Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Jaké jsou příznaky kvasinek na jazyku?

Pokud máte na jazyku kvasinky, pravděpodobně to zjistíte, protože máte v ústech nepříjemnou kovovou chuť. Váš smysl pro chuť může být také snížen.

Na jazyku obvykle uvidíte bílé nebo nažloutlé skvrny a možná také na patře a uvnitř tváří, pokud se plíseň rozšířila po celé ústní dutině.

Bílé nebo nažloutlé skvrny mohou být mírně vyvýšené, a pokud je seškrábnete, vzniknou malé vřídky, které jsou citlivé a snadno krvácejí.

Plísně na jazyku mohou také způsobovat pocit pálení a štípání, který se zesiluje jídlem nebo nápoji.

Při aftech, kvasinek na jazyku je také obvyklé mít sucho v ústech a praskliny v koutcích úst.

Pokud se plíseň rozšíří do zbytku ústní dutiny a na patro, označuje se jako afty, kvasinky v ústech. V některých případech se plíseň může rozšířit také do dásní, a dokonce i do mandlí nebo krku, kde může dojít k zarudnutí nebo zánětu.

Sada pro péči o ústní dutinu
Pro péči při zánětu dásní, plísní v ústech a na jazyku
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 925,00 Kč
Sada pro péči o ústní dutinu - Pro péči při zánětu dásní, plísní v ústech a na jazyku

Pokud máte podezření, že máte kvasinky na jazyku, navštivte lékaře.

Pokud máte podezření, že máte na jazyku kvasinky, měli byste zajít k lékaři, aby vám je zkontroloval.

Pokud již máte sníženou imunitu, je obzvláště důležité, abyste lékaře navštívili okamžitě, aby mohl rozhodnout, zda jsou příznaky způsobeny kvasinky nebo něčím jiným - a abyste mohli být rychle léčeni.

Váš zubní lékař bude také schopen rozhodnout, zda máte kvasinky na jazyku, nebo zda jsou příznaky něčím jiným.

Příznaky kvasinek na jazyku se mohou podobat příznakům jiných onemocnění nebo stavů, a proto je důležité se nechat vyšetřit.

Vyšetření obvykle znamená odběr seškrabu z plísně na jazyku, který se následně kultivuje a vyšetří, případně spolu s krevním testem.

Co to jsou kvasinky na jazyku?

Kvasinky na jazyku je infekce kvasinkovou houbou Candida albicans, která se přirozeně vyskytuje na sliznicích v ústní dutině každého člověka.

Pokud dojde k nadměrnému růstu plísní, například v důsledku oslabené nebo snížené imunitní reakce z důvodu nemoci nebo užívání léků, může plísňová infekce vyvolat příznaky, které způsobují potíže.

Za normálních okolností je tělo schopno zajistit, aby podmínky pro růst bakterií, virů a plísní nebyly příliš příznivé, ale pokud je imunitní reakce oslabená, může dojít k posunu rovnováhy, a tehdy se mohou vyvinout kvasinky na jazyku.

Jak se kvasinky na jazyku léčí?

Kvasinky na jazyku musí být vždy okamžitě ošetřeny, protože se jen velmi zřídka sám vyčistí. Důležité je také zjistit příčinu vzniku kvasinek na jazyku, aby bylo možné léčit i tuto příčinu.

Pokud je například příčinou piercing v jazyku, nestačí léčit pouze aftu. Pokud se budou kvasinky objevovat a opakovat, piercing byste si měli nechat odstranit.

Pokud máte příznaky, které se podobají příznakům kvasinek na jazyku, měli byste se nechat vyšetřit lékařem.

To jistě platí, pokud již máte oslabenou imunitní reakci, třeba v důsledku nemoci.

Kvasinky na jazyku jsou obvykle neškodné, ale je nepříjemné a samozřejmě by se měly léčit. Pokud však máte sníženou imunitní odpověď, mohou být kvasinky na jazyku závažnějším stavem, protože pak hrozí rozšíření plísně do trávicího systému a dýchacích cest.

Sada pro péči o ústní dutinu
Pro péči při zánětu dásní, plísní v ústech a na jazyku
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 925,00 Kč
Sada pro péči o ústní dutinu - Pro péči při zánětu dásní, plísní v ústech a na jazyku

Léky na kvasinky na jazyku

Pokud je u vás diagnostikována plíseň na jazyku, obvykle vám bude předepsán lék na hubení houby. Obvykle se jedná o sirup nebo gel.

Pokud je infekce závažná, může být nutná léčba fungicidními tabletami.

Problém se můžete pokusit řešit vyplachováním úst přípravkem s chlorhexidinem.

Staromódním domácím prostředkem je vypláchnout si ústa vysoce perlivou minerální vodou nebo si ji kápnout na jazyk. To se doporučuje u dětí s afty na jazyku. Lékaři se však ne vždy shodují v tom, zda to má nějaký účinek.

