Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co jsou to strie na břiše? 

Strie na břiše jsou pruhy nebo praskliny na kůži břicha - při prvním výskytu mají obvykle růžovou nebo modrofialovou barvu. Časem jejich barva vybledne a stanou se spíše bílými nebo mají stejnou barvu jako okolní kůže.

Strie na břiše, stejně jako kdekoli jinde na těle, jsou poraněním, které vzniká v podkoží. Latinsky se strie nazývají striae. Nejsou nebezpečné, ale mohou představovat kosmetický problém.

Pokud dojde k poranění v hlubších vrstvách kůže, projeví se to popraskaným vzhledem vnější kůže. Jedná se tedy o druh jizvy, která vás bude provázet po zbytek života. Jakmile se vám totiž strie na břiše jednou objeví, už nikdy nezmizí.

I když budou vaším stálým společníkem, neznamená to, že nemůžete minimalizovat jejich viditelnost. Naštěstí existuje spousta způsobů, jak to udělat - a my vám o nich v tomto článku povíme více.

Nejprve byste měli vědět, proč se strie na břiše vůbec objevují.

Balíček na strie
3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Balíček na strie - 3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev

Proč se vám na břiše objevují strie? 

Strie se neobjevují jen tak z ničeho nic. Vznikají proto, že elastická vlákna podkožní tkáně jsou přetížená. Vlákna a kůže jsou obecně velmi pružné a vydrží velké natažení - bez poškození podkožní tkáně.

Existují však určité limity, které kůže a elastická vlákna snesou. Pokud dojde k extrémnímu přetažení kůže a vláken, dojde k jejich takovému přetížení, že již tlak nevydrží.

Podobně jako v případě přetížené gumy elastická vlákna povolí a ztratí svou pružnost. Jakmile se uvolní, nemohou získat zpět svou původní pevnost. A to znamená, že na břiše získáte popraskaný vzhled, pokud se právě v tomto místě kůže přetáhla.

Existují různé důvody, proč vlákna ztrácejí svou pružnost a na břiše se vám objeví strie. Nyní si je probereme podrobněji.

Rychlý přírůstek hmotnosti

Pokud během krátké doby hodně přiberete, elastická vlákna se příliš rychle a nadměrně roztáhnou. Proto může být nadváha častou příčinou vzniku strií na břiše.

Stejně tak těhotenství, kdy obvykle přibíráte na váze. Během těhotenství vaše břicho roste spolu s miminkem v relativně krátkém časovém úseku.

Pružnost vláken se během těhotenství výrazně napíná, a proto se mnoha těhotným ženám na břiše objevují strie - zejména ke konci těhotenství, kdy elastická vlákna již nestíhají rozpínání.

Až 90 % všech těhotných žen se v menší či větší míře potýká se striemi. Strie se nejčastěji vyskytují u vícečetných těhotenství (více než jeden plod v děloze), u těhotných žen s nadváhou, u mladších těhotných žen a u těhotných žen s velkým množstvím plodové vody.

Náhlý úbytek hmotnosti

Stejně jako rychlý přírůstek hmotnosti může způsobit strie na břiše, může i náhlý a rychlý úbytek hmotnosti způsobit strie.

Kůže "praská" stejným způsobem, protože elastická vlákna nedokážou držet krok se změnami, i když hodně zhubnete.

Růst během puberty nebo silového tréninku

Během dospívání a puberty prochází tělo obdobím rychlého růstu. Tělo výrazně roste a tukové zásoby se zvětšují. Tento výrazný a rychlý růst může způsobit strie na břiše.

Nejen během puberty může tělo růst rychlostí blesku. Totéž se může stát, pokud hodně intenzivně posilujete s těžkými váhami, kdy svaly rychle rostou.

Hormony

Elastická vlákna mohou být také ovlivněna hormonálními změnami.

Puberta a těhotenství jsou často obdobím velkých hormonálních změn, které mohou ovlivnit elasticitu vláken.

