Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je rosacea?

Kůže je největším živým orgánem - a vlastně i nejživotněji důležitým. Právě kůže chrání tělo před okolním prostředím a její hlavní funkcí je izolace proti teplu, nárazům a vodě a pomáhá regulovat teplotu. Proto je tak důležité o pokožku pečovat.

Rosacea neboli růžovka je kožní onemocnění, které postihuje obličej. Projevuje se typicky jako forma zánětu, kdy se na kůži objevují záchvaty zanícených červených hrbolků, rozšířené cévy a celkové zarudnutí. Jedná se o chronické kožní onemocnění, což znamená, že u těch, kteří jím trpí, je tento stav dlouhodobý a často se opakuje. Lze ji však léčit a předcházet jí.

Zarudnutí obvykle začíná uprostřed obličeje a časem se může zhoršovat. Změny na kůži se často mohou zhoršit nebo zvýraznit po velmi kořeněných jídlech, slunečním záření nebo alkoholu. 

Sada na péči o růžovku, zarudnutí a citlivou pleť
3 zklidňující produkty: čisticí přípravek, sérum B5 a krém
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.299,00 Kč
Výprodejová cena 1.299,00 Kč Běžná cena 1.469,00 Kč
Sada na péči o růžovku, zarudnutí a citlivou pleť - 3 zklidňující produkty: čisticí přípravek, sérum B5 a krém

Kdo trpí růžovkou?

Pokud trpíte rosaceou, patříte mezi nejméně 4-5 % dospělých, u kterých se odhaduje, že se tato choroba vyskytuje. Toto onemocnění může postihnout každého - muže i ženy -, ale má tendenci postihovat více ženy než muže. Až dva ze tří pacientů s tímto kožním onemocněním jsou ženy.

Ve větším měřítku postihuje růžovka přibližně 10 % populace se světlou pletí. Je zcela neobvyklé, že jsou tímto onemocněním postiženi lidé s jinou barvou pleti.

Nejčastěji rosacea postihuje ženy ve věku 30-50 let. Ve většině případů propuká na konci 20. roku života, a to i u žen, které dříve neměly problémy se záněty kůže, jako je například akné.

Příznaky rosacey

Rosacea je komplikované onemocnění kůže, které se může projevovat několika různými způsoby. V některých případech je mírná, zatímco jiné trápí výraznější příznaky. Toto kožní onemocnění se může objevit na pleti, pokožce hlavy, nose, hrudníku a krku, často začíná uprostřed obličeje kolem očí. 

Existují různé typy růžovky. Každý z nich má jiné charakteristiky v závislosti na konkrétních příznacích.

Cévní rosacea

Tato forma rosacey je také známá jako erytematotelangiektatická rosacea (ETR) a obvykle se jedná o mírnější formu rosacey se zarudnutím a zčervenáním obličeje. Přetrvávající zarudnutí obličeje je u některých pacientů doprovázeno jasně viditelnými drobnými žilkami, zejména v blízkosti nosu a na tvářích.

Papulopustulózní růžovka

Papulopustulární rosacea je zánětlivá forma růžovky. Příznaky se projevují chronickým zarudnutím obličeje s výsevy červených a žlutých hrbolků. Hrbolky se nazývají pustuly nebo papuly a mnoha lidem připomínají akné. Papuly jsou však způsobeny jinou formou zánětu.

Fymatózní růžovka

Třetí forma rosacey se nazývá rhinophyma. Nápadným příznakem je zde červený nos s velmi nerovnou kůží. Nos se zvětšuje a kůže zesiluje. V některých případech se může rozšířit i na kůži na tvářích a čele. Tato forma růžovky dává obličeji v důsledku ztluštění kůže oteklý vzhled. Velká většina případů rhinophyma se vyskytuje u mužů.

Oční růžovka

Čtvrtá forma rosacey je známá jako oční rosacea. Pro tuto formu je charakteristické, že nepostihuje pouze kůži, ale také oči. Oční růžovka má řadu nepříjemných rysů, od pocitu, že máte něco v oku, přes suchost nebo slzení až po mravenčení, svědění nebo dokonce pálení očí.

