Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co jsou puchýře v krku, na patře a v hltanu?

Puchýře v krku, na patře a v hltanu se projevují jako bolestivé vřídky a mohou mít různé velikosti a umístění. Tyto vřídky mohou být způsobeny infekcemi, alergickými reakcemi nebo poškozením způsobeným teplem či chemikáliemi.

Definice

Puchýře jsou malé vřídky, které se objevují v ústech, například na jazyku, patře, krku nebo na vnitřní straně tváří. Mohou mít různou velikost a někdy bolí nebo způsobují pocit pálení.

Stres, nedostatek vitamínů a podráždění způsobené nemocemi mohou tyto vřídky vyvolat. Lidé je mohou zažívat různě; někteří je mají často, jiní jen zřídka.

Příčiny puchýřů

Mnoho faktorů může vést k vývoji puchýřů v ústní dutině. Stres může být hlavním viníkem. Oslabuje tělo a může snadno způsobit vznik vředů. Nedostatek vitamínů hraje také velkou roli.

Bez dostatečného množství vitamínů obranyschopnost těla nefunguje správně, což činí ústní dutinu náchylnější k útokům. Některé nemoci, jako je cukrovka a celiakie, mohou také zvýšit riziko. Tyto stavy mění rovnováhu těla a mohou vést k problémům v ústní dutině.

Bakterie a viry jsou často viníky těchto podráždění. Například prosté nachlazení nebo plané neštovice mohou způsobit puchýře. Léky a některé chemikálie v běžných produktech také přispívají.

Zubní pasta s laurylsulfátem sodným může dráždit některé lidi více než jiné. Špatná ústní hygiena nebo nechození k zubaři pravidelně vytváří prostředí, ve kterém se daří bakteriálním a plísňovým infekcím.

Balení 5 produktů na puchýře a afty v puse nebo na jazyku
Pro každodenní péči o jazyk a afty v ústech
+16.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 925,00 Kč
Balení 5 produktů na puchýře a afty v puse nebo na jazyku - Pro každodenní péči o jazyk a afty v ústech

Příznaky puchýřů v krku, na patře a v hltanu

Puchýře v krku, na patře a v hltanu mohou způsobit bolest v krku, nepohodlí při polykání a červené skvrny nebo vřídky v ústech a hltanu. Tyto příznaky mohou způsobit pálení a obecné nepohodlí, které vyžaduje pozornost.

Bolest v krku

Bolest v krku je podráždění sliznice krku. Často se objevuje po nadměrném kašli nebo v důsledku nemocí. Tato bolest může být ostrá a ztěžovat polykání.

Většinou bolest odezní sama během týdne. Otok v krku by měl být vyšetřen lékařem, aby se vyloučily vážné problémy. Sledování příznaků a rychlá reakce může pomoci předejít větším zdravotním problémům.

Pálení a nepohodlí při polykání

Pálení a nepohodlí při polykání mohou být známkou puchýřů v krku, na patře nebo v hltanu. Tyto vřídky mohou způsobovat nepohodlí, zejména při jídle nebo pití. Příčiny této bolesti mohou zahrnovat různé faktory, jako jsou infekce, zranění nebo podráždění sliznice.

Červené skvrny nebo vřídky v ústech a hltanu

Červené skvrny nebo vřídky v ústech a hltanu mohou být známkou puchýřů v krku, na patře a v hltanu. Tyto vřídky mohou způsobovat bolest a nepohodlí při polykání. Může existovat souvislost mezi stresem nebo nedostatkem vitamínů a výskytem těchto vřídků.

Dobrá ústní hygiena a posilování imunitního systému mohou pomoci předejít a zmírnit tyto příznaky.

Balení 5 produktů na puchýře a afty v puse nebo na jazyku
Pro každodenní péči o jazyk a afty v ústech
+16.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 925,00 Kč
Balení 5 produktů na puchýře a afty v puse nebo na jazyku - Pro každodenní péči o jazyk a afty v ústech

Léčba a prevence puchýřů v krku, na patře a v hltanu

Vyplachování solným roztokem může zmírnit bolest a urychlit proces hojení. Lokální anestetika mohou také pomoci zmírnit nepohodlí. Ústní hygiena a posilování imunitního systému jsou klíčové k prevenci budoucích případů.

Úleva od bolesti

Úlevu od bolesti lze dosáhnout různými způsoby, včetně:

1. Vyplachování úst bakteriocidním roztokem obsahujícím chlorhexidin ke zmírnění bolesti a podpoře hojení.

2. Vyplachování solným roztokem ke snížení zánětu a nepohodlí v krku.

3. Použití lokálních anestetik, jako jsou léčivé pastilky nebo volně prodejné léky, k přímé úlevě od bolesti.

4. Udržování dobré ústní hygieny, včetně pravidelného čištění zubů a používání zubní nitě, aby se předešlo infekcím a urychlil proces hojení.

5. Posilování imunitního systému prostřednictvím zdravé stravy a pravidelného cvičení, aby tělo mohlo bojovat proti infekcím a podpořilo rychlejší hojení.

Vyplachování solným roztokem

Vyplachování úst solným roztokem pomáhá snižovat zánět a vytvářet optimální podmínky pro hojení. Je to účinná a přirozená metoda léčby puchýřů v krku, na patře a v hltanu. Zde jsou některé výhody vyplachování solným roztokem:

1. Snižuje počet bakterií: Solné roztoky mohou pomoci snížit počet škodlivých bakterií v oblasti krku.

2. Zmírňuje bolest: Vyplachování solným roztokem může zmírnit bolest spojenou s puchýři tím, že vytváří uklidňující efekt na podrážděných místech.

