Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je to plíseň nehtů? 

Jestli trpíte plísní, máte křehkou bakteriální rovnováhu. Zní to trochu divně, že máte na kůži kvasinky nebo houby, a můžete mít dokonce najednou pocit, že se po Vás něco plazí, ale vězte, že vaše tělo je přirozeným domovem pro tyto miniaturní organismy.

Určitě jste slyšeli o střevní mikroflóře a probiotikách. Vaše kůže je velmi podobná a možná jste zaznamenali pojem “kožní mikroflóra”. 

Když je mikroflóra vaší kůže ve správné rovnováze - vaše pokožka je zdravá.

Když určité kmeny bakterií nebo hub způsobí nepřátelské převzetí - vaše kůže a nehty mohou trpět infekcemi, jako jsou plísně a mykóza.

Plíseň nehtů je velmi častý stav, který je způsoben nadměrného růstu určitých druhů hub na, kolem a pod nehtovým lůžkem. Jedním z nejběžnějších druhů hub, které způsobují plísně nehtů, je dermatofyt.

Plíseń můžete dostat při chůzi naboso ve společné šatně, při manikúre nebo pedikúre nebo dokonce při nošení starých propocených bot.

Jakmile pocítíte, že máte plíseń nehtů, můžete udělat několik věcí, které vám pomohou zlepšit situaci:

  • Noste boty vyrobené z prodyšných materiálů, jako je kůže
  • Pokud máte plíseň na nehtech u nohou, pravidelně si myjte nohy
  • Snažte se mít čisté a suché nohy, protože teplé, vlhké, zpocené boty nebo ponožky podporují růst Vaší plísňové infekce

S přibývajícím věkem se nehty často poškozují nošením nesprávné obuvi, proto starší lidé jsou náchylnější k vzniku plísní na nohou nebo nehtech.

Když jsou nehty poškozené nebo mají malé praskliny, jsou tak ideálním místem pro osazení a růst plísně.

Její schopnost růstu je také ovlivněna tím, jak silný  je váš imunitní systém. Když stárnete, imunitní funkce se mohou snižovat.

Je také mnohem pravděpodobnější, že se vám plíseň objeví na nehtech u nohou, než na nehtech na rukou. Proč? Protože vaše nohy jsou obvykle uzavřené v botech, teplejší a potí se víc než vaše ruce, a to jsou přesné podmínky, které plíseň miluje.


Tea Tree Oil na plíseň nehtů

Olej z čajovníku neboli Tea Tree Oil  je přírodní antiseptikum, které lidé používají už desítky (a zřejmě i stovky) let. Lidé využívali jego antibakteriálních vlastností dlouho předtím, než věděli, proč a jak funguje, a protože rostlina, z které se olej vyrábí, pochází z Austrálie, byly to právě místní domorodé kmeny, které poprvé objevily jeho velké léčivé účinky.

Avšak až ve 20. letech 20. století si vědci začali uvědomovat, že tento starý typ léčení měl skutečný účinek. V té době byl účinek Tea Tree oleje ještě lepší, než dosavadní medicína, kterou lékaři používali k léčbě infekcí a kožních onemocnění.

Tea Tree Oil se tak rychle stal populárním a dokonce každý australský voják měl u sebe láhev tohoto oleje během druhé světové války.

V dnešní době víme, že olej z Tea Tree je skvělým řešením pro problematickou pleť a nehty. Jako přírodní antiseptikum může pomoci vyčistit pokožku od organismů, které způsobují problémy.

To je výsledkem nalezení vysokého množství přírodní složky známé jako terpinen-4-ol v éterickém oleji z rostliny čajovníku. Pokud uvidíte Tea Tree Oil, který má vysoký obsah terpinen-4-olu, budete vědět, že jste našli skvělý a kvalitní olej z čajovníku.

Důsledek antiseptické povahy tohoto oleje, může být účinný při zmírnění bolestivých, často svědících vedlejších účinků problémové pokožky a nehtů. Tea Tree Oil může pomoci zmírnit dráždivé vedlejší účinky plísní nehtů.

