Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Deodorant bez hliníku a parfemace

Deodoranty bez hliníku si oblíbilo mnoho Čechů. Důvodem je řada různých výhod, které získáte pouze s deodorantem bez hliníku.

Zejména v posledních několika letech si výrobky bez hliníku získaly oblibu.

V tomto průvodci se dozvíte, proč se deodoranty bez hliníku staly v posledních letech tak oblíbenými. Dočtete se o účincích hliníku, výhodách a nevýhodách, důvodech, proč zvážit deodorant bez hliníku jako svůj příští deodorant, a mnoho dalšího.

Ponoříme se do hloubky tématu a provedeme vás procesem výběru deodorantu, abyste si byli jisti, že získáte deodorant, který splňuje vaše potřeby.

Začneme přiblížením látky hliník a důvodů, proč může být škodlivá, když se dává do deodorantů a prodává nám spotřebitelům.

Intimní deodorant proti nežádoucímu zápachu a podráždění
Intimní deodorant proti nežádoucímu zápachu a podráždění v intimní oblasti
+15.000 recenzí
Běžná cena 279,00 Kč
Výprodejová cena 279,00 Kč Běžná cena
Intimní deodorant proti nežádoucímu zápachu a podráždění - Intimní deodorant proti nežádoucímu zápachu a podráždění v intimní oblasti

Aluminium a deodorant

Důvodem zvýšeného zájmu o deodoranty s hliníkem na trhu byla především studie provedená v Norsku, která ukázala, že používáním deodorantů absorbujeme do svého těla velké množství hliníku.

Kromě toho tým vědců provedl další studii, v níž testoval výrobky s obsahem hliníku na potkanech a myších. Výsledky byly zarážející a poměrně znepokojivé, protože se ukázalo, že příliš mnoho hliníku v těle může vést k poškození centrálního nervového systému.

Hliník v deodorantech a antiperspirantech obecně se rázem stal horkým tématem diskusí. Stále více spotřebitelů začalo táhnout výrobní společnosti jiným směrem a v posledních několika letech se na trhu objevuje stále více kvalitních deodorantů bez hliníku.

Bohužel je hliník v deodorantech a antiperspirantech stále velmi rozšířený. Právě hliníkové soli v antiperspirantech a deodorantech působí proti produkci potu a pomáhají nám tak zůstat bez potu a zápachu po celý den.

Příliš mnoho hliníku v těle bohužel představuje zdravotní riziko, protože může vést k poškození centrální nervové soustavy.

Vzhledem k tomu, že již nyní přijímáme velké množství hliníku z jídla a nápojů, nepotřebujeme ho více, například v antiperspirantech.

Hliníku v deodorantech bychom se proto měli co nejvíce vyhýbat a v dnešní době lze snadno najít deodorant bez hliníku, který přesto funguje a potlačuje zápach potu po celý den. Tyto výrobky používají místo hliníku jiné přírodní složky.

Dále v tomto průvodci vám povíme o účinných deodorantech bez hliníku a o tom, kde je můžete najít.

Deodoranty bez hliníku a roll-ony můžete používat přímo po holení podpaží. Obvykle byste se měli vyhnout použití deodorantu bezprostředně po holení, protože pokožka je více vystavena vstřebávání látek v deodorantu.

To je velký problém, pokud používáte antiperspirant s obsahem hliníku. 

Deodorant bez hliníku, který funguje

Když hledáte účinný deodorant bez hliníku, je důležité se podívat, jaké další složky deodorant obsahuje. V dnešní době je poměrně snadné najít deodorant bez hliníku, ale stále existují velké rozdíly mezi jednotlivými výrobky na trhu, pokud jde o další přísady a chemické látky.

Pokud trpíte alergií, měli byste si toho být také vědomi a podívat se na etiketu výrobku, abyste se ujistili, že si pořizujete deodorant bez hliníku, který funguje, aniž by aktivoval vaši alergii.

Abyste našli dobrý a účinný deodorant bez hliníku, který funguje, budete samozřejmě potřebovat další složky, které zajistí požadovaný účinek. Dobrou alternativou jsou například estery kyseliny mléčné, které pronikají do pokožky a působí proti bakteriím způsobujícím zápach a problémy s produkcí potu.