Oči se často jeví jako podlité krví nebo mohou být okraje očních víček zarudlé, přičemž typickými příznaky této formy růžovky jsou také záděry, oteklá oční víčka a citlivost na světlo. V nejhorším případě může neléčená oční růžovka vést k trvalému poškození rohovky, problémům se zrakem, nebo ještě hůře ke slepotě.

Čtyři fáze rosacey

Rosacea prochází různými fázemi - až čtyřmi. Pokud tedy toto onemocnění kůže neodhalíte nebo se neléčíte, postoupí do další fáze.

Zde je přehled příznaků v jednotlivých fázích.

Předběžná fáze - pre-rosacea

První fáze, nebo možná přípravná fáze, je obvykle spojena s mírnější formou růžovky, vaskulární nebo erytematotelangiektatickou růžovkou. Předběžná fáze může v mnoha případech trvat několik měsíců nebo dokonce let, přičemž se projevuje zarudnutím a horkostí pokožky obličeje. Typicky se objeví, když jíte horká nebo velmi kořeněná jídla, když pijete alkohol, když je vaše kůže vystavena teplu nebo chladu nebo když jste ve stresu.

První fáze

Po úvodní fázi přechází kožní onemocnění do skutečné první fáze. Zde se projevuje narůstajícím a chronickým zarudnutím obličeje, zejména tváří, čela a brady. Zároveň často dojde k rozsáhlému rozšíření cév v obličeji. Rozšířené žilky nebo viditelné drobné cévky se také nazývají teleangiektázie.

Druhá fáze

Ve druhé fázi zjistíte, že zarudnutí obličeje je chronické. Druhá fáze je obvykle spojena s papulopustulární formou růžovky, při níž se na kůži objevují ohniska červených a žlutých hrbolků podobných akné spolu se zarudnutím a rozšířenými cévami. Zanícené žluté puchýřky často vyrážejí na tvářích.

Třetí fáze

Ve třetí fázi budou příznaky stejné jako ve druhé fázi, ale zarudnutí, rozšířené cévy a žluté hrbolky na kůži budou ještě výraznější. Kromě toho se ve třetí fázi mohou objevit otoky, boule a ztluštění kůže. To řadí fymatózní růžovku neboli rhinophyma do třetí fáze.

Pokud se nechá stav kůže rozvinout, budou na sebe jednotlivé formy rosacey navazovat. Pokud se tedy rosacea neléčí, budou příznaky postupovat od mírných až po závažné problémy. Proto je vždy důležité zahájit léčbu co nejdříve.

Příčiny rosacey - proč se objevuje?

Přímá příčina rosacey nebyla zjištěna. S jistotou však lze pozorovat stav zánětu mazových žláz - často na tvářích, bradě a mezi obočím. Výskyt bakterií nebo plísní na kůži se zatím nikomu nepodařilo zdokumentovat. Zánět kůže však dráždí mazové žlázy, takže se na kůži tvoří červené a žluté hrbolky a zároveň dochází ke změnám v cévách a kůže se jeví jako zarudlá.

Některé výsledky naznačují, že ke stavu kůže dochází v důsledku abnormální funkce imunitního systému. Imunitní reakce mimo jiné normálně produkuje bílkoviny, které bojují proti kožním infekcím, bakteriím a poškozené tkáni. Při růžovce místo toho dochází k rozšíření cév v kůži. To znamená, že svaly kolem cév v kůži se uvolní, takže se cévy rozšíří a na povrchu kůže se vytvoří nové.

Existuje také podezření, že na vzniku rosacey se mohou podílet roztoči Demodex. Několikrát bylo prokázáno, že pacienti s rosaceou mají v kůži větší množství roztočů Demodex než ostatní. Roztoči Demodex žijí ve vlasových folikulech.

Ačkoli neexistuje žádný vědecký důkaz o příčině vzniku rosacey, je známo několik faktorů, které toto kožní onemocnění zhoršují.