Na kvasinky na jazyku neexistují žádné volně prodejné léky, takže pokud máte podezření, že ji máte, měli byste se obrátit na svého praktického lékaře.

Pokud máte mírné kvasinky na jazyku a jste jinak v dobrém zdravotním stavu, je vždy dobré začít s některou z mírnějších léčebných metod. Silnější léky mohou mít také určité nežádoucí účinky.

Ke zmírnění podráždění a svědění v ústech doporučujeme používat ústní gel Tea Tree Oil. Přírodní Tea Tree Oil je známý jako účinný prostředek proti bakteriím, svědění a podráždění. Pro dosažení optimálního účinku doporučujeme používat ústní gel 1-4krát denně. Tea Tree Oil nechutná příliš příjemně, ale chuť po krátké době zmizí a zanechá v ústech zdravý, čistý pocit. Pomáhá také v boji proti zápachu z úst, pokud tak činíte třikrát až čtyřikrát týdně.

Je účinný v mnoha směrech proti příznakům v ústní dutině - jak k jejich zmírnění, tak k prevenci různých problémů:

  • Je účinný proti podráždění v ústech.
  • Udržuje ústa čistá.
  • Zabraňuje zápachu z úst.
  • Udržuje ústa svěží a zdravá.
  • Bojuje proti bakteriím v ústech.
  • Bojuje proti prasklinám v koutcích úst.

    Jak můžete zabránit vzniku kvasinek na jazyku?

    Pokud máte na jazyku afty, je důležité je léčit. Kromě toho je vhodné zvážit, jak můžete zabránit tomu, aby se afty na jazyku v budoucnu objevily. 

    Jak zabránit vzniku kvasinek na jazyku:

    • Dodržujte správnou ústní hygienu a doplňte čištění zubů o čištění jazyka a úst měkkým zubním kartáčkem.
    • Vyhýbejte se kouření.
    • Vyhýbejte se - nebo alespoň omezte - cukr, sladkosti a sycené nápoje.
    • Vždy se ujistěte, že jste si vypláchli ústa vodou, pokud jste použili steroidní inhalátor s kortizonem.

      Jak se nakazíte kvasinkami na jazyku?

      Kvasinky mohou být infekční, ale plíseň na jazyku není tím nejinfekčnějším typem. Obvykle se nepřenáší běžným fyzickým kontaktem nebo líbáním. Děti s plísní na jazyku a v ústech však mohou během kojení nakazit plísní bradavky svých matek. Dítě se může nakazit při porodu, pokud má matka kvasinky v pochvě.

      Většina lidí, pokud jsou celkově zdraví, není k plísňovým infekcím tak vnímavá jako lidé se sníženou imunitní reakcí, ale není to neomylné pravidlo.

      Většina případů plísně na jazyku tedy vzniká proto, že z toho či onoho důvodu dojde ke změně chemismu v ústech, a ne v důsledku infekce. Tato změna poskytuje příznivé podmínky pro růst a šíření plísně, která pak začne působit problémy.

      Proč se na jazyku objevují kvasinky?

      Důvodem je vždy změna chemického složení v ústní dutině.

      Dokud bude existovat přirozená rovnováha mezi užitečnými a škodlivými bakteriemi a plísněmi, nebudou žádné problémy. Teprve když se rovnováha posune, objeví se příznaky a problémy.

      Nejčastěji se rovnováha mezi bakteriemi posouvá u lidí, kteří již mají oslabenou imunitní odpověď, a možných příčin může být mnoho.

      Mezi nejčastější příčiny plísně na jazyku patří např:

      • Antibiotika, jako je penicilin.
      • Steroidní inhalátory.
      • Nedostatek vitamínů nebo anémie.
      • Snížená tvorba slin.
      • Používání zubních protéz.
      • Metabolické stavy nebo imunodeficience.
      • Oslabená nebo snížená imunitní odpověď u pacientů s rakovinou podstupujících chemoterapii nebo radioterapii.
      • Oslabená nebo snížená imunitní odpověď u pacientů s AIDS/HIV.
      • Zneužívání drog.
      • Stres nebo špatná strava.
      • Piercing v jazyce.
      • Špatná ústní hygiena nebo špatná hygiena zubních protéz.
      • Velká a častá konzumace cukru, sladkých potravin a sycených nápojů.

      Mezi nejčastější příčiny vzniku kvasinek na jazyku patří používání steroidního inhalátoru s kortizonem, léčba antibiotiky, nošení zubní protézy a cukrovka.

      Pokud patříte do rizikové skupiny pro vznik kvasinek na jazyku, možná by stálo za to zamyslet se nad tím, jak můžete sami minimalizovat riziko a předcházet jejich vzniku.