Kontrolní seznam pro dobrý deodorant, který vás udrží bez zápachu: 

  • Roll-on deodorant bez parabenů, parfému a hliníku
  • Obsahuje estery kyseliny mléčné proti zápachu
  • Na bázi přírodních složek, takže účinně funguje a vydrží po celý den navzdory fyzické aktivitě
  • Deodorant má zklidňující účinek, který snižuje podráždění, takže je ideální po depilaci nebo holení.
  • Chrání také jemnou pokožku v podpaží, kde dochází k častému zápachu a pocení a kde se používají deodoranty.

Intimní deodorant proti nežádoucímu zápachu a podráždění
Intimní deodorant proti nežádoucímu zápachu a podráždění v intimní oblasti
+15.000 recenzí
Běžná cena 279,00 Kč
Výprodejová cena 279,00 Kč Běžná cena
Intimní deodorant proti nežádoucímu zápachu a podráždění - Intimní deodorant proti nežádoucímu zápachu a podráždění v intimní oblasti

Deodorant pro ženy

Pokud hledáte deodorant pro ženy, který je zároveň šetrný k pokožce, skvělou volbou je deodorant bez hliníku. Existuje mnoho deodorantů bez vůně, které vás udrží bez zápachu po celý den.

Pokud chcete mít ženskou vůni, může být výběr deodorantu bez vůně trochu složitější. V tomto případě si jen uvědomte, že parfémované antiperspiranty mohou obsahovat škodlivé látky, které mohou dráždit pokožku a v nejhorším případě vést k alergiím nebo jiným onemocněním.

Pokud tedy chcete být na bezpečné straně a omezit pocení a zápach, vyberte si deodorant bez hliníku a parfemace.

Deodorant pro muže

Pokud naopak hledáte deodorant, který mohou používat muži, aby se zbavili zápachu a problémů s pocením, měli byste zvážit také deodorant bez hliníku.

Deodorant bez hliníku opět zajistí, že vám nehrozí poškození centrální nervové soustavy v důsledku nadměrného vstřebávání hliníku v těle.

Pokud potřebujete deodorant pro muže, který vás zbaví potu a zápachu po celý den, můžete vyzkoušet deodorant bez hliníku. Vyberte si roll-on, který se snadno aplikuje po holení i sprchování a který má zklidňující účinek na čerstvě oholenou a jemnou pokožku v podpaží.

Deodorant pro muže snadno udrží pot a zápach a zároveň zajistí svěží dech po celý den, aniž byste museli používat parfém.

Deodorant bez hliníku

Existuje mnoho dobrých důvodů, proč si vybrat deodorant bez hliníku, a největším a hlavním přínosem je jednoznačně to, že snížíte riziko nadměrného vstřebávání hliníku ve svém těle. Vzhledem k tomu, že nadměrné množství hliníku může představovat riziko poškození centrální nervové soustavy, měli byste udělat vše pro to, abyste jeho příjem snížili.

Deodorant bez obsahu hliníku je v tomto směru dobrým krokem, protože hliník již přijímáte prostřednictvím každodenní stravy, protože se nachází v půdě.

Soli hliníku v antiperspirantech s obsahem hliníku mají účinek snižující pocení a také bojují proti zápachu. Deodorant bez hliníku vás snadno udrží bez zápachu a zároveň se vyhnete riziku poškození centrální nervové soustavy.

Intimní deodorant proti nežádoucímu zápachu a podráždění
Intimní deodorant proti nežádoucímu zápachu a podráždění v intimní oblasti
+15.000 recenzí
Běžná cena 279,00 Kč
Výprodejová cena 279,00 Kč Běžná cena
Intimní deodorant proti nežádoucímu zápachu a podráždění - Intimní deodorant proti nežádoucímu zápachu a podráždění v intimní oblasti

Roll on bez hliníku

Je dobré zvolit roll-on deodorant bez hliníku místo deodorantu ve spreji. Deodoranty ve spreji totiž obsahují zbytečné a škodlivé látky, kterým byste se mohli raději vyhnout.

