Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je to plíseň na kůži?

Kožní plíseň je normální stav pro mnoho dívek, chlapců, mužů a žen všech věkových kategorií. To však neznamená, že je tento problém méně nepříjemný. Když se kůže nakazí plísní, infekce se obvykle vyskytuje ve vnějších vrstvách kůže. Obecně lze říci, že existují dva typy plísní, které mohou infikovat kůži. Jedním jsou kvasinky a druhým dermatofyty.

Kvasinky jsou přítomny na každé normální kůži, ale pouze ve velmi omezeném množství. Pokud však mají příznivé podmínky k růstu, začnou bujet a způsobí na kůži to, co známe jako plíseň.

Plísňové infekce kůže se někdy nazývají šupinatá kůže, protože na kůži se mohou vytvořit velké nebo malé prstencovité skvrny se šupinatým okrajem.

Infekce houbou Candida způsobuje šupinatění s červenými skvrnami. Skvrny mají často uprostřed bělavou barvu a mohou se na nich objevit i malé puchýřky. Několik kruhových skvrn se může spojit a vytvořit velké šupinaté skvrny, které mohou na kůži vypadat jako mapa.

U houby Pityrosporum ovale, která se v malém množství vyskytuje i na normální kůži, se mohou objevit jako bílé nebo žlutohnědé šupinaté skvrny.


Jak vypadá plíseň na kůži?

Kožní plíseň je velmi nepříjemný stav, který způsobuje fyzické i psychické potíže. Plíseń může způsobit nejen podráždění kůže, mírnou bolest a svědění, ale stává se také kosmetickou vadou pro muže i ženy.

Může vést k problémům s vystupováním na veřejnosti v době, kdy plísňová infekce trvá - a proto se někdy pro mnoho lidí stává společenským problémem. Nepříjemné svědění může být těžké ignorovat.

Když nás totiž něco svědí, obvykle se škrábeme. Když se však škrábete na kůži napadené plísní, rychle se to změní v začarovaný svědivý kruh, kdy místo toho, abyste pocit svědění zmírnili, jen ho zhoršujete.


Je plíseň na kůži nebezpečná?

Svědění, podráždění, bolestivost a skvrnitost kůže jsou velmi nepříjemné. Ačkoli jsou však plísňové infekce kůže pro postiženého velmi nepříjemné, nejsou nebezpečné.

Ve vzácných případech však může být příznakem základního onemocnění, a proto je důležité plíseň co nejdříve léčit a zjistit, zda se za plísňovou vyrážkou neskrývá jiné onemocnění.

U osob s oslabeným imunitním systémem může plísňová infekce v některých případech vést i k závažnějším onemocněním - a proto je důležité si uvědomit, že plíseň je třeba léčit co nejdříve, aby se snížilo riziko komplikací u osob s oslabeným imunitním systémem.


Proč plíseň napadá vaši pokožku

Důvod náhlého rozmachu normálního množství plísní v kůži může být různý, v závislosti na typu plísně. Nejčastější plísňovou infekcí je Candida, která se jako plísňová infekce označuje jako kandidóza.

Jak bylo uvedeno výše, vaše kůže má na sobě normální množství houby Candida. Pokud je však kůže neustále zvlhčována, má houba dobré podmínky k tomu, aby se množila a způsobila skutečnou plísňovou infekci. Houbám se obzvláště dobře daří ve vlhkém prostředí, a proto jsou vlhké části těla obzvláště zranitelné. To se týká například podpaží, oblasti pod prsy a rozkroku. Infekce se však může objevit kdekoli na těle.

Normální, zdravá kožní bariéra je dostatečně silná, aby udržela houbu na uzdě, ale pokud je kůže slabá a poškozená, otevírá houbě cestu k přemnožení. Kožní houba se šíří v rohové vrstvě - nejsvrchnější vrstvě kůže. Houba vyvíjí enzymy, které účinně rozpouštějí vnější vrstvu kůže a vytvářejí příznivé podmínky pro její množení.