  • Teplo a chlad
  • Sluneční světlo
  • Silně kořeněná jídla
  • Alkohol
  • Kortizon (steroidní krém)
  • Léky, které rozšiřují cévy
  • Stres

Léčba rosacey

Růžovku lze léčit různými způsoby. V mírných případech je účinná léčba krémy - zejména krémem předepsaným lékařem, který si můžete koupit v lékárně.

V těžších případech může být k odbourání zánětu nutná léčba tabletami. Tato léčba se často doplňuje krémy a pacientům se doporučuje pokračovat v jejich používání i po ukončení léčby antibiotiky. Tyto krémy jsou často účinné proti výplachům, ale vyžadují lékařský předpis.

V závažných případech s výraznějšími změnami na kůži může lékař, pokud léčba antibiotiky nebyla účinná, léčit různými tabletami.

Laserové ošetření

Pokud vás trápí prasklé a rozšířené cévy, můžete využít ošetření laserem IPL. Tento typ ošetření je velmi účinný při zarudlém vzhledu rozšířených cév v kůži. Léčí příznaky na poškozené kůži.

IPL je zkratka pro intenzivní pulzní světlo. Laser směřuje energii přes kůži, ale světelné paprsky se zaměřují výhradně na červené struktury - v tomto případě na cévy. Cévy jsou intenzivní energií a světlem rozrušeny, takže se stáhnou. Pokud se chystáte na ošetření laserem IPL, je důležité, abyste nebyli spálení od slunce, protože se tím zvyšuje riziko, že se kůže místo toho spálí. V týdnech před ošetřením IPL se proto nesmíte opalovat ani navštěvovat solárium.

Péče o pleť s rosaceou - co můžete udělat sami

Další možností je péče o pleť, která minimalizuje příznaky růžovky. Nejdůležitějším způsobem, jak zmírnit projevy rosacey, je nastavit si správnou rutinu s kvalitními produkty péče o pleť. To znamená udržovat pleť čistou tím, že ji ráno a večer vyčistíte jemnými přípravky a na závěr použijete hydratační krém, který není příliš mastný a neucpává póry.

V každodenní péči o pleť používejte například mycí a pleťový krém od společnosti Australian Bodycare. Mycí pleťový přípravek Face Wash je jemný a šetrný a myje pleť do hloubky, aby z ní odstranil nečistoty - aniž by ji podráždil. Pleťový krém Face Cream je lehký krém, který pleť důkladně hydratuje, aniž by ji zanechal mastnou. Rychle se vstřebává do pokožky, kterou posiluje a zklidňuje.

Oba přípravky lze používat ráno i večer. Face Wash i Face Cream mají vysoký obsah přírodních složek pečujících o pleť, přičemž významnou roli hraje zejména olej z australského čajovníku, který působí protizánětlivě a antibakteriálně.

Doporučujeme doplnit rutinní péči sérem na pupínky Blemish Serum. Obsahuje Niacinamid, u kterého byl prokázán příznivý účinek při růžovce. 

Sada na péči o růžovku, zarudnutí a citlivou pleť
3 zklidňující produkty: čisticí přípravek, sérum B5 a krém
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.299,00 Kč
Výprodejová cena 1.299,00 Kč Běžná cena 1.469,00 Kč
Sada na péči o růžovku, zarudnutí a citlivou pleť - 3 zklidňující produkty: čisticí přípravek, sérum B5 a krém


Rady týkající se stravy při rosacee

Strava hraje při léčbě růžovky důležitou roli. Samotná strava k léčbě tohoto onemocnění nestačí, ale může přispět k výraznému zlepšení. Sestavte si dietní plán, který bude zahrnovat protizánětlivé potraviny. Zejména zásadité potraviny pomáhají snižovat záněty kůže a těla.

Patří mezi ně kapusta, okurka, brokolice a fazole, což jsou všechno vysoce zásadité potraviny. Mezi mírně zásadité potraviny patří avokádo, červená řepa, zelí, česnek, ředkvičky, rajčata, zázvor a hlávkový salát.

Pro posílení cév v pokožce můžete jíst například granátová jablka, ostružiny, vodní meloun a olivový olej, které mají na cévy přímo posilující účinek.