S roll-onem bez hliníku nebo deodorantem v tyčince se těmto zbytečným látkám vyhnete a dosáhnete stejně účinného výsledku. Kvalitní roll-on bez hliníku vás udrží bez zápachu po celý den.

Dobrý roll-on bez hliníku je vhodný také pro sportovce a obecně pro lidi, kteří hodně cvičí. I po hodině v posilovně nebo po hektickém fotbalovém zápase udrží deodorant zápach a pot pod kontrolou.

Deodorant bez hliníku a parfemace

Většina deodorantů bez obsahu hliníku obsahuje parfém. Měli byste si však vybrat deodorant bez hliníku a parfému.

Pokud trpíte alergií, měli byste si samozřejmě od začátku vybírat deodorant bez hliníku a parfemace. Ale i v případě, že jste se s alergickými reakcemi dosud nesetkali, můžete zvážit deodorant bez parfemace, abyste se vyhnuli riziku pozdějšího vzniku alergií.

A s tím, jak roste důraz na deodoranty bez hliníku, roste i nabídka dostupných výrobků. Snadno si tak můžete pořídit deodorant bez hliníku a parfému, který vám přesto zajistí svěží a voňavý každodenní život.

Test deodorantů

Výsledky jejich testů deodorantů, stejně jako výsledky mnoha dalších výzkumů a spotřebitelských studií, ukázaly, že deodoranty obsahující hliník mohou být škodlivé pro centrální nervovou soustavu, pokud ho v těle dlouhodobě absorbujeme příliš mnoho.

V důsledku těchto testů deodorantů se v posledních několika letech neustále zvyšovala poptávka po alternativách bez obsahu hliníku a tento trend pokračuje stejným směrem.

S ohledem na potřeby spotřebitelů a jejich zdraví proto nyní několik výrobců nabízí varianty, které tyto požadavky splňují. Díky tomu jsou deodoranty bez hliníku, parfemace a parabenů pro spotřebitele snadno a rychle dostupné, což zajišťuje zdravější organismus a zamezuje alergickým reakcím.


Nejlepší deodorant

Na trhu je mnoho deodorantů a mnoho velkých značek denně soupeří o přízeň spotřebitelů.

Co však dělá dobrý deodorant dobrým? To záleží zcela na vašich potřebách v oblasti deodorantů. Ve společnosti Australian Bodycare se zaměřujeme na výrobky s přírodními složkami, které tělu neškodí, ale přesto plní požadované úkoly pro danou osobu.

Proto doporučujeme vybírat deodorant bez hliníku, parabenů a parfemace.

Deodorant bez parfému, parabenů a hliníku udržuje pot a zápach bez použití škodlivých chemikálií a dalších látek.

Vyhnete se tak hliníku a riziku poškození centrální nervové soustavy. Deodorant, který obsahuje estery kyseliny mléčné místo hliníkových solí, účinně bojuje proti nežádoucímu zápachu potu. Deodorant bez obsahu hliníku bude i nadále bojovat s bakteriemi, které zápach způsobují.

Kromě toho byste si měli uvědomit, že pokožka je mimořádně citlivá a vstřebává hliník a další škodlivé látky, pokud jste si právě oholili podpaží nebo máte řezné rány a škrábance. Nejlepším deodorantem je proto také deodorant, který tato rizika nevytváří a který lze použít přímo po holení nebo škrábání podpaží.

Můžete si také vybrat deodorant, který obsahuje protidráždivé složky, například tasmánský pepř. Takový deodorant může být přímo komfortní a užitečný po holení podpaží. Je to také skvělý deodorant pro suchou pokožku.

Intimní deodorant proti nežádoucímu zápachu a podráždění
Intimní deodorant proti nežádoucímu zápachu a podráždění v intimní oblasti
+15.000 recenzí
Běžná cena 279,00 Kč
Výprodejová cena 279,00 Kč Běžná cena
Intimní deodorant proti nežádoucímu zápachu a podráždění - Intimní deodorant proti nežádoucímu zápachu a podráždění v intimní oblasti

Zápach potu v podpaží

Zápach potu v podpaží je velkým problémem mnoha dospívajících i dospělých. Všichni jsme zažili ten nepříjemný pocit, kdy jsme se často myli a používali deodorant - možná dokonce téměř denně - a přesto se zápach potu v podpaží stále objevuje.