      Pokud například používáte steroidní sprej, je důležité si po něm důkladně vypláchnout ústa. Pokud jsou vám předepsána antibiotika, buďte si vědomi příznaků, abyste v případě potřeby mohli rychle zahájit léčbu.

      Pokud máte zubní náhradu, požádejte svého zubního lékaře, aby vám ukázal, co můžete sami udělat pro udržení správné ústní hygieny.

      A pokud máte cukrovku, ujistěte se, že ji máte dobře kontrolovanou, aby ve vašich slinách nebylo příliš mnoho cukru.

      U těch, kteří jsou celkově v dobrém zdravotním stavu, bude plíseň jazyka zpravidla zcela neškodná. Na druhou stranu může být závažnější pro ty, kteří jsou již zranitelní. U nich je ještě důležitější rychle zahájit léčbu, aby se plíseň nerozšířila do trávicího traktu nebo dýchacích cest.

      Mohou mít děti kvasinky na jazyku?

      U dětí je poměrně běžné, že se na jazyku nebo v ústech objeví afty, kvasinky. U kojenců se jí někdy říká jednoduše afty. Projevují se jako bílé skvrny na jazyku a případně také na dásních a uvnitř tváří.

      Mírné případy afty mohou někdy samy odeznít, ale v závažnějších případech může způsobovat nepříjemné pocity a ztěžovat dítěti jedení. V každém případě je dobré afty léčit, aby se nezhoršovaly.

      Často se doporučuje léčit mírné případy kvasinek, aft vatovou tyčinkou namočenou v heřmánkovém čaji nebo perlivé minerální vodě. Názory na účinnost se však liší. Pokud to nezabere, můžete si u lékaře nebo v lékárně pořídit lék na plíseň.

      Pokud máte pochybnosti o tom, zda jsou bílé skvrny na jazyku plíseň nebo jen zbytky mléka, můžete je jemně seškrábnout. Pokud je můžete seškrábnout, jedná se o zbytky mléka. Pokud jsou přichycené, jedná se o afty.

      Pokud dítě chytlo afty, existuje značné riziko, že se matka nakazí kojením. Z tohoto důvodu je také důležité, aby byla afty léčena.

      Pravděpodobným důvodem, proč kojenci snadno dostanou afty nebo plíseň na jazyku, je to, že jejich imunitní systém ještě není plně vyvinutý, takže jsou náchylnější k plísňovým infekcím.

      Časté dotazy týkající se kvasinek na jazyku

      Proč se na jazyku objevují afty, kvasinky?

      Existuje mnoho možných příčin vzniku kvasinek na jazyku. Mimo jiné se může objevit po léčbě antibiotiky nebo při používání steroidního inhalátoru s kortizonem, u pacientů s cukrovkou, při nošení zubní protézy, u kuřáků nebo pokud máte v jazyku piercing. Obecně se plíseň na jazyku častěji vyskytuje u těch, kteří již mají sníženou imunitní odpověď v důsledku užívání léků nebo nemoci.

      Jak vypadají kvasinky na jazyku?

      Typickými příznaky jsou bílé nebo nažloutlé skvrny na jazyku, často doprovázené nepříjemnou kovovou chutí v ústech (a případně také pocitem "vaty" v ústech). Může být také snížen smysl pro chuť. Skvrny mohou být mírně vystouplé, a pokud se je pokusíte seškrábnout, vzniknou malé ranky, které jsou citlivé a snadno krvácejí. Skvrny se mohou rozšířit na patro a vnitřní stranu tváří.

      Jsou kvasinky na jazyku nebezpečné?

      U osob, které jsou jinak v dobrém zdravotním stavu, jsou kvasinky na jazyku obvykle neškodné. Nicméně afty na jazyku by se měly léčit, protože se zřídkakdy vyčistí samy od sebe. Na druhou stranu u osob, které mají sníženou imunitní reakci, například z důvodu nemoci nebo léčby léky, může být afty na jazyku poměrně závažné, pokud nejsou okamžitě léčeny. Existuje riziko, že se může rozšířit do jiných částí těla, například do trávicího systému nebo dýchacích cest.

      Jak rychle kvasinky zmizí?

      To, jak rychle se můžete zbavit kvasinek na jazyku, se značně liší. Velmi záleží na tom, jak dlouho máte kvasinky na jazyku a jak jsou rozšířené. Obvykle se zlepšení projeví po několika dnech léčby fungicidním přípravkem, ale může to trvat i déle. Velmi často budete muset v léčbě pokračovat několik týdnů.

      Sada pro péči o ústní dutinu
      Pro péči při zánětu dásní, plísní v ústech a na jazyku
      +15.000 recenzí
      Běžná cena 799,00 Kč
      Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 925,00 Kč
      Sada pro péči o ústní dutinu - Pro péči při zánětu dásní, plísní v ústech a na jazyku