Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co jsou to popraskané rty?

Popraskané rty nejsou jen suché rty. Suchost je tak výrazná, že se kůže odlupuje a praská. To může způsobit vřídky a praskliny v koutku úst, ale také boláky na rtech. Vřídky v koutku úst a prasklina na rtu, která se nehojí, jsou bolestivé a vyžadují, abyste vynaložili úsilí na to, abyste svou pokožku vrátili do správných a zdravých kolejí - s čímž vám může pomoci balzám na rty Australian Bodycare.

Jak to nejlépe udělat, vám poradíme dále v tomto článku. Nejprve se dozvíte, proč mohou být vaše rty tak suché, že popraskají. 

Balzám na rty na suché a popraskané rty
3x Balzám na rty s tea tree olejem na suché rty a opary.
+15.000 recenzí
Běžná cena 169,00 Kč
Výprodejová cena 169,00 Kč Běžná cena 699,00 Kč
3x Balzám na rty s tea tree olejem na suché rty a opary.

Proč máte suché, pálivé a popraskané rty?

Kůže na rtech je obzvláště zranitelná, a proto praská snadněji než ostatní kůže na těle. Je to proto, že kůže je tenčí.

Tenká kůže umožňuje prosvítání krevních cév, což dává rtům jinou barvu než okolní kůže. Kůže na rtech také nemá pigment ani mazové a potní žlázy. V důsledku toho jsou mnohem méně chráněny před sluncem a dehydratací.

Nedostatek lipidů způsobuje, že je kůže náchylná k odpařování, a proto si nemůže stejným způsobem udržet vlhkost.

Existují různé důvody, proč mohou vaše rty popraskat. Zde vás seznámíme s nejčastějšími příčinami. 

Vítr a počasí 

Typickými příčinami popraskání pokožky rtů jsou faktory prostředí, jako je vítr, chlad a nízká vlhkost.

Udržet rty zdravé a hydratované je obzvláště obtížné v chladných a větrných podmínkách. Velké teplotní výkyvy v zimě, kdy přecházíte z tepla domova do chladu venku, mohou být pro vaše rty obzvláště náročné a způsobit jejich vysušení a nakonec popraskání.

Rozpraskané rty však nezpůsobují jen nízké zimní teploty. Slunce a vysoké teploty jsou pro citlivou pokožku také náročné.

Slunce vysušuje již tak hydratovanou pokožku rtů. Proto je také třeba věnovat pozornost, když vyjde slunce, pokud se chcete vyhnout popraskaným rtům. 

Nedostatek vitamínů 

Může nedostatek vitamínů způsobit popraskané rty? Krátká odpověď zní: Ano, může. 

Pokud máte sklon k popraskaným rtům a prasklinkám v koutcích úst, může to být způsobeno nedostatkem vitamínů. Praskliny se obvykle objevují, pokud vám chybí vitamin B2, B9 nebo B12.

Nedostatek tekutin 

Pokud je vaše pokožka dehydratovaná, může to způsobit popraskání rtů a praskliny v koutcích úst. Pokud nepijete dostatek tekutin, vaše pokožka nebude hydratovaná zevnitř. To může mít vliv na vaše rty, které mohou být tak suché, že se na nich vytvoří praskliny a vřídky. 

Nesprávná vlhkost 

Navlhčujete si často rty jazykem, abyste je zvlhčili, když začnou vysychat a praskat? To má přesně opačný účinek.

Když se rty cítí trochu suché, mnoho lidí má tendenci používat sliny z jazyka ke zvlhčení. Zvlhčující účinek je však krátkodobý - jakmile sliny proniknou do pokožky, zůstanou vám rty ještě více suché a popraskané než předtím.

Voda - a tedy i sliny - má vysušující účinek. Sliny obsahují enzymy, které ničí tenké vrstvy kůže na rtech. Vaše rty je třeba hydratovat správnými hydratačními přípravky. 

Cigaretový kouř 

Jednou z příčin popraskaných rtů může být i cigaretový kouř. Nemusíte být zrovna kuřák. Pokud jste však vystaveni velkému množství pasivního kouření, může to ovlivnit rovnováhu vlhkosti vašich rtů.

Kouř vysušuje pokožku, což může být pro jemnou pokožku popraskaných rtů nepříznivé.


Jak ošetřit popraskané rty a jak jim předcházet? 

I když existují různé příčiny popraskaných a popraskaných rtů, existuje také několik způsobů, jak je ošetřit a zbavit se prasklin.

A to jak v případě, že již došlo k poškození, tak i v případě, že chcete být aktivní a zabránit popraskání rtů nebo praskání v koutcích úst. 

Používejte správnou péči o rty

Pokud se chcete rozloučit s popraskanou pokožkou, potřebují rty především kvalitní péči s výživnou hydratací. Proto je vaší hlavní zbraní v boji proti popraskaným rtům balzám na rty.