Je to opravdu nepříjemné a dráždivé a pro mnohé z nás to může být velká nepříjemnost. Pokud i vy trpíte zápachem z podpaží, přestože se důkladně myjete nebo dokonce často používáte deodorant, může být skutečně způsoben samotným deodorantem.

Podle studie vědců z belgické univerzity v Gentu se ukázalo, že naprostá většina antiperspirantů a deodorantů může problémy se zápachem podpaží zhoršovat.

Je to proto, že deodoranty obsahují hliník, který sám o sobě účinně bojuje proti potu tím, že mu brání v úniku. Problém pak vzniká proto, že špatné bakterie, které máme všichni v podpaží, se více množí, protože se nerozpouštějí a nezbavují spolu s potem.

A právě tyto bakterie mohou zhoršovat zápach, což vede k většímu pocení v podpaží. Celkově byste se tedy měli vyhýbat antiperspirantům deodorantům, které obsahují hliník, protože mohou ve skutečnosti problém s potem a zápachem ještě zhoršit - kromě zvýšeného rizika poškození centrálního nervového systému v důsledku nadměrného vstřebávání hliníku.

Pokud to s řešením pocení v podpaží myslíte vážně, zvažte přechod na deodorant bez obsahu hliníku. Můžete začít tím, že budete nový deodorant po určitou dobu používat, abyste zjistili, jak ovlivňuje váš zápach a produkci potu.

Vyberte si roll-on deodorant, který místo hliníku obsahuje ester kyseliny mléčné, který neblokuje pot, ale snižuje množství bakterií v podpaží. Zajistíte si tak každodenní život bez zápachu, aniž byste zbytečně poškozovali své tělo pochybnými látkami.

Zápach z podpaží

Pokud máte zápach z podpaží a netrpíte nutně nadměrnou produkcí potu, může to být způsobeno tím, že antiperspiranty, které používáte, ve skutečnosti nemají požadovaný účinek, ale problém ještě zhoršují.

Jak jsme uvedli výše, může to být způsobeno tím, že antiperspiranty pronikají do pokožky a uzavírají pot, ale ne zápach. Proto stále cítíte zápach v podpaží, protože bakterie a kožní plísně v podpaží se začnou přemnožovat a způsobují ještě nepříjemnější zápach.

Pokud tedy trpíte zápachem z podpaží, používejte deodorant, který vám dodá svěží vůni a zároveň bojuje proti bakteriím v podpaží, které zápach způsobují.


Alergie na hliník

Ve vzácných případech se může v důsledku zvýšeného příjmu hliníku objevit alergie na hliník. Neexistují však žádné empirické důkazy o tom, že by přirozený hliník, který přijímáme každodenním příjmem potravy, mohl vyvolat příznaky.

Bohužel existuje riziko vzniku alergie na hliník v důsledku očkování vakcínami obsahujícími hliník. Nejčastěji postihuje děti, ale ohroženi mohou být i dospělí - pokud se tedy obáváte, poraďte se se svým lékařem, než se necháte očkovat nebo než necháte očkovat své dítě.

Hliník se v některých vakcínách používá proto, že napomáhá účinnému fungování vakcíny tím, že více stimuluje imunitní systém. Jak však bylo zmíněno, může mít za následek alergickou reakci, která se nejčastěji projeví jako bulka v podkoží v místě očkování.

Pokud trpíte alergií na hliník, měli byste se vyhýbat deodorantům, které hliník obsahují. A tato látka se bohužel nachází v naprosté většině antiperspirantů, protože soli hliníku pomáhají účinně blokovat pot. Protože je však také škodlivý, byla vyvinuta řada výrobků, které hliník neobsahují.

Pokud máte alergii na hliník nebo se prostě chcete vyhnout vstřebávání hliníku do těla prostřednictvím deodorantů, můžete místo toho používat deodorant bez hliníku.

Nebezpečné látky

Pokud se obáváte, že váš deodorant obsahuje nebezpečné látky, které poškozují vaši pokožku nebo tělo, určitě nejste sami.

