Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je to kolagen?

Kolagen je pro tělo nepostradatelným základem pro chrupavky a kosti.

Je to nejhojnější bílkovina v těle a tvoří asi 30 % celkové tělesné hmotnosti bílkovin.

Kolagen je tvořen kožními buňkami těla a nachází se především v pojivové tkáni kůže, kostech a chrupavce. Hraje zásadní roli ve schopnosti těla udržet si pevnost a pružnost.

Proč pleť potřebuje kolagen?

Kolagen udržuje pevnost a pružnost pokožky, pomáhá udržovat pokožku pevnou a zabraňuje tvorbě vrásek a linek v pokožce.

Když se produkce kolagenu sníží, pojivová tkáň kůže slábne a kůže ztrácí pružnost, pevnost a lesk. A když se pokožka stává méně elastickou, vznikají vrásky.

Čím pevnější pojivová tkáň, tím méně vrásek a svěžejší pleť. Produkt Pre Aging Serum od Australian Bodycare zvyšuje schopnost pokožky absorbovat kolagen.

Pre–aging Serum – pro prevenci známek stárnutí
Sérum s kyselinou hyaluronovou, peptidy a kofeinem na vrásky
+15.000 recenzí
Běžná cena 299,00 Kč
Výprodejová cena 299,00 Kč Běžná cena
Pre–aging Serum – pro prevenci známek stárnutí - Sérum s kyselinou hyaluronovou, peptidy a kofeinem na vrásky

Produkce kolagenu v těle s věkem klesá

Přestože je přirozené, že se tvoří vrásky, mnoho lidí dává přednost zachování pružné, elastické a mladistvější pokožky. K tomu pomáhá kolagen. Ale přestože pokožka sama produkuje kolagen, produkce klesá, čím jste starší.

Zhruba od 30. roku života klesá tvorba kolagenu v kožních buňkách, což má vliv na kůži, vlasy a nehty.

Vzhledem k tomu, že vrchní vrstva pokožky se s věkem ztenčuje, můžete se uchýlit k výživovým doplňkům, které stimulují tělu vlastní produkci kolagenu a udržují normální pokožku. 

Přidáním dalšího kolagenu do pokožky pomocí doplňků můžete zvýšit hustotu pokožky, snížit známky stárnutí a dosáhnout krásné a zdravé pleti.

Krásná pleť – a zdravé vlasy

Naše tělo potřebuje keratin a minerály pro růst vlasů – a právě tvorba keratinu závisí na kolagenu, kde najdete většinu aminokyselin potřebných k výrobě keratinu.

Stimulací tvorby kolagenu v těle pomocí potravinových doplňků si můžete udržet zdravé a krásné vlasy zároveň s pružnou a elastickou pokožkou.

Kolagenové doplňky s peptidy inhibují známky stárnutí 

Peptidy fungují jako základna pro všechny proteiny, jako je kolagen, elastin a keratin. Jsou dostupné v mnoha různých kosmetických produktech, jako je Pre-aging Serum od Australian Bodycare, kde peptidy a kofein pomáhají udržovat pokožku zdravou a hladkou a bakuchiol působí proti hlubokým vráskám.

V rozsáhlé studii byl zkoumán účinek osmitýdenních doplňků stravy s 10 gramy kolagenového peptidu denně. Zde došlo k závěru, že doplněk zvýšil hustotu kožního kolagenu a zvýšil hydrataci pokožky.

Jiné studie navíc ukazují, že fibroblastové buňky, které tvoří součást pojivové tkáně kůže, reagují na vystavení kolagenovým peptidům. Expozice zvyšuje buněčné dělení a obnovu buněk, což inhibuje známky stárnutí.

Různé typy produktů s kolagenem 

Když tělu vlastní produkce kolagenu s věkem klesá, můžete s výhodou zakročit a zvýšit produkci sami. Existuje několik typů produktů, které vám s tím mohou pomoci.

Více informací o různých produktech můžete získat níže.

Doplňky stravy

Kolagenové doplňky můžete získat několika způsoby.

Například jako kolagenový prášek, což je snadný a lahodný způsob, jak začlenit denní dávku kolagenu do vaší rutiny. Kolagenový prášek se užívá jednou denně s tekutinou a můžete si ho dát s příchutí nebo bez.

Existují také kolagenové kapsle nebo pilulky, které jsou také snadným způsobem, jak zajistit denní příjem.

Produkty na péči o pleť

Kompletní molekuly kolagenu jsou příliš velké na to, aby pronikly kožní bariérou pomocí krému a séra. Produkty na péči o pleť se proto zaměřují spíše na to, aby obsahovaly látky, které podporují tvorbu kolagenu, než aby jej přímo obsahovaly. Příkladem krému, který zvyšuje produkci kolagenu, je Tonic na obličej od Australian Bodycare.

Když uslyšíte o kolagenovém krému nebo kolagenovém séru, toto jsou složky, o kterých byste měli vědět. Zde je to zejména vitamín C, na který je třeba dávat pozor, protože je nezbytný pro normální tvorbu kolagenu.