Výskyt plísňových infekcí kůže často souvisí s nedostatečnou hygienou a oslabeným imunitním systémem, například v případě HIV nebo onemocnění pojivové tkáně Lupus. Plísňové infekce kůže jsou však obvykle spojeny také s hormonální nerovnováhou, například v těhotenství a při léčbě antibiotiky. Antibiotická léčba ovlivňuje kožní flóru mikroorganismů, a může tak podporovat růst plísní rodu Candida.

Vlhká pokožka je živnou půdou pro plísňové infekce, a proto jsou profesionální sportovci, kteří tráví mnoho hodin denně zalití potem, obzvláště náchylní k plísňovým infekcím kůže.


Může být plíseň nakažlivá?

Kožní plíseň může být nakažlivá. Záleží na typu houby. Například k přenosu z člověka na člověka často dochází ve vlhkém prostředí. Může to být prostřednictvím vlhkého ručníku, podlahy koupelny nebo bazénu nebo při těsném fyzickém kontaktu.

Kožní plíseň se však může přenášet i ze zvířat na člověka. Nejčastěji se tak děje při těsném kontaktu se srstí psů, koček, telat nebo morčat. Zvířata i lidé musí být proti plísním léčeni.

To, zda jste náchylní k nákaze plísňovou infekcí, je individuální záležitost a významnou roli hrají faktory jako pohlaví, věk a imunitní systém.


Jak léčit plíseň na kůži

Pokud se vaše tělo z nějakého důvodu dostalo do nerovnováhy a nedokáže již udržet přirozené množství plísní v kůži, které přeroste v plnohodnotnou plísňovou infekci, měl by vás vyšetřit lékař. Někdy může být obtížné určit plísňovou infekci sám, a proto je důležité, aby tak učinil váš lékař.

Odebráním kožního seškrabu a jeho analýzou v laboratoři může lékař rychle určit, zda máte plísňovou infekci kůže - a pokud ano, jakou. Může také zjistit, jak jste se nakazili.

Je důležité, abyste podstoupili správnou léčbu, aby se plísni na vaší kůži dále nedařilo. Čím déle máte plísňovou infekci na kůži, tím hůře se jí budete zbavovat.

Proto pokud máte sebemenší podezření na plísňovou infekci, měli byste se obrátit na svého lékaře.

Většinu plísňových infekcí je třeba léčit mastmi, které lze zakoupit v lékárnách.  V závažných případech plísňových infekcí kůže může být zapotřebí doplňková léčba ve formě tablet.

Ve většině případů však postačí antimykotická mast, pokud začnete plísňovou infekci léčit dříve, než se dále rozroste.


Zmírňuje problémy se svěděním a podrážděním kůže

Například Australian Bodycare Tea Tree Oil Gel účinně bojuje proti bakteriím díky Tea Tree oleji. Olej má antiseptické a antibakteriální vlastnosti, které kromě boje proti bakteriím zklidňují a uklidňují suchou, podrážděnou a svědící pokožku a lze jej použít i při plísňových infekcích.

Složky gelu jsou velmi účinné. Pomáhají tedy bojovat proti bakteriím a zároveň udržují přirozenou vlhkost pokožky.

Sada na suchou kůži
3 x přípravky na suchou pokožku těla
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Sada na suchou kůži - 3 x přípravky na suchou pokožku těla

Prevence kožních plísní

Jednou prodělaná plísňová infekce kůže se může snadno vrátit. Proto je obzvláště důležité přijmout preventivní opatření, abyste co nejvíce předešli novým infekcím.

Vzhledem k tomu, že plísňovým infekcím kůže se daří ve vlhkých prostorách, je v první řadě důležité omezit vlhkost na minimum.

  • Otřete pot z pokožky
  • Po koupeli se důkladně osušte ručníkem v záhybech kůže a mezi prsty na nohou
  • Vyhněte se příliš mastným krémům na pleť, aby mohla dýchat.
  • Noste volné oblečení, například bavlněné kalhotky a ponožky. Nezapomeňte se každý den převléknout
  • Vyhněte se blízkému kontaktu se zvířaty podezřelými z plísňové infekce
  • v bazénech a jiných společných koupalištích noste na nohou přezůvky.

Výrobky od Australian Bodycare

Sada na suchou kůži
3 x přípravky na suchou pokožku těla
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Sada na suchou kůži - 3 x přípravky na suchou pokožku těla