S přibývajícími studiemi se ukazuje, že poměrně velká část trhu s kosmetikou a deodoranty obsahuje výrobky se škodlivými a nebezpečnými látkami. To vedlo k tomu, že mnohem více nás Dánů i lidí v jiných částech světa si začalo nebezpečných látek všímat, což výrobcům dává příležitost a podnět k vývoji a nabídce bezpečných alternativ.

V roce 2015 zveřejnila dánská spotřebitelská rada Think rozsáhlou studii 115 nejoblíbenějších deodorantů na trhu. A ukázalo se, že neméně než každý čtvrtý výrobek obsahoval škodlivé látky.

Jinými slovy, 25 % výrobků na trhu obsahovalo nebezpečné látky, které buď vyvolávaly alergie, narušovaly endokrinní systém, nebo byly jinak škodlivé pro organismus.

Mezi největší viníky patří zejména hliník a triklosan, které mohou negativně ovlivnit přirozenou rovnováhu těla. Triklosan může být endokrinním disruptorem a hliník představuje riziko poškození centrálního nervového systému.

Endokrinní disruptory obsažené v deodorantech mohou přispívat ke snížení kvality spermií u mužů a předčasné pubertě u žen.

Proto si vždy před koupí vybraného deodorantu přečtěte jeho etiketu - můžete se tak ujistit, že složky a látky v deodorantu nejsou nebezpečné ani škodlivé.

Pokud si nejste jisti, jaké jsou jednotlivé složky a látky a zda jsou nebezpečné, můžete si vyhledat podrobnější informace o jednotlivých látkách a zjistit, jaké jsou.


FAQ


Je chlorid hlinitý nebezpečný?

Chlorid hlinitý je také známý jako hliník, chlorid hlinitý a soli hliníku. Chlorid hlinitý je látka, která při použití antiperspirantu obsahujícího hliník potlačuje tvorbu potu v podpaží.

Možná jste si položili otázku "Je chlorid hlinitý nebezpečný?" a krátká odpověď na tuto otázku zní: Může být nebezpečný, pokud se v těle vstřebá v nadměrném množství.

Hliník, a tedy i chlorid hlinitý, se nachází v půdě a my ho denně vstřebáváme do svého těla prostřednictvím potravin a nápojů. Je to zcela přirozené a poměrně nevyhnutelné.

Na druhou stranu bychom ho neměli dostat příliš mnoho, protože může být nebezpečný a podle studií může způsobit poškození centrální nervové soustavy. Měli byste proto dbát na to, abyste chloridu hlinitého nevstřebávali příliš mnoho, a jedním z největších viníků, pokud jde o zvýšenou absorpci této látky, je používání deodorantů s hliníkem na otevřenou pokožku.

Otevřená kůže je označení pro stav pokožky v podpaží, když jste se například právě oholili. Zde je absorpce hliníku a dalších látek vyšší, a proto pro tělo nebezpečnější.

Takže celkově: Chlorid hlinitý je nebezpečný, pokud se ho do těla vstřebá příliš mnoho - zvažte přechod na deodorant bez hliníku, a tedy bez chloridu hlinitého.


Který deodorant bez hliníku byste si měli vybrat?

Který deodorant neobsahuje hliník a jak se o tom přesvědčit? Stručně řečeno, vždy se můžete podívat na etiketu výrobku a zkontrolovat, jaké složky a látky daný deodorant obsahuje.

Pokud chcete deodorant bez hliníku, ujistěte se, že na etiketě není uvedeno nic o hliníku nebo chloridu hlinitém.

Místo toho se poohlédněte po deodorantu s estery kyseliny mléčné, které rovněž účinně bojují proti potu a zápachu.

Doporučujeme vám navštívit společnost Matas nebo lékárnu, kde vám poradí, jaký deodorant bez hliníku vybrat. 


Proč je v deodorantu hliník?

Odpověď na otázku "Proč je v deodorantu hliník" je jednoduchá. Jednoduše proto, že látka chlorid hlinitý proniká do pokožky a uzavírá žlázy a póry, které by jinak umožňovaly únik potu.

To má za následek, že se během dne méně potíte - tzv. antiperspirační účinek, kterého by většina z nás ráda dosáhla.