Pokud máte nedostatek vitamínu C, ovlivňuje to tvorbu kolagenu ve vašem těle.

Pokud jste zvědaví, můžete číst dál a podívat se, jak vám složky v produktech na péči o pleť mohou pomoci na cestě ke zdravé a krásné pleti.

Zvyšte produkci kolagenu pomocí vitamínu C a E

Prvním příkladem je Aloe Vera sérum proti stárnutí od Australian Bodycare, které obsahuje vitamíny C, E a F.

Vitamin C přispívá k normální tvorbě kolagenu v těle a pomáhá předcházet jemným linkám a vráskám, a proto v produktech proti stárnutí často najdete jak vitamín C, tak E – tyto dva vitamíny spolu často dobře spolupracují.

Sérum můžete výhodně kombinovat s několika produkty, které zároveň posilují kolagen v těle – například Australian Bodycare Face Cream, který obsahuje i vitamín E.

Kromě toho, že zanechává pokožku pružnou a vláčnou, vitamin E působí jako antioxidant, který chrání buňky těla před volnými radikály, které způsobují poškození tělesného kolagenu. Před použitím pleťového krému můžete použít pleťové tonikum na hloubkové čištění, které dodává vlhkost - například naše hloubkové čistící tonikum s Tea Tree Oilem proti pupínkům a černým tečkám.

Použít můžete také Pre-aging sérum od Australian Bodycare, které mimo jiné obsahuje peptidy a bakuchiol. Oba účinně působí proti jemným linkám a hlubokým vráskám, což může pozitivně ovlivnit pokožku chudou na kolagen.

Aloe Vera anti–age sérum s vitamíny C,E a F
Sérum s aloe vera, tea tree olejem a kyselinou hyaluronovou proti vráskám
+15.000 recenzí
Běžná cena 299,00 Kč
Výprodejová cena 299,00 Kč Běžná cena
Aloe Vera anti–age sérum s vitamíny C,E a F - Sérum s aloe vera, tea tree olejem a kyselinou hyaluronovou proti vráskám

Přírodní kolagen

Existují také potraviny s kolagenem, které můžete jíst každý den:

  • Maso – zejména hovězí, kuřecí, vepřové, kozí a jelení maso
  • Ryby – zejména tučné ryby, jako je tuňák a losos
  • Želatina – nachází se v mnoha dezertech 
  • Vejce

Potraviny s kolagenem nejsou nutně vhodné pro vegetariány. Pokud nejste velký jedlík masa, můžete se naopak zaměřit na potraviny, které přispívají k normální tvorbě kolagenu. Platí následující: 

  • Červené ovoce a zelenina – jako jablka, třešně, jahody, červená řepa, červená paprika a rajčata.
  • Oranžové ovoce a zelenina – jako je mrkev, sladké brambory, mango a meruňky.
  • Ovoce bohaté na vitamín C – jako citrony, pomeranče, kiwi, mango, ananas a grapefruit. 

FAQ

Co je kolagen?

Kolagen je protein v naší pojivové tkáni, kožních buňkách a šlachách. Tvoří přibližně 30 % celkové tělesné hmotnosti bílkovin a je důležitým základem pro naše chrupavky a kosti.

Z čeho je kolagen vyroben?

Kolagen se skládá ze tří různých aminokyselin: prolinu, glycinu a hydroxyprolinu. Všechny tři jsou důležitými složkami chrupavek, šlach, kůže a vazů.

Existují vedlejší účinky zvýšeného příjmu kolagenu?

Ne, nejsou známy žádné vedlejší účinky užívání kolagenu. Je to již nejhojnější bílkovina ve vašem těle.

Jak získám více kolagenu?

Více kolagenu můžete získat konzumací potravin bohatých na vitamín C, nebo můžete sáhnout po doplňcích stravy ve formě prášků či kapslí. Můžete také používat produkty na péči o pleť s přísadami, které podporují přirozenou produkci kolagenu v těle.

Jaký kolagen je nejlepší na vrásky?

Neexistuje jediný kolagen, který by byl přímo „nej“ proti vráskám. Případně si můžete vybrat doplněk, kde je vysoká vstřebatelnost, nebo kde je doplněn vitamínem C, který přispívá k normální tvorbě kolagenu v těle.

Co dělá kolagen s pokožkou?

Kolagen pomáhá udržovat pevnost a pružnost pokožky, což může snížit výskyt vrásek a linek. Tvoří se v kožních buňkách a zajišťuje, že kolagen v pojivové tkáni udržuje pokožku elastickou.

Balení 4 produktů na vrásky a dehydratovanou pleť
Kompletní balíček Anti Age na vrásky a suchou pleť na obličeji
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.599,00 Kč
Výprodejová cena 1.599,00 Kč Běžná cena 1.769,00 Kč
Balení 4 produktů na vrásky a dehydratovanou pleť - Kompletní balíček Anti Age na vrásky a suchou pleť na obličeji