Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Proč bych měl používat škrabku na jazyk - funguje?

Stručná odpověď zní: Ano, funguje to.

Je zcela normální, že máte v ústech bakterie. Když však rozkládají zbytky potravy a odumřelé povrchové buňky sliznic v ústech, uvolňují jako vedlejší produkt sirovodík, methylmerkaptan a další sirné plyny. A ty nepříjemně zapáchají.

Škrabka na jazyk - nazývaná také čistič jazyka - vám v boji proti zápachu z úst pomůže především odstraněním povlaků a bakterií z povrchu jazyka.

Povrch jazyka je nerovný, s rýhami a kanálky, které jsou ideální pro usazování bakterií. Protože pak odpad z bakterií nepříjemně zapáchá, vzniká zápach z úst, který je nepříjemný pro vás i vaše okolí.

Škrabka na jazyk může pomoci i s dalšími faktory, které ovlivňují váš každodenní život. Více se o nich dozvíte níže.

Zlepšení chuti jídla při jídle

Když si vyčistíte jazyk, možná zjistíte, že při jídle cítíte více chuti.

Pokud máte na jazyku silný povlak, může to znamenat, že vám při konzumaci dobrého jídla chybí chuť. Bakterie, zbytky jídla a odumřelé kožní buňky mohou ovlivnit vaše chuťové pohárky a způsobit nepříjemnou chuť.

Pokud si tedy seškrábete povlak z jazyka, můžete zlepšit svůj chuťový vjem a lépe rozlišovat mezi sladkou, kyselou, slanou a hořkou chutí.

Prevence zubních onemocnění

Škodlivé bakterie na jazyku se mohou rozšířit na zuby a způsobit závažný zánět dásní a následně další zubní onemocnění, jako je parodontóza.

Kromě bolesti a nepříjemných pocitů není levné sedět v zubařském křesle a problém řešit. Naštěstí tomu však můžete předejít pravidelným čištěním zubů.


Jak se používá škrabka na jazyk?

Použití škrabky na jazyk je snadné. Snadno také zjistíte, jak moc je třeba jazyk oškrábat. Pokud se kolonie bakterií velmi rozrostly, mohou vytvořit nažloutlý bílý povlak - pomocí škrabky na jazyk však můžete tento povlak seškrábnout a zajistit dobrou ústní hygienu.

Jednoduše postupujte krok za krokem:

  1. Postavte se před zrcadlo a vyplazte jazyk co nejdále
  2. Přiložte zaoblený konec škrabky na zadní část jazyka. Pokud ucítíte dávivý reflex, začněte více vpředu a postupně se snažte jít více dozadu, jak si jazyk na tento pocit bude zvykat.
  3. Pomalu táhněte škrabku dopředu směrem ke špičce jazyka - je důležité, abyste škrabali směrem dopředu, nikoliv opačně.
  4. Tento postup opakujte asi osmkrát nebo podle potřeby - dokud nebudete mít pocit, že jste oškrábali celý povrch. Po každém opakování nezapomeňte škrabku opláchnout, abyste před dalším škrábáním odstranili povlak.
  5. Umyjte škrabku horkou vodou s mýdlem a bude připravena k dalšímu použití. Osušte ji a uchovávejte ji na čistém a suchém místě. 

Ujistěte se, že jste oškrábali samotný hřbet jazyka

Při používání škrabky na jazyk je důležité, abyste se dostali až na samou zadní část jazyka, protože největší koncentrace bakterií se obvykle shromažďuje vzadu, kde je méně rušivých vlivů. Proto byste měli při škrábání jazyk vystrčit co nejdále, abyste snáze seškrábali všechny povlaky.

Pokud je to možné, používejte čistič jazyka každé ráno, než si vyčistíte zuby. Nezapomeňte však škrábat opatrně, abyste neporanili povrch jazyka.

Škrabka na povlak na jazyku a bakterie v ústech
Čistí jazyk a minimalizuje riziko zápachu z úst.
+15.000 recenzí
Běžná cena 199,00 Kč
Výprodejová cena 199,00 Kč Běžná cena
Škrabka na povlak na jazyku a bakterie v ústech - Čistí jazyk a minimalizuje riziko zápachu z úst.

Doplňte další čisticí produkty

Nejvýhodnější je používat čistič jazyka jako doplněk k ostatním produktům, které vám pomáhají udržovat dobrou ústní hygienu. I když je škrabka účinná, když se používá samostatně, je ještě účinnější, když se používá společně s dalšími produkty, pokud se chcete zbavit zápachu z úst.

Kromě dobré zubní pasty, kterou si čistíte zuby (a jazyk), může být dobrým doplňkem škrabky na jazyk také ústní voda.

Některé jazyky jsou nerovnější a mají hlubší rýhy než jiné, což může ztěžovat udržování čistoty jazyka. Pokud se vás to týká, můžete si koupit ústní vodu, která posiluje obranyschopnost úst proti nežádoucím bakteriím.

Startovací sada – 5 produktů na ústní hygienu
Startovací sada pro správnou ústní hygienu a péči při parodontálních onemocněních a plísní
+15.000 recenzí
Běžná cena 849,00 Kč
Výprodejová cena 849,00 Kč Běžná cena 975,00 Kč
Startovací sada – 5 produktů na ústní hygienu - Startovací sada pro správnou ústní hygienu a péči při parodontálních onemocněních a plísní

FAQ


K čemu slouží škrabka na jazyk?

Škrabka na jazyk je užitečným nástrojem k udržování správné ústní hygieny. Slouží k seškrabávání bakterií, plísní a zbytků jídla z jazyka, které mohou způsobovat zápach z úst.


Je dobré používat škrabku na jazyk?

Ano, protože odstraňuje škodlivé bakterie z jazyka a pomáhá vám udržovat ústa čistá a zdravá. Pokud ji budete používat denně, můžete snížit množství škodlivých bakterií, které způsobují zápach z úst a v horším případě mohou poškodit vaše zuby.


Kde lze koupit škrabku na jazyk?

Škrabku na jazyk můžete zakoupit od Australian Bodycare nebo v lékárně, v některých obchodech a na různých webových stránkách na internetu.


Můžete si oškrábat jazyk?

Ano, jazyk si můžete oškrábat. Možná se vám to zdá nebezpečné, ale není to stejné jako holení chloupků na těle. Škrabka na jazyk není jako čepel s ostrým nožem na holení chloupků nebo vousů, ale malý oblouk z kovu nebo plastu, který se přetáhne přes povrch jazyka.


Jak často si mám čistit jazyk?

Každé ráno před čištěním zubů je dobré vyčistit si jazyk. Pak budete mít jistotu, že vše důkladně vyčistíte a udržíte si zdravé zuby. Abyste si zajistili ještě pravidelnější čištění, můžete to dělat i večer - takže to nakonec uděláte dvakrát.

Startovací sada – 5 produktů na ústní hygienu
Startovací sada pro správnou ústní hygienu a péči při parodontálních onemocněních a plísní
+15.000 recenzí
Běžná cena 849,00 Kč
Výprodejová cena 849,00 Kč Běžná cena 975,00 Kč
Startovací sada – 5 produktů na ústní hygienu - Startovací sada pro správnou ústní hygienu a péči při parodontálních onemocněních a plísní