Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co můžete udělat pro péči a léčbu? 

Pokud patříte k těm nešťastníkům, kteří mají na vnitřní straně stehen klasické tygří pruhy, nejste zdaleka sami. Strie jsou běžným kožním onemocněním, ale to neznamená, že by pro velkou část postižených byly méně kosmeticky nepříjemné.

To, že se s pruhy na stehnech musíte potýkat do konce života, neznamená, že nemůžete zlepšit jejich vzhled. Zde jsou některé z metod, které můžete použít, pokud chcete minimalizovat viditelnost strií. 

Výživa pomocí olejů a krémů 

Dobrá a vyživující péče o pleť vám pomůže urazit dlouhou cestu. Například pomocí krémů nebo olejů, jako je tělový olej. Tento vyživující olej je bohatý na vyživující účinné látky, jako je skvalan, tea tree olej, mandlový a slunečnicový olej.

Všechny jsou součástí jedinečné kombinace, která společně dodává pleti pružnost, hydrataci a především vitamín E. Společně přispívají k rovnoměrnější a hladší pokožce s méně viditelnými striemi.

To se projevilo u 75 % testovaných osob, které olej testovaly na svých striích.

Dejte oleji čas na působení

Neočekávejte zázračný lék přes noc. Zaprvé, oleje, krémy ani jiné metody nejsou zázračnými léky, které by způsobily, že skvrny zmizí. Mohou je však při vytrvalém používání učinit méně viditelnými.

Teprve po 12-20 týdnech pravidelného používání oleje se začnou projevovat první zlepšení. Buďte se svou pokožkou trpěliví - ke zlepšení potřebuje čas a péči.

Olej aplikujte denně, nejlépe 1-2krát na čistou a suchou pokožku. Krouživými pohyby vmasírujte olej do pokožky. Olej vám nebude připadat mastný ani lepkavý, ale nezapomeňte ho nechat před oblékáním zcela zaschnout.

Balíček na strie
3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Balíček na strie - 3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev

Ošetření laserem 

Pokud chcete jít ještě o krok dál, řešením pro vás může být laserové ošetření strií na vnitřní straně stehen. 

Vyzkoušejte mikroneedling 

Mikrojehličkování je v některých ohledech podobné laserovému ošetření. I zde je cílem proniknout hluboko do kůže a vytvořit řízené "poškození", které aktivuje vlastní proces obnovy kůže. Cílem je podpořit tvorbu kolagenu a elastických vláken.

Místo laserových paprsků se používají špičaté jehly.

Existují nějaké preventivní tipy na strie na vnitřní straně stehen?

Ne vždy je možné striím zabránit - na stehnech, hýždích, zádech, prsou, pažích nebo břiše. Mohou se objevit z ničeho nic, aniž by se objevily sebemenší známky.

Existuje však řada věcí, které můžete udělat, abyste pravděpodobnost vzniku strií minimalizovali: 

  • Žijte zdravě a cvičte. To nejlepší, co můžete udělat pro to, abyste se strií zbavili, je zdravá a pestrá strava v kombinaci s pohybem. Stačí pouhých 30 minut každodenního cvičení.
  • Vyhněte se kouření. Kouření je jedním z největších nepřátel pleti. Může způsobit, že pleť bude povislejší a méně pružná.
  • Používejte správnou péči o pleť. Dbejte na to, abyste pleť vyživovali výživnými a hydratačními složkami. Hydratace pomáhá pleť posilovat a dodávat jí pružnost. A přestože neexistují vědecké důkazy, že tímto způsobem můžete striím předcházet, pomůže to odolnosti vaší pokožky.
Balíček na strie
3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Balíček na strie - 3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev

Co jsou strie?

Strie jsou barevné pruhy nebo praskliny, které se objevují na kůži. Jedná se o poranění, které vzniká na kůži, když je namáhána nad rámec své přirozené pružnosti.

Strie se latinsky nazývají striae a běžně se vyskytují na vnitřní straně stehen. Tyto strie nejsou nebezpečné, ale pro mnohé představují kosmetický problém. 

