
+15.000 recenzí
Běžná cena 999,00 Kč
Výprodejová cena 999,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
3 produkty pro řídké vlasy, jemné vlasy se sklonem k vypádávání

Lékařské ošetření

Tvorba inhibitoru růstu dihydrotestosteronu zpomaluje růst vlasů, takže se netvoří nové vlasy, které by nahradily staré. Na tento problém je k dispozici hormonální léčba ve formě tablet.

Cílem léčby je zablokovat pohlavní hormony, které narušují růst vlasů, ale taková léčba často způsobuje silné vedlejší účinky, jako je impotence. Pro předepsání hormonální léčby musíte navštívit svého lékaře, který může posoudit, zda je to ta správná léčba pro váš problém s  vypadávání vlasů.

Transplantace vlasů

Další a velmi komplexní léčbou řídnoucích vlasů a ustupující vlasové linie je tzv. transplantace vlasů. Spočívá v technice, při níž se vlasové folikuly ze zdravé oblasti vlasové pokožky s mnoha vlasy - nejčastěji ze zadní nebo boční části hlavy - přesunou do plešatých oblastí. Často jsou vlasové folikuly odebrány jednotlivě a znovu umístěny na exponovaná místa.

Po několika týdnech transplantované vlasy vypadnou, aby z nově nasazených folikulů mohly vyrůst nové. To trvá přibližně po třech měsících. Tento zákrok vyžaduje trpělivost, protože konečný výsledek (plná hlava vlasů) se dostaví až po 1-1,5 roce.

Prevence vypadávání vlasů u mužů

Co můžete udělat pro prevenci vypadávání vlasů a ustupující linie vlasů jako muž? Přestože přirozený proces stárnutí lze jen obtížně zpomalit, nemusíte pasivně čekat, až vám vlasy ubývají.

Naplánujte si čas

Vypadávání vlasů související se stresem je často přechodný stav. Abyste mu však předešli, můžete si lépe naplánovat svůj čas. Pomáhá vám mít dobrou strukturu každodenního života, abyste své tělo nezatěžovali v tak vysoké míře.

S jasným plánem v každodenním životě budete lépe schopni plnit všechny každodenní úkoly, které vás čekají doma i v práci. Pro zdraví vašich vlasů je důležité snížit vylučování stresového hormonu kortizolu.

Sada proti vypadávání vlasů s biotinem a Capilia Longa
3 produkty pro řídké vlasy, jemné vlasy se sklonem k vypádávání
+15.000 recenzí
Běžná cena 999,00 Kč
Výprodejová cena 999,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
3 produkty pro řídké vlasy, jemné vlasy se sklonem k vypádávání