Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co jsou to mozoly?

Kůže je největší orgán těla a skládá se ze tří vrstev: epidermis, dermis a hypodermis. Když se vám vytvoří mozoly, je to proto, že vaše epidermis v určitém místě zesílí. Vaše kůže je nejtenčí na očních víčkách a hřbetech rukou, zatímco nejtlustší je na dlaních a chodidlech. Proto se zde také obvykle mohou objevovat mozoly.

Mozoly jsou běžné u všech lidí. Mozoly vznikají v důsledku dlouhodobého působení tlaku na kůži. Pokud je kůže na rukou nebo nohou dlouhodobě přetěžována, dojde k jejímu poškození a úplnému ztvrdnutí.

Pokud je pokožka vystavena běžnému tlaku jen v malých dávkách, zachová si svou jemnost. Pokud je však kůže vystavena příliš velkému tlaku, začne tlousnout - a to je to, co známe jako tvrdou kůži. Pokud tedy máte mozoly, je to přirozený způsob, jak vám tělo sděluje, že něco není v pořádku a že je třeba zhrublou kůži napravit.


Mozoly na rukou dělníků

Ztvrdlá kůže na rukou se obvykle objevuje, pokud máte těžkou fyzickou práci, která se opakuje. Pokud jste zedník nebo tesař, víte, že vaše ruce jsou denně vystaveny velkému tlaku. To časem vede ke vzniku ztvrdlé kůže na dlaních, protože svou pokožku denně vystavujete stejnému namáhání - například zatloukání, šroubování, vyrovnávání atd.


Trénink a ruce

Pokud se věnujete silovému tréninku v posilovně, pravděpodobně jste si všimli, že se vám na dlaních po delším kontaktu s činkou nebo závažím tvoří mozoly.

K tomu dochází proto, že při opakování sérií je kůže namáhána na stejném místě stále dokola - a kůže na to reaguje. Ruce a prsty můžete chránit například cvičením v rukavicích bez prstů.


Použijte peeling

Pokud máte mozoly, můžete použít peeling k odstranění odumřelých kožních buněk na rukou, aby se následná péče lépe vstřebávala. Například tělový peeling Australian Bodycare s drcenými semínky meruňkových jader a přírodním olejem Tea Tree. Peeling poskytuje hloubkové, vyživující čištění, které zanechává pokožku jemnou a svěží.

Tělový peeling pro aknózní pokožku
Hloubkově čisticí peeling se 100% přírodním Tea Tree olejem, proti černým tečkám a rozšířeným pórům
+15.000 recenzí
Běžná cena 399,00 Kč
Výprodejová cena 399,00 Kč Běžná cena
Tělový peeling pro aknózní pokožku - Hloubkově čisticí peeling se 100% přírodním Tea Tree olejem, proti černým tečkám a rozšířeným pórům

Mazat denně krémem

Pokud máte problémy s mozoly na rukou a prstech, je dobré denně používat krém na ruce. Krém na ruce od společnosti Australian Bodycare je výživný krém na suchou a poškozenou pokožku rukou.

Antiseptický olej Tea Tree zabraňuje usazování bakterií na pokožce a pokožka se rychleji hojí. Krém obsahuje také přírodní složku Witch Hazel, která uzavírá póry a zabraňuje vysoušení pokožky.

Krém na suché ruce
Denní péče o suchou, popraskanou a svědící pokožku rukou
+15.000 recenzí
Běžná cena 399,00 Kč
Výprodejová cena 399,00 Kč Běžná cena
Krém na suché ruce - Denní péče o suchou, popraskanou a svědící pokožku rukou

Krém na nohy a ruce

Pokud je problém s mozoly na rukou velmi závažný, můžete použít také krém na nohy určený k odstranění mozolů na nohou. Krém na nohy Australian Bodycare obsahuje jedinečnou kombinaci 10 % močoviny, 10 % bambuckého másla a přírodního oleje Tea Tree. Krém zabraňuje praskání pokožky, rozpouští mozoly a omezuje tvorbu nových mozolů.

