Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co jsou roztoči vlasových folikulů/demodex roztoči

Roztoči vlasových folikulů neboli demodex jsou malé mikroskopické organismy, které žijí ve vlasových folikulech a mazových žlázách naší kůže. Tito roztoči jsou přirozenými obyvateli kůže a obvykle se mohou vyskytovat v malém množství, aniž by způsobovali škody. Pokud se však jejich počet zvýší, mohou způsobit řadu kožních problémů.

Je známo, že roztoči Demodex způsobují kožní problémy, jako je růžovka, seboroická dermatitida a další podobná kožní onemocnění. Když se počet těchto roztočů zvýší, může to vést k zánětům, podráždění a dalším kožním problémům. Zejména na očních víčkách může nadprodukce kožního mazu vést k většímu počtu roztočů. Určit, zda máte roztoče demodex, může být obtížné, protože jsou velmi malí a lze je vidět pouze pod mikroskopem. Pokud však máte přetrvávající kožní problémy, je vždy dobré poradit se s lékařem.

Roztoči Demodex a oční víčka

Roztoči Demodex se vyskytují také na očních víčkách, kde mohou způsobovat svědění, podráždění a záněty. Tito roztoči se živí kožním mazem, olejovitou látkou produkovanou vlasy a mazovými žlázami v kůži kolem očních víček.

Přírodní a účinný způsob čištění obličeje s obsahem Tea Tree Oil je vhodný pro čištění míst, kde se roztoči vyskytují, například očních víček. Čisticí přípravek na obličej má čisticí účinek a může pomoci udržet roztoče na uzdě a snížit množství nečistot v této oblasti. Tea Tree olej navíc může pomoci regulovat tvorbu kožního mazu a udržovat pokožku kolem očních víček zdravou a čistou.

Naneste malé množství mycího přípravku na konečky prstů a krouživými pohyby jej jemně vmasírujte do pokožky. Opláchněte vlažnou vodou a osušte čistým ručníkem.

Čistící gel na pleť s Tea Tree Olejem
Čistící pleťový gel pro každodenní čištění, pro problematickou pleť
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 349,00 Kč
Výprodejová cena Od 349,00 Kč Běžná cena
Čistící gel na pleť s Tea Tree Olejem - Čistící pleťový gel pro každodenní čištění, pro problematickou pleť

Roztoči Demodex a růžovka

Rosacea je chronické onemocnění kůže, které může být zhoršeno přítomností roztočů vlasových folikulů/demodexů. Roztoči žijí ve vlasových folikulech a mohou způsobit zánět a zarudnutí obličeje, což vede ke zvýšenému podráždění a nepohodlí.

Přípravek na mytí obličeje s olejem z čajovníku lze použít jako přírodní čisticí prostředek proti roztočům demodex na obličeji a k péči o zarudnutí spojené s růžovkou. Olej má čisticí účinek, který může pomoci vyčistit roztoče a tím udržet oblast kolem Rosacey čistou.

Naneste malé množství obličejového oleje na konečky prstů a krouživými pohyby jej jemně vmasírujte do pokožky. Opláchněte teplou vodou a osušte obličej měkkým ručníkem.

Dále si pleť chraňte hydratačním krémem na obličej. Naneste malé množství krému, rozetřete jej na obličej a vmasírujte.

Pokud se u vás objeví podráždění nebo alergická reakce, okamžitě přestaňte přípravek používat a poraďte se s lékařem nebo dermatologem.