Balzám na rty rty hydratuje a na zranitelnou pokožku nanese ochrannou vrstvu. Silná bariéra chrání rty před povětrnostními vlivy, zatímco tuková vrstva snižuje odpařování ze rtů. To vše znamená, že se pokožce dostane té správné pomoci k udržení vlhkosti.

Při výběru balzámu na rty může být lákavé vybrat si nějaký s příjemnou vůní nebo příchutí. Málokdy je to dobrý nápad, protože výrobky s vůní nebo příchutí obvykle obsahují složky, které mohou rty podráždit. A pak můžete riskovat, že vás to opět srazí k bolestivě popraskaným rtům.  

Balzám na rty Australian Bodycare je speciálně vyvinutý pro hydrataci rtů, takže můžete předcházet popraskaným rtům a zároveň jim poskytnout první pomoc. Balzám na rty je plný vyživujících složek, jako je Tea Tree olej, který bojuje proti bakteriím a zklidňuje a hojí pokožku.

Podle potřeby naneste na rty vrstvu hydratační pomády - můžete ji mít vždy u sebe, když vaše rty potřebují dodat vlhkost. Tímto způsobem se vyhnete pasti, kdy jako hydrataci používáte své sliny.

Můžete ji používat také na noc, kdy hydratační složky mohou skutečně působit. 

Chraňte se před ostrými slunečními paprsky 

Máte popraskané rty, když sluneční paprsky vykouknou zpoza zimních mraků? Drsné sluneční UV paprsky jsou pro jemnou pokožku rtů náročné. A pokud už máte popraskané rty, bylo by dobré je před sluncem extra dobře chránit.

Je nezbytné používat opalovací tyčinku s SPF speciálně pro vaše rty. Ta bude vaše rty hydratovat a zároveň jim poskytne účinnou ochranu před UV zářením. 

Pít, pít, pít 

To nelze dostatečně zdůraznit. Voda je zdravá. Také pro vaši pleť - a tedy i pro vaše rty. Pokud máte prasklinky v koutcích úst a popraskané rty, je dobré pít hodně vody.

Tím svou pokožku hydratujete zevnitř. To se projeví na rovnováze vlhkosti pokožky, zejména v exponované oblasti kůže rtů. 

Balzám na rty na suché a popraskané rty
3x Balzám na rty s tea tree olejem na suché rty a opary.
+15.000 recenzí
Běžná cena 169,00 Kč
Výprodejová cena 169,00 Kč Běžná cena 699,00 Kč
3x Balzám na rty s tea tree olejem na suché rty a opary.

Jak ošetřit popraskané rty u dětí?

Nejen dospělé často trápí popraskané rty. Mnoho dětí může mít také bolavé rty, zejména během chladných a větrných zimních měsíců.

Stejně jako u dospělých je důležité, aby děti, které mají sklon k popraskaným rtům, dostatečně pily a udržovaly tak svou pokožku hydratovanou. Měli byste dbát na to, aby vaše dítě vypilo přibližně 1,5 litru vody denně, a to i v případě, že nemá žízeň, abyste zajistili dostatečnou hydrataci.

Pro děti je také jedním z nejdůležitějších nástrojů k překonání popraskaných rtů a vřídků v koutcích úst balzám na rty. Mají také ve zvyku olizovat si rty jazykem, aby si je krátce zvlhčily. Vysvětlete dítěti, že sliny situaci jen zhoršují, a pomozte mu osvojit si zvyk pravidelně si rty natírat balzámem na rty, aby byly hydratované.

Podívejte se také na zubní pastu svého dítěte. Mnoho zubních past díky látce laurylsulfát sodný velmi pění. Tato látka narušuje přirozenou kožní bariéru a může způsobit podráždění, což vede k suchým a popraskaným rtům.


FAQ

Jak opravit popraskané rty?

Pokud se chcete zbavit popraskaných rtů, je hydratace klíčová. Hydratujte je kvalitním balzámem na rty a nezapomeňte hydratovat pokožku zevnitř pitím velkého množství vody.


Proč vám praskají rty?

Rty praskají, protože kůže na rtech je obzvláště tenká a náchylná ke ztrátě vlhkosti. Když jsou rty příliš suché, hrozí, že vám v koutcích úst vzniknou praskliny nebo ranky na rtech. 


Co je příznakem suchých rtů?

Suché rty jsou známkou nedostatku vlhkosti v pokožce. Může to být také známka toho, že vašemu tělu chybí vitamín B2, B9 nebo B12. 


Je vazelína vhodná na suché rty

Vazelína může být skvělá na suché rty. Nevýhodou však je, že na rozdíl od balzámu na rty je vazelína mastnější a tekutější. To znamená, že se vám produkt ze rtů rychleji snese - a nebude to dělat dobrotu. 

Balzám na rty na suché a popraskané rty
3x Balzám na rty s tea tree olejem na suché rty a opary.
+15.000 recenzí
Běžná cena 169,00 Kč
Výprodejová cena 169,00 Kč Běžná cena 699,00 Kč
3x Balzám na rty s tea tree olejem na suché rty a opary.