Naše Corn Stick na mozoly je skvělá i na mozoly na rukou. Postižené místo na rukou můžete ráno a večer potřít.

Krém na nohy 10% urea
Vyživující krém na nohy se 100% přírodním Tea Tree olejem
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 239,00 Kč
Výprodejová cena Od 239,00 Kč Běžná cena
Krém na nohy 10% urea - Vyživující krém na nohy se 100% přírodním Tea Tree olejem
Tyčinka na mozoly a otlaky
Tyčinka se změkčujícími a výživnými přísadami pro péči o otlaky a mozoly
+15.000 recenzí
Běžná cena 239,00 Kč
Výprodejová cena 239,00 Kč Běžná cena
Tyčinka na mozoly a otlaky - Tyčinka se změkčujícími a výživnými přísadami pro péči o otlaky a mozoly

Opatrně se smirkovým papírem

Pro odstranění mozolu je dobré namočit ruce do teplé mýdlové vody, aby se kůže změkčila. To byste měli udělat také předtím, než začnete mozol škrábat.

Místa s mozoly můžete také jemně potírat smirkovým papírem nebo pemzou, případně vnější vrstvu mozolu jemně seškrábnout nebo odříznout. Dávejte pozor, abyste neodstranili tolik kůže, že začnete krvácet. To může způsobit infekci a vytvořit živnou půdu pro nové mozoly.


Oleje pro zjemnění pokožky

Rostlinné oleje jsou vždy dobrým začátkem pro změkčení ztvrdlé kůže na rukou. Pokud se rozhodnete pro oleje, připravte se na delší proces, protože pokožku je třeba změkčit, poté obnovit a následně obnovit rovnováhu. Proto neočekávejte, že se výsledky dostaví přes noc.

Měli byste používat oleje, jako je arganový olej, olej z černuchy, jojobový olej nebo kokosový olej, protože ty jsou nejvhodnější, ale lze použít i olivový nebo slunečnicový olej.

Pokožku mažte alespoň dvakrát denně, např. ráno a večer, a v případě potřeby se ujistěte, že je pokožka během dne hydratovaná.

I po překonání problému byste měli pokračovat v používání buď oleje, nebo krému, abyste zabránili návratu ztvrdlé kůže.


Cibule a citron

Existuje také několik alternativních způsobů, jak se vypořádat s drsnou pokožkou. Jedním z nich je použití cibule, citronu a soli. Tato metoda je vhodná pro odstranění bakterií, odumřelých kožních buněk a změkčení mozolů.

Nakrájejte najemno půlku cibule a smíchejte ji v misce s několika kapkami citronové šťávy nebo citronového oleje. Poté přidejte lžičku mořské soli. Všechny 3 ingredience dobře promíchejte.

Přiložte je na problematická místa, přiložte na ně obvaz a spěte s ním v noci. Ráno obvaz odstraňte a opláchněte si ruku teplou vodou a umyjte ji jemným mýdlem.

Tento postup opakujte každý druhý den po dobu 10-14 dní, poté se kůže uvolní a vy budete blízko odstranění problému s mozoly.


V případě přetrvávající bolesti kůže

Pokud můžete své problémy s mozoly vyřešit sami, není třeba navštěvovat lékaře. Pokud však trpíte trvalou bolestí, cukrovkou nebo špatným krevním oběhem, měli byste navštívit lékaře, aby se na váš mozol podíval. Měli byste navštívit lékaře, protože tyto stavy mohou zvýšit riziko infekce.

Balíček na keratózu pilaris
3 produkty minimalizují červené tečky na kůži způsobené keratózou pilaris
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
Balíček na keratózu pilaris - 3 produkty minimalizují červené tečky na kůži způsobené keratózou pilaris