Sada na péči o růžovku, zarudnutí a citlivou pleť
3 zklidňující produkty: čisticí přípravek, sérum B5 a krém
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.299,00 Kč
Výprodejová cena 1.299,00 Kč Běžná cena 1.469,00 Kč
Sada na péči o růžovku, zarudnutí a citlivou pleť - 3 zklidňující produkty: čisticí přípravek, sérum B5 a krém

Přirozené čištění vlasových folikulů roztoči

Existuje několik přírodních prostředků, které mohou pomoci vyčistit okolí roztočů demodex a zmírnit příznaky. Některé z nich zahrnují:

  • Mandlový olej má čisticí účinky a může pomoci zmírnit svědění a podráždění pokožky. Lze jej nanést přímo na postižená místa a lehce vmasírovat do pokožky.
  • Zelený čaj je známý svými čisticími vlastnostmi, které mohou pomoci snížit znečištění pokožky a bojovat proti roztočům demodex. Sáček vychlazeného zeleného čaje můžete přiložit přímo na postižená místa, abyste zmírnili svědění a podráždění.
  • Med má čisticí vlastnosti a může pomoci udržet pokožku čistou. Lze jej nanést přímo na postižená místa a nechat působit 20-30 minut, poté opláchnout teplou vodou.
  • Aloe vera má čisticí účinky a může pomoci zmírnit svědění a podráždění pokožky. Gel z aloe vera můžete nanášet přímo na postižená místa nebo si koupit krém či mléko na bázi aloe vera.

Je důležité si uvědomit, že účinnost těchto prostředků proti roztočům demodex není vědecky prokázána a v případě závažných příznaků byste se měli vždy poradit s lékařem nebo kožním specialistou.

Aloe Vera gel na spáleniny, pálení a svědění kůže
chladivý gel na spálenou pokožku
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Aloe Vera gel na spáleniny, pálení a svědění kůže - chladivý gel na spálenou pokožku

Bezpečnostní opatření

Při používání tea tree oleje nebo jiných přírodních prostředků k vyčištění roztočů demodex je důležité dodržovat určitá opatření. Než začnete používat jakoukoli léčbu, měli byste se vždy poradit se svým lékařem nebo dermatologem.

Ostatní přírodní prostředky a léčba mohou mít také vedlejší účinky nebo se vzájemně ovlivňovat s léky, proto je důležité se před zahájením jakékoli nové léčby informovat a poradit s lékařem.

Při používání tea tree oleje nebo jiných přírodních prostředků proti roztočům demodex vždy nezapomeňte dodržovat pokyny výrobce a dodržovat nezbytná opatření.

FAQ

Jak poznáte, že máte roztoče demodex?

Dermatolog vám může provést kožní biopsii nebo stěr, aby zjistil, zda máte roztoče demodex. Může také vyšetřit vaše příznaky, mezi které patří svědění, zarudnutí a podráždění na kůži nebo v oblasti očí.


Jsou roztoči demodex a roztoči vlasových folikulů totéž?

Ano, roztoči demodex jsou druh roztočů žijících v mazových žlázách kůže a vlasů. Vyskytují se na různých částech těla, včetně obličeje, očních víček a obočí.


Jsou na kůži roztoči při růžovce?

Jedním z faktorů, které mohou zhoršovat příznaky růžovky, jsou roztoči demodex. Tito roztoči mohou způsobit zánět a zarudnutí kůže.


Jak hubit roztoče Demodex u lidí?

Existuje několik způsobů, jak roztoče demodex zničit, včetně použití léčivých šamponů nebo krémů obsahujících síru nebo metronidazol. K čištění míst, kde se roztoči nacházejí, lze použít také tea tree olej a další přírodní prostředky.


Roztoči v řasách?

Ano, roztoči demodex mohou žít i v oblasti očí, včetně očních víček a obočí.


Mají všichni lidé roztoče demodex?

Ano, téměř všichni lidé mají na kůži a ve vlasech roztoče demodex. V některých případech však může být počet roztočů zvýšený, což může vést k příznakům a kožním problémům.

Sada na péči o růžovku, zarudnutí a citlivou pleť
3 zklidňující produkty: čisticí přípravek, sérum B5 a krém
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.299,00 Kč
Výprodejová cena 1.299,00 Kč Běžná cena 1.469,00 Kč
Sada na péči o růžovku, zarudnutí a citlivou pleť - 3 zklidňující produkty: čisticí přípravek, sérum B5 a krém