Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

1) Proč se vám dělají pupínky?

Pupínky nebo akné jsou běžným onemocněním kůže. Jde o tzv. pilosebaceózní jednotku, která se skládá z vlasového folikulu a mazové žlázy. Jedná se o zánětlivé onemocnění a je způsobeno několika faktory.

"Předpokládá se, že hlavní roli při vzniku pupínků a akné hraje bakterie Propionibacterium acnes, která se nachází na kůži, protože produkuje látky podporující zánět. Množství této bakterie se zvyšuje s příchodem puberty," říká Kristian Bakke Arvesen.

Roli hrají i další faktory, jako je dědičnost, hormony, strava a další bakterie, a to jak v kombinaci, tak samostatně.

2) Čím je bílá část pupínku? 

Při vzniku pupínků dochází k nadprodukci kožního mazu v mazových žlázách. Ty produkují olej, který způsobuje pocit mastné pleti.

"Nadměrná produkce kožního mazu a změny v kožních buňkách v okolí vlasového folikulu způsobují jeho uzavření. To vede k hromadění kožního mazu a bakterií, které se projevují jako bílá plíseň," vysvětluje Kristian Bakke Arvesen.

3) Jaký je rozdíl mezi akné a nečistou pletí?

Podle Kristiana Bakkeho Arvesena je slovo "akné" poněkud špatně chápaným pojmem:

"Když se řekne akné, většina lidí si představí velké žluté pupínky. Akné v lékařském smyslu však tvoří spektrum od malých bílých černých teček až po velké hluboké cysty pupínků. V lékařském pojetí se nečistá pleť skládá z komedonů, což jsou v podstatě černé tečky." 

4) Kde se pupínky obvykle vyskytují?

"Akné se nejčastěji vyskytuje na obličeji, krku, hrudníku/zádech a horní části paží. Je to proto, že mazové žlázy v těchto oblastech jsou větší a početnější než jinde na těle." 

5) Jak se vyhnout pupínkům?

Podle Kristiana Bakkeho Arvesena jde o to, abyste se o svou pleť starali co nejlépe. To zahrnuje i čištění pleti jemným čisticím mýdlem.

Měli byste se také vyhýbat parfémovaným mýdlům, make-upu na bázi oleje a velmi mastným produktům na pleť. Vyhněte se také drhnutí pleti, protože to může akné zhoršit.

6) Měli byste na pupínky tlačit?

"Ne, to se nedoporučuje, protože to zvyšuje riziko vzniku jizev a může to vést k infekci," říká dermatolog.

7) Co pomáhá proti pupínkům?

"V závislosti na typu a závažnosti akné můžete používat různé přípravky na předpis. Ty mohou sahat od čisticího přípravku na obličej a krému/gelu až po antibiotické tablety a tablety s vitaminem A," říká Kristian Bakke Arvesen.

Něco o Kristian Bakke Arvesen 

Kristian Bakke Arvesen je specialistka na kožní onemocnění a majitelka/ředitelka společnosti Fluffbrow.no. Má bohaté zkušenosti v dermatologické specializaci ze soukromých i státních nemocnic.

Top 4 přípravky na problematickou pleť
4 z nejlepších přípravků na problematickou pleť proti ucpaným pórům, pupínkům a černým tečkám
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.099,00 Kč
Výprodejová cena 1.099,00 Kč Běžná cena 1.349,00 Kč
Top 4 přípravky na problematickou pleť