Hliník je dobře známá látka, proto se používá v mnoha deodorantech. V posledních letech se však objevily pochybnosti o možných vedlejších účincích nadměrného příjmu hliníku.

Pokud se obáváte, že se do vašeho těla dostane příliš mnoho hliníku a hrozí poškození centrální nervové soustavy, můžete začít používat deodorant bez hliníku.


Je hliník v deodorantu nebezpečný?

Jak jsme se již zmínili v předchozích kapitolách, hliník v deodorantu je nebezpečný, pokud se ho do těla dostane příliš mnoho.

Vzhledem k tomu, že naše potraviny přirozeně obsahují také chlorid hlinitý z půdy, absorbujeme již tímto způsobem velké množství hliníku.

A přestože je potřeba hodně, aby se vstřebalo příliš mnoho hliníku - alespoň podle většiny výzkumů - riziko tu stále je. Zvažte proto, zda deodorant vůbec nepoužívat, nebo místo něj přejít na deodorant bez hliníku.


Který deodorant je nejlepší?

Který deodorant je nejlepší a proč? Odpověď na tuto otázku je z podstaty věci v oku pozorovatele. Do značné míry záleží na tom, jaká je vaše situace, potřeby a přání ohledně deodorantu.

Pokud chcete být na bezpečné straně, pokud jde o potenciálně škodlivé látky v deodorantu, měli byste používat deodorant bez hliníku, parabenů a parfemace.

Takových deodorantů je dnes na trhu poměrně dost a snadno najdete deodorant, po kterém nemusíte nutně celý den vonět jako růže, ale který vám dodá svěží a neutrální vůni po celý den.


Kdy používat deodorant?

Kdy začít používat deodorant, závisí na vašich potřebách. Vzhledem k tomu, že většina lidí se poprvé setkává s problémy s pocením a zápachem během puberty, není důvod začít používat deodorant před touto fází.

Deodorant byste měli používat na suchou pokožku, ne když jste právě vyšli ze sprchy. Některé deodoranty by se také neměly používat na pokožku, když jste se právě oholili. Je to proto, že pokožka je v této době mnohem náchylnější ke škodlivým látkám obsaženým v deodorantu.

Pokud však používáte neškodný deodorant bez hliníku a parfému, můžete jej použít přímo po depilaci a holení. Některé deodoranty například obsahují zklidňující a protidráždivé účinné látky, které jsou pro čerstvě oholenou pokožku skutečně vhodné.

Které deodoranty neobsahují hliník?

Které deodoranty neobsahují hliník a proč bych si je měl/a vybrat? Zjistit, které deodoranty neobsahují hliník, je poměrně jednoduché - stačí se před nákupem podívat na etiketu výrobku nebo do technického popisu výrobku (pokud je k dispozici online).

Pokud je ve výrobku obsažen hliník, mělo by to být uvedeno v popisu nebo prohlášení, abyste mohli snadno posoudit, zda daný deodorant hliník obsahuje, či nikoli.

Hliník může mít na etiketě výrobku několik různých názvů, včetně chloridu hlinitého, chloridu hlinitého, hliníku a solí hliníku. Pokud si po nahlédnutí na etiketu nebo přečtení popisu výrobku stále nejste jisti, obraťte se na prodejce a zeptejte se na obsah hliníku.

Vždy je dobré vybrat si deodorant bez obsahu hliníku, protože tak zajistíte, že nehrozí riziko, že se do vašeho těla dostane příliš mnoho hliníku - alespoň ne prostřednictvím deodorantu. Pokud se také obáváte vzniku alergií, můžete si vybrat také deodorant bez parfému, protože parfém může v nejhorším případě vyvolat alergie a alergické reakce.

Intimní deodorant proti nežádoucímu zápachu a podráždění
Intimní deodorant proti nežádoucímu zápachu a podráždění v intimní oblasti
+15.000 recenzí
Běžná cena 279,00 Kč
Výprodejová cena 279,00 Kč Běžná cena
Intimní deodorant proti nežádoucímu zápachu a podráždění - Intimní deodorant proti nežádoucímu zápachu a podráždění v intimní oblasti