Popraskaná kůže je druh jizvy a stejně jako jizvy jsou strie zraněním, které nelze nikdy zcela napravit. Strie vám zůstanou na celý život - to však neznamená, že nemůžete aktivně udělat něco pro to, aby byly méně viditelné.

Jak vypadají strie?

Strie jsou růžové nebo modrofialové pruhy nebo proužky na kůži. Když je máte na stehnech, obvykle jsou na vnitřní straně.

U jednotlivých osob se mohou lišit barvou a tloušťkou. Všechny však mají společné to, že nakonec jejich barva vybledne a stanou se bělejší nebo mají stejný odstín jako okolní kůže.

To samo o sobě způsobuje, že jsou s postupem času méně nápadné, ale kůže bude mít stále svůj popraskaný vzhled.

Kdo má strie na vnitřní straně stehen?

Strie na stehnech jsou pro mnohé známým problémem - tyto pruhy na kůži mohou mít jak muži, tak ženy, mladí i staří.

Pokud se vám strie na vnitřní straně stehen objeví, obvykle to souvisí s různými faktory. Více se o nich dozvíte níže. 

Jak vznikají strie na stehnech? 

Strie na vnitřní straně stehen jsou přirozeným jevem. Je to běžný způsob reakce kůže, pokud je natahována nad rámec svých možností. Tedy pokud je vaše kůže přetížená do té míry, že nedokáže držet krok.

Když se elastická vlákna v podkoží příliš roztáhnou, prasknou a zanechají na kůži stopy.

Tyto stopy se obvykle objevují na vnitřní straně stehen, ale obzvláště zranitelnými oblastmi těla jsou také břicho, prsa, záda a hýždě. Ve všech těchto oblastech dochází k největšímu přetěžování kůže. 

Když vám kůže na vnitřní straně stehen popraská, obvykle to má specifické příčiny. Více se o nich dozvíte zde. 

Hodně přibíráte na váze 

Při velkém nárůstu hmotnosti - zejména v krátkém časovém období - dochází k narušení přirozené elasticity pokožky. Jednoduše neudrží zátěž a vlákna se přetrhnou, což se projeví prasklinami ve vnější vrstvě kůže.

Tento nárůst hmotnosti může být způsoben nezdravou stravou nebo těhotenstvím. Můžete být ale také ohroženi přibíráním na váze jako vedlejším účinkem různých léků. 

Vaše tělo rychle roste - puberta a trénink 

Mnoho dospívajících zjistí, že jim náhle popraská kůže na vnitřní straně stehen. Je to proto, že tělo během puberty rychle a intenzivně roste. S tím nestačí držet krok ani elastická vlákna, což může vést ke vzniku strií.

Totéž platí, pokud intenzivně cvičíte. Zejména silový trénink, při kterém se stehenní svaly výbušně rozvíjejí, může způsobit strie na vnitřní straně stehen, protože kůže s nimi nedokáže držet krok. 

Hodně zhubnete 

Ale je to jen tehdy, když se vaše tělo hodně roztáhne, že kůže může prasknout? Ne, to platí i v případě, že se "smršťujete". Tedy pokud hodně zhubnete.

V takovém případě může být pro elastická vlákna vaší kůže také obtížné držet krok s opačným směrem - a pak hrozí riziko vzniku strií. 

Hormony ve vašem těle jsou nevyvážené

Pokud jsou vaše hormony nevyrovnané nebo se mění, může to také ovlivnit vaši pokožku a její pružnost.

Hormonální změny se obvykle objevují během puberty nebo v těhotenství. 

Vaše genetika hraje roli 

Strie na vnitřní straně stehen nebo kdekoli jinde na těle mohou být dědičné. Vše závisí na přirozeném typu a pružnosti vaší pokožky.

Zatímco některé rodiny mají predispozice k silně elastickému typu kůže, jiné mohou mít pravý opak. To je také důvod, proč mnoho těhotných žen může získat vodítko, zda mají predispozice ke striím, pohledem na svou vlastní maminku. 

Balíček na strie
3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Balíček na strie - 3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev