Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Péče o strie na hrudi 

Strie nejsou nebezpečné. Pro člověka, kterého postihnou, však mohou být velkou kosmetickou nepříjemností. Proto se mnoho lidí snaží minimalizovat jejich viditelnost. A jak přesně to udělat?

Bohužel neexistuje žádný zázračný lék, díky kterému by strie na hrudníku zmizely, ale existuje několik různých možností, o kterých se více dozvíte zde. 

Kvalitní, přírodní a vyživující péče o pokožku

Skvělý a přirozený způsob nápravy a snížení viditelnosti strií na prsou je pomocí výživného režimu péče o pleť. 

Tělový olej je vyživující olej na bázi aktivních složek, jako je Tea Tree olej, mandlový olej, skvalan a slunečnicový olej. Tato jedinečná kombinace pomáhá působit proti bakteriím, hydratuje a dodává vitamín E, což je důležité pro zlepšení vzhledu strií na prsou a dalších částech těla.

Hydratovaná a vyživená pokožka je zdravá pokožka, což usnadňuje vyhlazování prasklin a strií na pokožce. A neuvěřitelných 75 % testovaných osob, které olej používaly, zaznamenalo zlepšení vzhledu svých strií.

Naneste několik kapek oleje na prsa a dobře vmasírujte do pokožky. Olej se snadno vstřebává do pokožky a rychle zasychá - aniž by byl mastný. Před oblékáním ho však nezapomeňte nechat zcela zaschnout.

Olej není zázračný přípravek, který funguje přes noc. Ke snížení viditelnosti strií na prsou je proto zapotřebí trpělivost a píle. Olej používejte 1-2krát denně po dobu několika týdnů, než se začnou projevovat první výsledky.

Balíček na strie
3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Balíček na strie - 3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev

Laser na strie 

Další metodou, jak snížit viditelnost strií na prsou, je použití laseru. Jedná se o méně přirozenou léčbu, ale pro některé může být účinná.

Při použití frakčního laseru dochází k malým kontrolovaným "poraněním" pojivové tkáně kůže. To nutí kůži, aby se obnovila, a tkáň se odpaří. Laserový paprsek ošetřuje kůži v bodech, takže okolní kůže není zasažena a na povrchu kůže nevznikají rány.

To znamená, že po zákroku nenastává žádné období rekonvalescence. 

Další tipy pro prevenci

Nejlepším způsobem léčby je vždy prevence. U strií to však může být obtížné. Kůže vás nijak neupozorní, že se vám strie tvoří, takže je těžké se jim vyhnout.

Díky řadě preventivních opatření se však můžete pokusit udržet strie na prsou na uzdě.

  • Používejte kvalitní péči o pleť. Neexistuje žádný vědecký důkaz, že krémy nebo oleje mohou udržet kůži na prsou bez strií. A to ani během těhotenství. Mnoho žen však pociťuje příznivý účinek, když je jejich pokožka ošetřována a hydratována, což jí dodává pocit větší pružnosti.
  • Denně cvičte. Tím, že budete fyzicky aktivní a budete cvičit, se vyhnete obezitě. Zároveň pomáháte své pokožce k vypnutí, což může mít příznivý účinek.
  • Vyhýbejte se kouření. Kouření může mít vliv na vaši pokožku a elastická vlákna, která se mohou zdát ochablejší. Kouření zároveň vytváří pokožce horší podmínky pro hojení - kuřáci mají například po operaci dvakrát širší jizvy než nekuřáci. To vám napoví něco o vlivu kouření na vaši pokožku.
Balíček na strie
3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Balíček na strie - 3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev

Co jsou to strie? 

Strie jsou poškozením podkožní tkáně. V lékařské terminologii se nazývají strie. Strie mají zpočátku růžovou nebo modrofialovou barvu, ale postupem času barva bledne a stává se bělejší nebo podobná okolní kůži.

Kůže takzvaně popraská a vytvoří charakteristické pruhy nebo pásy přes kůži. Strie jsou formou jizvení a budou vás provázet po zbytek života. To však neznamená, že nemůžete udělat nic pro zlepšení jejich vzhledu.

Tím vás provedeme později, ale nejprve se podívejme na to, proč se vám strie na hrudníku vůbec objevují. 

Proč se strie objevují na hrudníku? 

Pokud se vám na hrudníku udělají strie, nestane se to jen tak z ničeho nic. Je to proto, že elastická vlákna vaší kůže jsou přetížená. Kůže a její vlákna jsou obecně velmi silné a pružné a vydrží velké natažení, aniž by popraskaly.

V některých případech však může dojít k jejímu přetížení a stlačení do té míry, že elastická vlákna již nedokážou držet krok. Představte si například elastický pásek. Může se hodně natáhnout, ale nakonec praskne, pokud se natáhne příliš.

Když jsou vlákna v kůži přetížená, ztrácejí svou pružnost. A jakmile ji ztratí, je škoda způsobena - a nelze ji znovu získat. Proto budete žít se striemi na prsou v té či oné míře, jakmile se objeví.

Jaké jsou však skutečné důvody, proč jsou kožní vlákna příliš napjatá? 

Rychlý přírůstek hmotnosti 

Pokud během krátké doby hodně přiberete, elastická vlákna to neudrží a příliš se roztáhnou, což se projeví prasklinami v kůži. To může být typicky spojeno s těhotenstvím, kdy prsa rychle rostou s tím, jak roste dítě v břiše.

Může to však být i v období, kdy žijete na nezdravé stravě, což se projeví na vaší váze. 

Rychlé hubnutí 

Můžete také získat strie na prsou, pokud ztratíte hodně váhy v krátkém časovém období. Stejně tak pružnost vláken nedokáže udržet krok a kůže popraská. 

Rychlý růst

Dospívání v pubertě probíhá u mnoha lidí rychlostí blesku. Rychlý růst přetěžuje pokožku, což může vést ke vzniku strií na prsou.

Totéž se může stát, pokud hodně a intenzivně cvičíte - například s těžkými činkami, které rychle zvyšují svalovou hmotu. 

Hormonální změny

Zejména u dospívajících a těhotných žen dochází k hormonálním změnám, které mohou ovlivnit elastická vlákna kůže. 

Genetika

Někteří lidé strie mají, jiní ne. Je to dáno genetikou, typem pleti a schopností kůže být pružná. Některé rodiny mají pružnější kůži než jiné. 

Kdo má strie na prsou? 

Strie na prsou mohou mít ženy i muži. V naprosté většině případů však popraskanou kůží na prsou a v jejich okolí trpí ženy.

Mnoho těchto případů je způsobeno těhotenstvím, kdy hormonální změny způsobují změny na kůži, které se projevují jako strie.

Balíček na strie
3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Balíček na strie - 3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev