Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je afta na rtu?

Afta na rtu je malý, vyvýšený vřídek, který se může tvořit na rtech. Může být dost bolestivá a nepříjemná. Afty na rtech často vznikají v důsledku virové infekce, která způsobuje otok a podráždění v oblasti.

Kvinde med blister på læben

Rozdíl mezi aftami a opary

Je důležité rozumět rozdílu mezi aftami a opary. Afty jsou malé vřídky, které se objevují uvnitř úst a nejsou způsobeny virem herpes simplex, na rozdíl od oparů.

Opary, také známé jako herpes labialis, se projevují jako puchýřky na rtech nebo kolem úst a jsou velmi nakažlivé. Jsou způsobeny virem a mohou se šířit přímým kontaktem.

Afty mohou vznikat kvůli oslabenému imunitnímu systému, používání některých zubních past s laurylsulfátem sodným, nedostatku vitamínů nebo potravinovým alergiím. Tyto faktory vytvářejí nerovnováhu v ústech, která vede k bolestivým vřídkům.

Na rozdíl od oparů, kde virus přebývá a způsobuje výsevy hlavně na okrajích rtů, jsou afty více o vnitřních reakcích těla než o vnější infekci.

Příčiny aft na rtu

Stres může často způsobit afty na rtu, protože oslabuje obranné mechanismy těla a činí nás náchylnějšími k infekcím. Nedostatek vitamínů, zejména nedostatek vitamínů skupiny B a železa, také hraje velkou roli v rozvoji těchto nepříjemných malých vřídků.

Naše strava má přímý dopad na zdraví úst, takže je důležité sledovat, co jíme. Některé potraviny a nápoje mohou dráždit sliznici úst a vyvolávat afty na rtech. Citrusové plody, kořeněná jídla a dokonce i některé typy zubní pasty mohou být škodlivé. Hormonální změny během těhotenství, menstruačního cyklu a menopauzy mohou také zvýšit riziko vzniku aft.

Kromě toho může kouření a užívání některých léků, jako jsou antibiotika, narušit přirozenou rovnováhu v ústech a podporovat podmínky pro vznik aft.


Léčba aft na rtu

Při léčbě afty na rtu můžete zmírnit bolest a urychlit hojící proces. Domácí prostředky jako ledové obklady nebo studené obklady mohou snížit otok a nepohodlí. Lékařská léčba antivirotiky může pomoci zkrátit dobu trvání afty a zmírnit příznaky, pokud je afta způsobena herpes labialis.

Domácí léčba

Léčba afty na rtu nevyžaduje vždy návštěvu zubaře. Můžete zmírnit bolest a urychlit hojení pomocí jednoduchých metod doma. Zde jsou některé účinné domácí prostředky:

1. Aplikujte bolest tišící gel přímo na aftu, aby se výrazně snížilo nepohodlí.

2. Vypláchněte ústa ústní vodou s chlorhexidinem, abyste bojovali proti bakteriím a podpořili hojení.

3. Zvyšte příjem vitamínů skupiny B a železa, protože tyto živiny mohou pomoci předcházet dalším výsevům.

4. Vyberte si "sliznici šetrnou" zubní pastu, která nedráždí sliznici úst a nezhoršuje stav.

5. Naneste med na aftu; má přirozené antibakteriální vlastnosti a může urychlit hojící proces.

6. Udržujte oblast čistou a vyvarujte se dotyku afty, aby nedošlo k infekci.

7. Používejte zubní kartáček s měkkými štětinami, aby nedošlo k dalšímu podráždění oblasti.

Tyto kroky jsou snadno dodržovatelné a nevyžadují žádné speciální nástroje nebo volně prodejné léky. Využívají přirozené hojivé schopnosti těla a aktivně bojují proti faktorům, které mohou problém aft na rtech zhoršit nebo prodloužit. Pravidelným používáním těchto metod můžete rychle zaznamenat zlepšení bez potřeby pokročilého lékařského zásahu.

Balení 5 produktů na puchýře a afty v puse nebo na jazyku
Pro každodenní péči o jazyk a afty v ústech
+16.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 925,00 Kč
Balení 5 produktů na puchýře a afty v puse nebo na jazyku - Pro každodenní péči o jazyk a afty v ústech

Lékařská léčba

Lékařská léčba afty na rtu může zahrnovat použití antivirových léků k urychlení hojícího procesu a zmírnění příznaků. Lékař může předepsat léky ve formě tablet nebo krémů, které pomáhají bojovat proti základní virové infekci.

V závažnějších případech, kdy jsou afty časté nebo velmi bolestivé, může lékař zvážit předepisování antivirových léků jako dlouhodobé léčebné strategie ke snížení frekvence a závažnosti výsevů.


Prevence aft na rtu

Vyhýbejte se spouštěcím faktorům, jako je nadměrné vystavení slunci nebo stres. Posilujte svůj imunitní systém tím, že budete jíst zdravou stravu, pravidelně cvičit a vyhýbat se kouření.