Prevence rosacey

Prevence je vždy lepší než léčba - a to platí i pro růžovku. Sami můžete aktivně podniknout řadu kroků ke snížení rizika vzniku růžovky. Stejně jako v případě léčby to znamená, že každé ráno a večer budete pečovat o pleť, abyste ji zbavili nečistot a prachu. Jemný čisticí přípravek je jedním z nejdůležitějších preventivních opatření spolu s kvalitním pleťovým krémem.

Krém na rosaceu

Krém na růžovku je takový, který není příliš mastný, aby neucpával póry a mazové žlázy. Hledejte krém s lehkou konzistencí, který poskytne správné množství vlhkosti. Pokud ve výrobku, který již používáte, není ochrana proti slunečnímu záření, měli byste ho v létě doplnit nemastným ochranným krémem s minimálně faktorem 30 a v zimě s nižším faktorem.

Pokud používáte make-up, měli byste se také vyhnout používání mastného podkladu. Snadno se na pleti ucpává a neumožňuje jí dýchat. Používejte raději lehčí podkladový krém, který se na pleti neusadí jako těžká maska, ale umožní průchod čerstvému vzduchu. Můžete třeba použít minerální pudr nebo podkladovou bázi, která umožňuje pleti dýchat skrze make-up.

Sada na péči o růžovku, zarudnutí a citlivou pleť
3 zklidňující produkty: čisticí přípravek, sérum B5 a krém
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.299,00 Kč
Výprodejová cena 1.299,00 Kč Běžná cena 1.469,00 Kč
Sada na péči o růžovku, zarudnutí a citlivou pleť - 3 zklidňující produkty: čisticí přípravek, sérum B5 a krém

Strava a životní styl

Abyste předešli růžovce, je nejlepší vyhýbat se horkým nápojům a alkoholu. Zároveň je dobré vyhýbat se silně kořeněným jídlům, která mohou rovněž vyvolat propuknutí rosacey.

Pomůže vám také, když nebudete kouřit, ale snažte se dodržovat zdravou a pestrou stravu s minimem cukru a velkým množstvím zeleniny, která má protizánětlivý účinek. Odpočiňte si a snižte úroveň stresu tím, že si najdete rytmus pro klidný každodenní život.

Často kladené otázky

Co je rosacea?

Rosacea neboli růžovka  je chronické kožní onemocnění, které se může projevovat mírnou nebo závažnou formou, zčervenáním obličeje, rozšířenými cévami a zanícenými červenými a žlutými hrbolky na kůži. Bez léčby se onemocnění obvykle časem rozvine a způsobí výraznější kožní problémy. Růžovkou mohou trpět muži i ženy.

Jak rosacea vypadá?

Rosacea se může projevovat různými způsoby v závislosti na typu a fázi. V mírné formě je obličej zarudlý a teplý, s rozšířenými cévami. V závažnějších případech je kůže zarudlá, se žlutými puchýřky v kůži a případně s přerůstáním kůže na nose, což může vytvářet hrudkovitý výraz.

Co způsobuje růžovku?

Neexistuje žádné přesvědčivé vědecké vysvětlení nebo důkaz, proč někteří lidé trpí růžovkou. Některé poznatky však naznačují, že je to způsobeno abnormální funkcí imunitního systému a větším množstvím roztočů Demodex, což jsou roztoči ve vlasových folikulech.

Je možné se růžovky zbavit natrvalo?

Rosacea je chronické kožní onemocnění, které má tendenci se vracet. Nelze se jí proto zbavit natrvalo. Přesto je však možné příznaky léčit a výrazně zmírnit, takže o nemoci téměř nevíte.

Sada na péči o růžovku, zarudnutí a citlivou pleť
3 zklidňující produkty: čisticí přípravek, sérum B5 a krém
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.299,00 Kč
Výprodejová cena 1.299,00 Kč Běžná cena 1.469,00 Kč
Sada na péči o růžovku, zarudnutí a citlivou pleť - 3 zklidňující produkty: čisticí přípravek, sérum B5 a krém