Péče o nehty s Tea Tree olejem
Olej na odbarvené, popraskané a žluté nehty
+16.000 recenzí
Běžná cena 349,00 Kč
Výprodejová cena 349,00 Kč Běžná cena
Péče o nehty s Tea Tree olejem — Olej na odbarvené, popraskané a žluté nehty

Před aplikací Tea Tree oleje si připravte a ošetřete nehty

Před použitím produktu s Tea Tree Oil na nehty, je důležité si je nejprve ošetřit a připravit. 

Krok 1. Ořízněte oblasti nehtu, které jsou ovlivněny plísní.

Nejprve musíte odstranit části nehtů, které jsou silně zasaženy touto houbou. To je případ, kdy jej lze snadno odstranit. Měli byste odstranit tolik infikovaného nehtu, kolik je bezpečně možné.

Krok 2. Použijte pilník na zbývající oblasti nehtů, které jsou ovlivněny plísní.

Jakmile použijete nůžky na nehty k odstranění oblastí infikovaného nehtu, měli byste nyní použít pilník k odstranění zbývajících oblastí, které lze bezpečně odstranit. Cílem je odstranit co nejvíce infikovaného nehtu před ošetřením Tea Tree olejem.

Krok 3. Důkladně si nehty očistěte, abyste odstranili prach z nehtů po pilování.

Po té, co jste hotovi s odstraňováním infikovaných oblastí nehtů, je čas smýt všechny zbytky. Pečlivě umyjte nehty vlažnou vodou a sprchovým gelem, jemným k pokožce (nejlépe s vyváženým pH).

Krok 4. Nehty opatrně osušte a dávejte pozor, abyste je nedráždili intenzivním třením.

Pamatujete si, že houba roste v teplých a vlhkých podmínkách? Právě proto je velmi důležité vaše nohy důkladně, ale šetrně osušit. Zatlačte nohy nebo ruce do suchého ručníku. Nechte ručník absorbovat vlhkost a vyhněte se jakémukoli drhnutí.


Jak aplikovat Tea Tree Oil na nehty

Jakmile jste hotovi s ošetřením nehtů, je čas na aplikaci přípravku. Jelikož je Tea Tree Oil aktivní složkou, ujistěte se, že k jeho aplikaci podniknete správné kroky. Správně použité účinné látky budou mít na vaše nehty blahodárné účinky. Nesprávné látky by vám mohly způsobit větší podráždění a bolest. 

Krok 1. Aplikujte Nail Repair ráno a večer na postiženou oblast pomocí aplikačního štětečku.

Je důležité nepomáhat plísním infikovaným na vašich nehtech, aby se rozšířily, pomůže vám použití aplikačního štětce, který eliminuje přenos plísně z nohou na ruce nebo z rukou na nohy.

Krok 2. Před obutím, ponožkami nebo před spaním nechejte nohy aspoň 5 minut schnout.

Po nanesení Tea Tree oleje na nehty vyčkejte, až se přípravek vstřebá. To je zvláště důležité pro plísně na nohou, protože ponožky a boty mohou rychle otřít váš ošetřující přípravek.

Krok 3. Důležité: Pokračujte v používání, dokud nenastane nový růst nehtů.

Opakujte kroky 2 až 3, abyste zajistili, že vaše ošetření nehtové plísně s Tea Tree olejem je účinné. Pokud jde o problémy s nehty, je nutná trpělivost. Může to trvat dlouho, než uvidíte nové dokonale narostlé nehty. Je proto důležité používat Nail Repair denně.

Péče o nehty s Tea Tree olejem
Olej na odbarvené, popraskané a žluté nehty
+16.000 recenzí
Běžná cena 349,00 Kč
Výprodejová cena 349,00 Kč Běžná cena
Péče o nehty s Tea Tree olejem — Olej na odbarvené, popraskané a žluté nehty

Příznaky nehtové plísně

Když Vaše palce nebo nehty u nohou vypadají žlutě, jsou křehké a šupinaté, je velmi pravděpodobné, že máte nehtovou plíseň. 

U kořene nehtu dojde k přemnožení houby. K tomu dochází, když plíseň nehtů není schopna přirozeně růst na prstech nebo nehtech.

Korekce jeho růstu pomůže zmírnit příznaky vedlejších účinků spojených s tímto stavem, kterými jsou bolest, svědění a citlivá pokožka v postižené oblasti.

Jakmile se plíseň zmenšuje, vedlejší účinky s časem zmizí. To však může nějakou dobu trvat, a proto musíte postiženou oblast pravidelně ošetřovat. V zásadě bude třeba, aby postižené oblasti nehtů odrostly a bolavé, citlivé oblasti pokožky se budou muset zahojit.

Tento postup je účinný a normální průběh léčby nehtové plísně. Jestli budete postupovat podle výše zmíněných kroků, dlouhodobě vyřešíte hlavní příčinu vzniku plísní nehtů.


Jak zabránit plísním na nehtech

Jakmile začnete léčit nehtovou plíseň, budete muset přijmout preventivní opatření, abyste zabránili jejímu opětovnému růstu. Následující preventivní kroky zajistí, že bude možné vyřešit váš aktuální stav a také zabránit opakování. Prevence také pomůže rychleji léčit vaše současné nehtové plísně.

Za tímto účelem byste měli:

Ve veřejných šatnách nosit obuv

Stejně jako můžete chytit bradavice z toho, že budete bosí v šatnách na bazénu, můžete také chytit plíseň. Nošení gumových žabek nebo jiné obuvi ve veřejných šatnách může pomoci zabránit riziku plísňové infekce nehtů.

Pravidelně si mýt nohy

Jak často si myjete nohy? Myjete je po sundání přiléhavých bot, které jste nosili celý den? Hned po cvičení nebo běhu, když jste měli na sobě tenisky?

Udržování nohou v čistotě a bez nahromaděného potu Vám pomůže zabránit opětovnému výskytu plísní nehtů. Mějte na paměti, že nehtová plíseň roste v teplých a vlhkých podmínkách.

Pokud zajistíte, aby vaše nohy byly čisté a suché, už jste polovinu boje vyhráli.

Nosit prodyšné boty s prodyšnými ponožkami

Kožené boty jsou prodyšné a existují i ​​jiné než kožené prodyšné alternativy, nicméně většina syntetických materiálů není zrovna prodyšná.

Nosit boty, které nedýchají, je jako dát si na kůži igelitový sáček, rychle se začnete potit. Pokud zjistíte, že vaše nohy jsou často vlhké -  to je pravděpodobně důvod plísně. Řešením je nošení absorbujících ponožek a prodyšné obuvi.

Udržovat plísní postižené oblasti nehtů suché 

Klíčem k prevenci plísní nehtů je, aby vaše nehty, nohy a ruce byly nepřátelským pro plísně prostředím. To znamená udržovat chodidla suchá a čistá.

Plísni na nehty se daří zejména na chodidlech, protože vaše chodidla jsou obvykle teplá a mírně vlhká.

Použití absorpčního prášku, jako je pudr nebo přírodní alternativa, jako je ovesný prášek, pomůže absorbovat přebytečnou vlhkost.


FAQ - Často kladené otázky - Tea Tree Oil na plíseň nehtů

Je plíseň nehtů nakažlivá?

Ano,plíseň nehtů je nakažlivá. Může se šířit z nehtu na nehet nebo z člověka na člověka. Může se také šířit ze společného používání nůžek na nehty nebo z používání společných šaten a chození naboso.


Co způsobuje plísně nehtů?

Plíseň nehtů je infekce nehtů malými mikroorganismy zvanými houby. Vaše riziko vzniku plísní na nehtech se zvyšuje jakmile jsou Vaše nehty poškozeny, což umožňuje houbě růst uvnitř malých trhlin nehtů.


Mohu si jít na pedikúru když mám zrovna nehtovou plíseň ?

Ano, můžete. Plíseň je nakažlivá pouze pokud nejsou nůžky na nehty nebo jiné použité nástroje před a po použití řádně dezinfikovány.


Může se plíseň nehtů rozšířit i na kůži?

Existuje mnoho různých druhů plísní, z nichž některé se mohou šířit i na kůži. mykóza nohou je běžná plísňová kožní infekce a je často přítomna s plísní nehtů.


Může lak na nehty způsobovat plísně?

Lak na nehty nemůže způsobit plísně nehtů, ale může pomoci zhoršit jeji stav. Plíseň roste v teplých, vlhkých podmínkách a lak na nehty může působit jako tmel, který zabrání tomu, aby váš nehet dýchal.