Vyhněte se spouštěcím faktorům

Posilujte svůj imunitní systém tím, že budete jíst zdravou, vyváženou stravu bohatou na vitamíny a minerály. Vyhýbejte se pěnidlům v zubní pastě, abyste snížili riziko vzniku aft na rtu.

Dávejte pozor na potravinové alergie a vyhýbejte se potenciálním spouštěcím faktorům, jako je nesnášenlivost lepku, která může přispět k tvorbě aft.

Posilte imunitní systém

Pro posílení imunitního systému se zaměřte na zdravý životní styl s pravidelným cvičením a vyváženou stravou. Je důležité získat dostatek spánku na podporu imunitního systému.

Vitamíny skupiny B a železo, které se nacházejí v potravinách jako je maso, ryby, luštěniny a listová zelenina, mohou také pomoci posílit imunitní systém a snížit riziko vzniku aft na rtu.

Stres může mít negativní dopad na imunitní systém, proto je důležité zvládat stres a najít zdravé způsoby, jak se uvolnit, aby se předešlo vzniku aft.


Rizika a komplikace

Afty na rtu mohou způsobit bolest a nepohodlí, zejména pokud jsou velké. Pokud nejsou správně léčeny, mohou se infikovat, což může prodloužit hojící proces.

Kdy vyhledat lékařskou pomoc?

Pokud často trpíte bolestivými aftami na rtu, které se nezmírní domácí léčbou, nebo pokud si nejste jisti, zda jde o aftu nebo jiný typ vředu, měli byste vyhledat lékařskou pomoc. Pokud se afta infikuje nebo vykazuje známky těžkého otoku, zarudnutí nebo výtoku, poraďte se s lékařem. Navíc, pokud máte další základní zdravotní problémy, jako je imunodeficience nebo diabetes, je důležité vyhledat lékařskou radu, aby se předešlo komplikacím.

Riziko infekcí a dalších komplikací

Léčba afty na rtu zahrnuje riziko infekcí a dalších komplikací, zejména pokud se afta správně nehojí. Bakterie a houby mohou způsobit sekundární infekci, která může stav zhoršit.

Nadměrné dotýkání se nebo pokusy o prasknutí afty mohou vést k zjizvení a zvýšit riziko šíření infekcí. Je důležité vyvarovat se dotýkání nebo praskání afty a místo toho se zaměřit na správnou léčbu, aby se snížilo riziko infekce a podpořilo hojení.

Afty, které přetrvávají nebo se často opakují, mohou být také známkou oslabeného imunitního systému nebo jiných základních zdravotních problémů, jako je nedostatek železa nebo potravinové alergie. Doporučuje se vyhledat lékařskou radu, pokud zažíváte opakující se afty nebo pokud se afta nehojí v přiměřené době, protože to může být známkou základního stavu, který vyžaduje další sledování.


Závěr

Bolest z afty na rtu lze zmírnit použitím bolest tišícího gelu a chlorhexidinové ústní vody, které napomáhají rychlému hojení. Je důležité posílit imunitní systém a vyhýbat se spouštěcím faktorům, jako jsou pěnidla v zubní pastě, aby se předešlo vzniku aft.

Dodržováním těchto kroků můžete účinně léčit a předcházet aftám na rtech.


FAQ


Co způsobuje afty na rtu?

Afty na rtu mohou být způsobeny mnoha věcmi, jako je plísňová infekce, viry jako chřipka a neštovice, celiakie, alergické reakce nebo dokonce genetika. Je důležité identifikovat příčinu, abyste zvolili správnou léčbu.


Existují volně prodejné léky, které mohou zmírnit bolest z aft?

Volně prodejné léky mohou být účinné při zmírnění bolesti z aft. Je však důležité vybrat správný lék na základě příčiny vašich aft. Poraďte se s lékárníkem nebo lékařem, abyste našli nejlepší volbu pro vás.


Mohou některé faktory životního stylu, jako je puberta nebo užívání antikoncepčních pilulek, ovlivnit vznik aft?

Ano, hormonální změny v těle, jako jsou ty, které nastávají během puberty nebo při užívání antikoncepčních pilulek, mohou zvýšit riziko vzniku aft. Je důležité si být vědom těchto změn a diskutovat je s vaším lékařem.


Jak mohu předcházet vzniku aft na rtu v budoucnu?

Prevence aft zahrnuje dobrou ústní hygienu, vyhýbání se známým spouštěcím faktorům, jako jsou určité potraviny nebo léky, které způsobují alergické reakce, a udržování silného imunitního systému tím, že se vyhýbáte nemocem, jako je chřipka. Zvažte také pravidelné návštěvy zubaře, abyste měli pod kontrolou případné příčiny související s ústy.


Jak odstranit afty na rtu?

Afty na rtu způsobené herpes labialis lze léčit antivirovými krémy. U závažnějších případů může lékař zvolit předpis perorálních antivirových léků. Vyvarujte se dotýkání se aft, aby nedošlo k jejich šíření.


Zdroje:

Nidcr.nih.gov