Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co můžete dělat se suchými a popraskanými rty? 

Nejlepší ochranou proti vysušování je pravidelná péče o rty. Nejlepším způsobem je používat kvalitní balzám na rty, který je hydratuje a chrání před vysoušením.

Kůže na rtech je tenká. Je to vidět na červené barvě, která je výraznější než na zbytku obličeje. Kromě toho se na rtech nenacházejí potní ani mazové žlázy, takže ztráta vlhkosti zvyšuje pravděpodobnost vysušení rtů.

Dobrá mast na rty vytváří na rtech ochrannou vrstvu a dodává jim výživu a vlhkost, takže rty nepraskají. Pokud jste často na cestách a v prostředí s různou vlhkostí, měli byste si zvyknout mít balzám na rty vždy po ruce. Pak můžete suché rty ošetřit dříve, než popraskají a začnou bolet. 

Balzám na rty na suché a popraskané rty
3x Balzám na rty s tea tree olejem na suché rty a opary.
+15.000 recenzí
Běžná cena 169,00 Kč
Výprodejová cena 169,00 Kč Běžná cena 699,00 Kč
3x Balzám na rty s tea tree olejem na suché rty a opary.

Péče o rty s vyživujícím olejem Tea Tree Oil

Balzám na rty od Australian Bodycare je nejlepší způsob, jak dodat rtům to, co potřebují, aby zůstaly zdravé a jemné.

Balzám na rty je obohacen o esenciální Tea Tree Oil, který bojuje proti bakteriím a obnovuje pokožku. To znamená, že je ideální pro popraskané rty, které potřebují jemnou první pomoc. Dodává se ve formě klasického balzámu na rty, který otočíte, abyste mohli přípravek nanést.

Před spaním si rty natřete balzámem na rty 

Pokud máte často suché rty, můžete před spaním nanést velkou vrstvu balzámu na rty. Díky tomu bude působit, zatímco budete v klidu ležet a nebudete mluvit ani si olizovat rty.

Noční doba je obecně vhodnou dobou pro produkty, jako jsou vlasové kúry, bohaté krémy na obličej a balzám na rty, protože tyto produkty mohou nerušeně vykonávat svou práci a dodávat vlasům, pokožce a rtům hydrataci a rovnováhu. 

Další dobré rady pro suché rty

Pokud jste našli dobrý balzám na rty, můžete proti suchým rtům bojovat i dalšími způsoby. Zde je několik z nich. 

Dávejte si pozor, pokud často nosíte rtěnku 

Ráda dotváříte svou image zářivě červenými rty? Pak zkontrolujte, zda to není právě rtěnka, která způsobuje, že vaše rty jsou suché.

Na trhu je obrovské množství rtěnek a některé jsou lepší než jiné. Vyberte si takovou, která není příliš suchá, ale snadno se na rty roztírá. Určitě seženete rtěnky, které dodají matný vzhled, aniž by rty vysušovaly.

Po odstranění rtěnky použijte dobrý balzám na rty - dodá vašim rtům dávku vlhkosti, než si rtěnku opět nanesete. 

Vyhněte se vysušování rtů

Pokud máte suché rty, často se to projevuje bílými šupinkami. Je lákavé odumřelou kůži seškrábat, ale pokud chcete o své rty pečovat, měli byste se tomu vyvarovat.

Může to vést k drobným poraněním, která jsou horší než suché rty, s nimiž jste začínali. Pokud jsou vaše rty velmi suché a popraskané, začněte s naším balzámem na rty a držte prsty dál - a pak už jen buďte trpěliví, dokud se pokožka opět nezahojí. 

Balzám na rty na suché a popraskané rty
3x Balzám na rty s tea tree olejem na suché rty a opary.
+15.000 recenzí
Běžná cena 169,00 Kč
Výprodejová cena 169,00 Kč Běžná cena 699,00 Kč
3x Balzám na rty s tea tree olejem na suché rty a opary.

Proč máte suché rty? 

Ačkoli je obvyklou příčinou suchých rtů chladné počasí, mohou se na nich podílet i další faktory. Více informací o nich najdete zde. 

Vaše rty jsou dehydratované 

Pokožka rtů může být stejně jako zbytek pokožky dehydratovaná. Nejlepším způsobem, jak dehydrataci zabránit, je pít hodně vody - přibližně 1,5 litru denně. Tím zvýšíte vlhkost pokožky a snížíte riziko jejího vysušení.

Dýcháte ústy 

Děláte to nevědomky, ale pokud zjistíte, že dýcháte ústy - zejména venku - může to mít vliv na vaše rty. Zkuste místo toho dýchat nosem, aby vaše rty nebyly vystaveny neustálým proudům vzduchu, které je mohou vysušovat. 

Olizujete si rty

Když jsou rty suché, nejpřirozenější reakcí je zvlhčit je slinami. Rty paradoxně potřebují pouze vlhkost - a ne vodu (ve formě slin). Enzymy obsažené ve slinách ve skutečnosti situaci zhoršují a rty začnou být bolestivé. 

Máte opary

Přibližně 20 % dospělé populace trpí opakovanými opary, které se projevují svěděním a pálením a později i vřídky na rtech.

Říká se, že suché rty mohou vyvolat propuknutí oparu, takže pokud se u vás opary opakovaně objevují, je vhodné suchosti předcházet kvalitní neutrální mastí na rty.

Náš balzám na rty s olejem Tea Tree je v tomto případě dobrou volbou, protože olej má pečující a hojivé vlastnosti.

Pamatujte, že propuknutí nelze zastavit balzámem na rty, ale mělo by se samo zahojit v průběhu sedmi až deseti dnů. 

Co můžete udělat, abyste se vyhnuli suchým rtům? 

Pokud chcete především zabránit vysušování rtů, můžete přijmout určitá opatření. Jedním ze způsobů je držet krok se střídáním ročních období, zejména léta a zimy. 

Zima

Pro mnoho lidí znamená zima jednoduše popraskané, rozpraskané a bolestivé rty. Tenká kůže obtížně snáší změny teplot v interiéru i venku, a proto je rozumné o ně pečovat dříve, než přijdou mrazy a vy budete trávit čas na suchém vzduchu v blízkosti radiátoru.

Používejte před zimou hydratační mast na rty, aby vaše rty zůstaly v chladných měsících v bezpečí a zdravé. 

Léto

Suché rty může způsobit i letní horko. Kromě toho nesmíte zapomínat pečovat o rty také ve slunečným období. Stejně jako na pokožku používáte opalovací krém, měli byste v létě používat balzám na rty s ochranným faktorem.

V krajním případě můžete na rty použít opalovací krém, ale mohou být následně suché. Je proto mnohem lepší používat balzám na rty s ochranným faktorem - nejlépe SPF 30 nebo vyšším. 

Balzám na rty na suché a popraskané rty
3x Balzám na rty s tea tree olejem na suché rty a opary.
+15.000 recenzí
Běžná cena 169,00 Kč
Výprodejová cena 169,00 Kč Běžná cena 699,00 Kč
3x Balzám na rty s tea tree olejem na suché rty a opary.