Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Jak snížit viditelnost strií u mužů

Neexistují žádné osvědčené způsoby léčby strií. To však neznamená, že nemůžete nic dělat.

Existuje řada ošetření, která strie zmírňují a která lidé využívají.

Přestože jizvy nejsou nebezpečné, ne každý je považuje za zvlášť atraktivní - a to může ovlivnit kvalitu jeho života. Mnoho lidí se například kvůli striím vyhýbá nošení plavek nebo triček s krátkým rukávem.

Můžete však udělat něco pro to, abyste striím předešli nebo snížili jejich viditelnost.

Přečtěte si níže informace o možnostech léčby, které vám pomohou tygřím pruhům předejít.

Rozmazlujte svou pokožku

Nejlevnějším a nejméně drastickým řešením je kvalitní péče o pleť, která může být cestou, jak striím předcházet a minimalizovat jejich viditelnost.

Tělový olej je vyživující a hydratační olej pro péči o pokožku se striemi, jizvami a stařeckými skvrnami. Hydratuje a dodává pokožce pružnost, takže je pružná, hladká a krásná.

Olej se skládá z jedinečné kombinace zvláčňujících a vyživujících složek, které pokožku hýčkají a rychle do ní pronikají bez mastnoty.

Díky aktivním složkám, jako je Tea Tree olej, mandlový a slunečnicový olej, vitamin E a skvalan, máte mimo jiné zajištěno:

  • Minimalizování bakterií
  • změkčení pokožky
  • zlepšení zdraví pokožky
  • vyhlazení strií a jizev
  • hydratovaná a zdravá pokožka

U 75 % testovaných osob se striemi došlo ke zlepšení vzhledu strií.

Aplikujte několik kapek oleje dvakrát denně na záda, stehna nebo na místa, kde máte strie. Olej dobře vmasírujte a před oblékáním jej nechte zaschnout.

Vždy je dobré pokožku hydratovat, aby se nevysušovala, takže hydratační tělový olej nikdy neuškodí a nebude vás stát majlant.

Balíček na strie
3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Balíček na strie - 3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev

Laserové ošetření

Pokud vás strie trápí, můžete se poradit s dermatologem o laserovém ošetření. Ten se pokusí přimět kůži ke stimulaci produkce buněk v pojivové tkáni, aby nahradily poškozená vlákna a obnovily pružnost.

Uvědomte si však, že vzhledem k tomu, že strie jsou kosmetickým problémem, laserové ošetření bude na vaše vlastní náklady.

Cvičení a stravovací návyky

Cvičení a správné stravovací návyky jsou vždy dobrým doporučením, pokud jde o vaše tělo. Pokud se tedy chcete zbavit strií doporučujeme cvičit a zdravě se stravovat.

Zdravá a pestrá strava s vitamíny je pro tělo - a tedy i pro pokožku - prospěšná. Stojí proto za to vyzkoušet, zda to přinese nějaký rozdíl.

Pokud zhubnete a budete cvičit, vaše kůže se zpevní - možná tedy budete mít štěstí, že se vzhled vašich strií zlepší. Nedělejte to však příliš rychle, jinak vaše kůže nebude schopna držet krok.


Co jsou to strie?

Strie se latinsky nazývají striae a představují poškození, ke kterému dochází v elastické střední vrstvě podkoží zvané dermis. Podkoží je nejsilnější vrstva kůže. Pokud se v ní objeví trhliny, vzniká strie.

Strie se často objevují jako fialové, růžové nebo modré pruhy na kůži a samy od sebe nezmizí. Časem vyblednou a zesvětlají.

Strie vznikají při rychlém a silném natažení kůže. Při nadměrném napínání kůže dochází k narušení tvorby kolagenu, důležitého proteinu v pojivové tkáni, který udržuje kůži napnutou.

Kůže tak nemá potřebnou oporu a tvoří se na ní jizvy - tzv. strie.

Dobrým příkladem je období těhotenství, kdy se vám zvětšuje břicho a zvyšuje váha.

Existují však i jiné příčiny a níže si můžete přečíst více o tom, jak strie působí na muže a co můžete udělat pro to, abyste minimalizovali jejich viditelnost.


Proč se u mužů objevují strie?

Vaše pokožka je velmi pružná a vydrží hodně, aniž by popraskala. Ale například při rychlém přibírání na váze, hubnutí nebo růstu ne vždy dokáže držet krok. Kůže je v takových situacích pod mimořádným tlakem a musí se napínat více, než obvykle.

To platí pro muže i ženy všech věkových kategorií.

Pokud jsou elastická vlákna kůže nadměrně namáhána, ztrácejí svou pružnost. Poškození je proto většinou trvalé, protože vlákna tuto pružnost již nezískají zpět. 

Zde jsme se pokusili uvést nejčastější příčiny vzniku strií.

Balíček na strie
3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Balíček na strie - 3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev

Změny hormonální rovnováhy 

V těhotenství dochází ke změně hormonální rovnováhy, což má vliv i na výskyt strií.

Totéž se děje u chlapců, protože během puberty dochází k nerovnováze hormonů - a to může způsobit vznik strií. 

Růst

Strie jsou u chlapců stále častější i když by se to na první pohled nezdálo.

Kromě hormonální nerovnováhy je puberta obdobím rychlého růstu a kůže s ním ne vždy dokáže držet krok. To zvyšuje riziko vzniku strií, protože kůže musí být napnutá více než obvykle.

Těhotné ženy jsou proto opět ohroženy vznikem strií, kdy jejich bříško roste rychleji, než s ním kůže dokáže držet krok. 

Silový trénink 

Strie u mužů mohou být způsobeny také silovým tréninkem.

Pokud jste aktivní muž, který často posiluje, je pravděpodobné, že se vám na těle strie objeví.

Rychlý nárůst hmotnosti příliš rychle natahuje kůži a narušuje elastická vlákna. U kulturistů a dalších sportovců se často objevují známé tygří pruhy, protože buď zhubli, nebo nabrali svalovou hmotu rychleji, než se kůže dokázala přizpůsobit.

Hubnete rychle díky účinné dietě - nebo jste naopak přibrali kvůli špatnému stravování? Pak i vaše pokožka hubne příliš rychle a místo toho se vám tvoří strie.


Kde na těle se objevují strie?

Strie se u mužů mohou objevit na mnoha částech těla - stejně jako u žen.

Pokud hodně cvičíte, je pravděpodobnější, že se vám strie objeví na ramenou, stehnech, zádech, lýtkách nebo hrudníku. U mnoha dospělých mužů se strie vyskytují zejména v oblasti hýždí nebo břicha.

V závislosti na příčině se může umístění strií na těle lišit.

Balíček na strie
3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Balíček na strie - 3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev