Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je inkontinence?

Obvykle lidé močí pětkrát až sedmkrát denně, přibližně každé tři až čtyři hodiny během dne. Močový měchýř pojme 300-500 ml a většina lidí dokáže potřebu močení kontrolovat. Více než 400 000 dospělých mužů a žen však trpí určitým stupněm inkontinence. Kromě toho existuje řada dětí, které mají problémy s mimovolným močením.

Lidé se často snaží problém skrývat a stydí se za něj, takže jejich inkontinence není léčena. Je to škoda, protože to znamená horší kvalitu života. Ve velké většině případů je pomoc snadno dostupná. 

Existují tři typy inkontinence: stresová inkontinence, urgentní inkontinence a inkontinence z přeplnění. Může se jednat o kombinaci těchto tří typů, proto je důležité navštívit lékaře a nechat se vyšetřit, abyste mohli dostat správnou pomoc při problémech s neovladatelným únikem moči.

Jaké jsou příznaky inkontinence?

Příznaky inkontinence mohou být:

  • potíže s řádným vylučováním moči, když jdete na toaletu.
  • Neustálé vytékání malého množství moči
  • Nemůžete počkat a vymočíte se dříve, než dojdete na toaletu.
  • Váš spánek je přerušován, protože musíte během noci na toaletu.

Co je to stresová inkontinence?

Při kýchnutí, smíchu nebo sportu se nechtěně vymočíte. Stresová inkontinence je důsledkem oslabené opory pod močovou trubicí a ke zvýšení šance na zastavení inkontinence vám pomůže trénink pánevního dna.

Pokud to nepomůže, může být nutná operace nebo léčba hormonálními čípky. Stresovou inkontinencí trpí nejčastěji ženy, ale mohou jí trpět i muži.

Urgentní inkontinence je silná potřeba močit

Pokud často pociťujete potřebu močit a je tak silná, že se nedostanete včas na toaletu, můžete mít urgentní inkontinenci. Urgentní neboli naléhavá inkontinence je stav, kdy se váš močový měchýř nedobrovolně stahuje nebo dochází k úniku ze svěrače. Můžete podniknout kroky ke zlepšení situace, mimo jiné změnou svých pitných návyků nebo tréninkem močového měchýře.

Nezbytné také může být užívání léků, které pomohou vašemu močovému měchýři se uvolnit. Možná je také elektrostimulace: zde se stimulují sliznice pochvy slabým proudem z elektrod, nebo mohou ženám po menopauze postačit hormonální čípky. Je možné, že k vyřešení problému budete potřebovat chirurgický zákrok.

Sada přípravků při inkontinenci
3 produkty minimalizující intimní zápach způsobený inkontinencí
+16.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena
Sada přípravků při inkontinenci — 3 produkty minimalizující intimní zápach způsobený inkontinencí

Inkontinence - když ignorujete znamení svého těla

Když jdete na toaletu, váš močový měchýř se zcela nevyprázdní. Může to být proto, že po dlouhou dobu neposloucháte signály svého těla. Váš močový měchýř se proto mohl zvětšit a oslabit a může docházet k nedobrovolnému odtoku moči.

Inkontinence u žen

Inkontinenci moči mohou mít ženy všech věkových kategorií, ale nejčastěji se jedná o problém starších žen. Mezi ženami ve věku 40-60 let má příznak alespoň jednou týdně přibližně 16 % žen.

Inkontinence u mužů

Inkontinence u mužů může být způsobena zvětšenou prostatou. Pak může být obtížné úplně vyprázdnit močový měchýř a průtok není tak rychlý jako obvykle. Malý trik, který může pomoci, je po vymočení zatlačit pod šourkem, abyste pomohli posledním kapkám moči ven.

Inkontinence u dětí

U neovladatelného úniku moči   u dětí starších pěti let se rozlišuje denní inkontinence od noční inkontinence, která se nazývá enuréza.

Pokud je vaše dítě naučené chodit na toaletu déle než šest měsíců a začne se pomočovat buď ve dne, nebo v noci, měli byste nejprve zkontrolovat, zda dítě nemá infekci, cukrovku nebo problémy se soustředěním moči. Měli byste také zvážit, zda dítě nebylo vystaveno emočnímu stresu, protože ten může být také příčinou nedobrovolného pomočování.

Proč se lidé stávají inkontinentními?

Příčin vzniku inkontinence může být mnoho, ale zdaleka ve většině případů existují způsoby, jak problém zmírnit, takže nejde o neustálý boj.

Nemoc může způsobit nedobrovolné močení

Pokud trpíte cukrovkou, Parkinsonovou chorobou, roztroušenou sklerózou nebo některými typy problémů se zády, může to mít negativní vliv na váš močový měchýř, což vede k většímu či menšímu stupni inkontinence.

Inkontinence při užívání léků

Inkontinence může být vedlejším účinkem některých forem léků.

Procházíte menopauzou?

Pokud procházíte menopauzou, sliznice v pochvě a kolem močové trubice se mohou ztenčit. Může se stát, že nebudete schopna močovou trubici pevně uzavřít a zadržet tak moč. Příznaky změn na sliznicích můžete pociťovat jako svědění a píchání, časté infekce močových cest, krvácení nebo podráždění při pohlavním styku.

Sada přípravků při inkontinenci
3 produkty minimalizující intimní zápach způsobený inkontinencí
+16.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena
Sada přípravků při inkontinenci — 3 produkty minimalizující intimní zápach způsobený inkontinencí

Co mohu sám udělat proti nedobrovolnému močení?

Pokud chcete, aby vás inkontinence netrápila každý den, můžete udělat několik věcí. Které z nich budou fungovat, závisí na druhu neovladatelného úniku moči,  kterým trpíte. Nejlepší je tedy svůj problém probrat s lékařem.

Snížení hmotnosti může snížit inkontinenci

Pokud máte nadváhu, inkontinenci můžete snížit, pokud zhubnete.

Pijte méně kávy, koly a alkoholu

Čaj a káva obsahují kofein v různých formách a perlivé nápoje obsahují kyselinu uhličitou, citrusy a umělá sladidla. Tyto složky a alkohol mohou způsobit nežádoucí reakci ve vašem močovém měchýři. Můžete zkusit vyřadit jeden nápoj po druhém, abyste našli a odstranili ten, který způsobuje vaše nedobrovolné močení.

Používejte správné vložky při inkontinenci

Běžné hygienické vložky se mohou snadno ukázat jako nevhodné pro neovladatelný únik moči protože pro něj jednoduše nejsou určeny. Je proto lepší zvolit vložky, které jsou určeny k absorpci zředěných tekutin, jako je moč. Vložka zároveň zabrání vzniku zápachu spojeného s inkontinencí.

Kolik tekutin bych měl během dne vypít?

Doporučuje se, abyste každý den vypili 1,5 až 2 litry tekutin. Počítají se všechny nápoje, včetně kávy a čaje. V létě, kdy je velké horko, nebo pokud hodně cvičíte, případně kojíte, byste měla množství tekutin zvýšit na 2 až 2,5 litru, a to rozloženě během dne.

Obecně platí, že to, co vypijete po 18. hodině, přijde na řadu v noci. Možná by bylo dobré upustit od šálku kávy večer nebo od půl litru coly s popcornem při sledování filmu, pokud je váš spánek v noci rušen potřebou jít na toaletu.

Jak často bych měl chodit na toaletu?

Vždy je dobré mít pravidelné návyky týkající se návštěv toalety. Samozřejmě nelze vždy vše detailně naplánovat, ale chodit na toaletu každé tři až čtyři hodiny je pro váš močový měchýř dobré - v závislosti na tom, kolik jste toho v poslední době vypili.

Když jdete na toaletu, dopřejte si čas. Pokud se váš močový měchýř nevyprázdní úplně, můžete dostat zánět močového měchýře. Pokud se vám nepodařilo vymočit poslední kapky, zkuste vstát a trochu se projít. Pak se znovu pokuste dostat ven poslední zbytky moči.

Trénink pánevního dna

Silné svalstvo pánevního dna pomáhá předcházet mimovolnému močení. Svaly v něm pomáhají uzavírat močovou trubici.

Vaginální tampon nebo pesar

Můžete používat vaginální tampon, který podepře hrdlo močového měchýře a obnoví uzavírací mechanismus, takže vás nebude trápit neovladatelný únik moči.

Případně si můžete nechat do pochvy zavést pesar s kroužkem, který podpírá dělohu a stěnu pochvy, takže neklesá dolů a nezpůsobuje inkontinenci.

Léčba lékařem

Inkontinenci lze léčit několika způsoby. Ženy, které mají po menopauze problémy s mimovolným močením, mohou využít lokální léčbu estrogeny pomocí čípků nebo krému, a to jak při stresové, tak při urgentní inkontinenci. Obvykle trvá několik měsíců, než pocítíte, zda léčba zabírá, a pak je třeba v užívání léků pokračovat. 

Léky na stresovou inkontinenci působí na malé svaly močové trubice a urgentní inkontinenci lze léčit léčivými přípravky, které uvolňují močový měchýř.

Chirurgický zákrok je účinný

Pokud nic jiného nepomáhá, může být nutná operace. To může být zejména případ žen se stresovou inkontinencí. Operace je obvykle účinná.

Botox může pomoci

U žen s urgentní inkontinencí se jako velmi účinná léčba může ukázat injekce botulotoxinu, např. botoxu, do stěny močového měchýře, kterou je třeba opakovat přibližně po šesti měsících.

Boj proti zápachu, suchosti a podráždění

Bariérový krém od společnosti Australian Bodycare lze použít kdekoli v intimní oblasti, kde dochází k zarudnutí, podráždění nebo pálení, například v souvislosti s inkontinencí.

Barrier Cream má upravené pH pro intimní použití, takže se vyhnete kožním problémům se svěděním a podrážděním. Každodenní používání pomáhá dosáhnout zdravé intimní hygieny a předchází zápachu, suchosti a intimnímu nepohodlí.

Lze jej doplnit kvalitním intimním mýdlem, které šetrně a účinně odstraní problematické pachy. Intimní mýdlo od Australian Bodycare obsahuje přírodní Tea Tree Oil, kyselinu mléčnou a vitamin C z kakadu, které vám dodají pocit čistoty a svěžesti v intimní oblasti. Tato kombinace složek účinně čistí pokožku do hloubky a osvěžuje danou oblast, takže se již neobjevují žádné nepříjemné pachy.

Sada přípravků při inkontinenci
3 produkty minimalizující intimní zápach způsobený inkontinencí
+16.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena
Sada přípravků při inkontinenci — 3 produkty minimalizující intimní zápach způsobený inkontinencí

Čištění bez vody v místech zarudnutí a podráždění

Pokud je pokožka v intimní oblasti v souvislosti s nedobrovolným močením velmi zarudlá a podrážděná, je lepší se vyhnout mytí vodou, které může podráždění ještě zhoršit. Čisticí micelární gel jemně odstraňuje nečistoty a bakterie, takže by mohl být dobrou náhradou žínky.