3. Podporuje hojení: Mírný dezinfekční účinek solného roztoku může podpořit proces hojení tím, že čistí vřídky a snižuje zánět.

4. Předchází infekcím: Pravidelné používání solného roztoku může pomoci předcházet infekcím a vyhnout se dalším komplikacím.

5. Snižuje otok: Může pomoci snížit otok a nepohodlí v oblasti krku, což usnadňuje polykání a mluvení.

6. Bezpečnost: Vyplachování solným roztokem je bezpečná a cenově dostupná metoda, která obvykle nemá žádné vedlejší účinky ani interakce s jinými léky.

Pravidelné používání solného roztoku může poskytnout úlevu a urychlit proces hojení puchýřů v krku, na patře a v hltanu.

Lokální anestetika

Lokální anestetika mohou zmírnit bolest puchýřů v krku, na patře a v hltanu a snížit nepohodlí při polykání. Tyto produkty jsou k dispozici jako volně prodejné pastilky v lékárně. Pečlivě dodržujte pokyny, abyste se vyhnuli negativním vedlejším účinkům z nadměrného užívání. Tyto produkty by měly být používány pouze dočasně a doplňovány jinými metodami léčby, jako je vyplachování a prevence dalších puchýřů. V případě přetrvávajících nebo zhoršujících se příznaků vyhledejte lékařskou pomoc. U častých nebo závažných puchýřů požádejte o radu lékaře nebo zubaře.

Dobrá ústní hygiena

Dobrá ústní hygiena hraje klíčovou roli v prevenci puchýřů v krku, na patře a v hltanu. Zde jsou některé účinné způsoby, jak udržet dobrou ústní hygienu:

1. Důkladně si čistěte zuby dvakrát denně fluoridovou pastou, abyste odstranili zubní plak a bakterie.

2. Denně používejte zubní nit, abyste odstranili zbytky jídla a zubní plak mezi zuby, což může zabránit vzniku ran a vřídků.

3. Vyplachujte ústa alkohol-free ústní vodou, abyste bojovali proti bakteriím a snížili riziko infekcí.

4. Pravidelně navštěvujte zubaře na prohlídky a čištění, stejně jako na ošetření jakýchkoli problémů se zuby.

Tyto návyky mohou pomoci udržet zdravou ústní dutinu bez puchýřů a dalších problémů souvisejících s hltanem, krkem nebo patrem.

Balení 5 produktů na puchýře a afty v puse nebo na jazyku
Pro každodenní péči o jazyk a afty v ústech
+16.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 925,00 Kč
Balení 5 produktů na puchýře a afty v puse nebo na jazyku - Pro každodenní péči o jazyk a afty v ústech

Posilování imunitního systému

Aby se posílil imunitní systém a snížilo riziko puchýřů v krku, na patře a v hltanu, můžete dodržovat následující doporučení:

1. Jezte zdravou a rozmanitou stravu, která zahrnuje hodně ovoce a zeleniny a celozrnných výrobků.

2. Pravidelně cvičte, abyste udrželi tělo v dobré kondici a imunitní systém aktivní.

3. Vyhýbejte se kouření a omezujte konzumaci alkoholu, abyste chránili imunitní systém.

4. Zajistěte si dostatečný odpočinek a spánek, protože nedostatek spánku může negativně ovlivnit imunitní systém.

5. Minimalizujte stres pomocí meditace, jógy nebo jiných relaxačních metod, protože stres může oslabit imunitní systém.

Tyto kroky pomohou posílit přirozené obranné mechanismy těla proti infekcím a nemocem.


Závěr

Puchýře v krku, na patře a v hltanu mohou být nepříjemné a ovlivňovat lidi všech věkových kategorií. Aby se předešlo a zvládly tyto příznaky, je klíčová dobrá ústní hygiena. Pravidelné vyplachování solným roztokem nebo chlorhexidinem může nejen zmírnit příznaky, ale také pomoci udržet zdravé prostředí v ústní dutině, což snižuje riziko budoucích výskytů. Pokud pociťujete přetrvávající bolest v krku nebo časté puchýře trvající déle než týden, je důležité vyhledat radu a léčbu u zubaře, aby se zajistilo, že neexistují žádné skryté problémy vyžadující pozornost.


FAQ


Proč mám puchýře v krku?

Puchýře v krku mohou být způsobeny několika faktory, včetně virových infekcí, jako je nemoc rukou, nohou a úst, herpes simplex nebo reakce na určité bakterie. Dalšími příčinami mohou být autoimunitní onemocnění, stres, hormonální změny nebo špatná výživa.


Jak účinně léčit puchýře?

Léčba puchýřů závisí na příčině. Mírné úlevy od bolesti lze dosáhnout pomocí ústních výplachů obsahujících kyselinu hyaluronovou. U virových puchýřů může být hlavním cílem zmírnění příznaků, zatímco bakteriální infekce mohou vyžadovat antibiotika. Dbejte na dobrou ústní hygienu a vyhýbejte se dráždivým potravinám.


Kdy mám navštívit lékaře s puchýři?

Vyhledejte lékaře, pokud puchýře přetrvávají, zhoršují se nebo pokud máte vysokou horečku, silnou bolest, potíže s jídlem nebo pitím, nebo pokud se puchýře šíří do jiných částí těla. To může znamenat vážnější stav vyžadující odbornou léčbu.


Zdroje:

medicalnewstoday.com