Geny a typ pleti 

Proč se některým lidem strie objevují, zatímco jiným se vyhýbají? Významnou roli zde může hrát genetika. Někteří lidé mají "silný" typ kůže s elastickými vlákny, zatímco jiní jich mají méně.

To je také důvod, proč se často můžete podívat na břicho své maminky, abyste zjistili, zda má strie (například po těhotenství). Je velká pravděpodobnost, že je budete mít i vy.

Co dělat se striema na břiše?

Pro mnoho lidí jsou strie na břiše kosmetickým problémem. Zejména v létě se mnozí děsí toho, že se s popraskanou kůží na břiše dostanou do plavek.

Pokud máte na břiše strie, budete se s nimi muset naučit do jisté míry žít. To však neznamená, že je nemůžete udělat mnohem méně viditelné, abyste si jich vy i ostatní téměř nevšimli.

Provedeme vás různými možnostmi, jak výskyt trhlinek na kůži břicha snížit.

Minimalizujte viditelnost strií na břiše pomocí kvalitních přípravků pro péči o pokožku

Správným používáním přípravků pro péči o pokožku břicha můžete výskyt strií omezit. Můžete například používat tělový olej, vyživující a pečující olej plný účinných látek.

Tea Tree olej, skvalan, mandlový a slunečnicový olej společně působí v jedinečné kombinaci proti bakteriím, hydratují a v neposlední řadě dodávají pokožce vitamin E.

Hydratovaná pokožka je zdravá pokožka, která je odolnější, a hydratace a vitamin E jsou obzvláště důležité pro zlepšení vzhledu strií na břiše i jinde na těle.

U 75 % testovaných osob se striemi bylo zjištěno, že jejich strie jsou méně viditelné.

Složení vyživujících složek zajišťuje, že se olej snadno vstřebává do pokožky, takže ji nezanechává mastnou a lepkavou.

Pravidelné používání oleje

Při použití oleje neočekávejte, že bude působit přes noc. Vyžaduje pečlivé používání a trpělivost. Zlepšení vzhledu vaší pleti vyžaduje čas. Aplikujte 1-2krát denně - teprve po 12-20 týdnech můžete očekávat výsledky.

Krouživými pohyby vmasírujte do pokožky několik kapek oleje a před oblékáním jej nechte zcela zaschnout.

Balíček na strie
3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Balíček na strie - 3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev

Snížení výskytu strií pomocí laseru

Aby strie nebyly tak viditelné, můžete využít laserové ošetření.

Laser fraxel je obzvláště vhodný pro opravu strií. Laser provádí malá, kontrolovaná "poranění" v podkoží, přičemž vnější vrstva kůže zůstává neporušená.

Pokožka nastartuje proces opravy poškození a aktivace elastických vláken. Tímto způsobem se kůže regeneruje a získává jednotnější vzhled.

Obvykle je zapotřebí 3-5 ošetření laserem Faxel, než se dostaví konečné výsledky.

Další rady, jak se vyhnout striím

Strie se objeví, když se objeví – to znamená bez varování. Proto může být obtížné se jim vyhnout. Existuje však řada tipů, které vám pomohou jim předcházet.

  • Zdravě se stravujte a denně cvičte. Pokud se budete stravovat zdravě a pestře v kombinaci s každodenním cvičením, můžete si udržet nadváhu na uzdě. Tímto způsobem se můžete vyhnout striím na břiše souvisejícím s obezitou.
  • Pečujte o svou pokožku. Pomocí krémů a olejů můžete pokožku vyživovat a zajistit jí optimální podmínky, aby zůstala hydratovaná, odolná a pružná. Nebylo vědecky prokázáno, že by krémy a oleje zabraňovaly vzniku strií, ale mnoho lidí přesto zjistilo, že jejich pokožka je pružnější.
  • Přestaňte kouřit. Kouření přispívá ke zhoršení stavu vaší pleti. Může ovlivnit hojení ran a způsobit, že vaše pokožka bude volnější a méně pružná.
Balíček na strie
3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Balíček na strie - 3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev