Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je to pomerančová kůže?

Pomerančová kůže se také nazývá celulitida, což je stav, který způsobuje, že struktura kůže vypadá jako pomerančová kůra. To znamená, že vaše kůže v postižených oblastech vypadá nerovnoměrně a s dolíčky.

Je to zcela neškodný a také velmi častý stav, který postihuje ženy všech věkových kategorií, což však neznamená, že je méně nepříjemný, a mnohé z nich už unavuje mít celulitidu, i když je jen kosmetická. 

Celulitida a celulitis - poznejte rozdíl

Mnoho lidí mylně nazývá celulitidu celulitis, což není zcela správné. Pomerančová kůže a celulitida jsou stejné termíny pro zcela neškodný stav kůže, zatímco celulitis je zánětlivý stav v těle způsobený kožními bakteriemi.

Celulitis se projevuje otokem, citlivostí a zarudnutím kůže, zatímco celulitida jsou jednoduše prohlubně v kůži. Je důležité znát rozdíl, protože celulitis vyžaduje lékařské ošetření, zatímco celulitida (pomerančová kůže) je zcela neškodná.

Celulitida je běžná a zcela neškodná.

Celulitidu mají obvykle ženy, i když může postihnout obě pohlaví. Je to proto, že rozložení tuku u žen je jiné než u mužů a ženy mají také přirozeně vyšší procento tuku.

Bez ohledu na váš věk a na to, zda jste štíhlí či nikoli, můžete mít celulitidu, protože se jedná o velmi častý stav. Ve skutečnosti se s pomerančovou kůží setkává 80-90 % žen všech věkových kategorií.

Olej na strie a jizvy
Tělový olej s Tea Tree olejem na strie, jizvy a pigmentové skvrny
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 349,00 Kč
Výprodejová cena Od 349,00 Kč Běžná cena
Olej na strie a jizvy - Tělový olej s Tea Tree olejem na strie, jizvy a pigmentové skvrny
Tělový peeling pro aknózní pokožku
Hloubkově čisticí peeling se 100% přírodním Tea Tree olejem, proti černým tečkám a rozšířeným pórům
+15.000 recenzí
Běžná cena 399,00 Kč
Výprodejová cena 399,00 Kč Běžná cena
Tělový peeling pro aknózní pokožku - Hloubkově čisticí peeling se 100% přírodním Tea Tree olejem, proti černým tečkám a rozšířeným pórům

Co způsobuje celulitidu?

Pomerančová kůže se nejčastěji objevuje na místech těla, kde je více tuku. Celulitida totiž vzniká, když se v podkoží nahromadí malá ložiska tuku v důsledku malých dutin v kožní pojivové tkáni. V důsledku toho se v kůži objevují malé prohlubně, které vypadají jako pomerančová kůra.

Neexistuje jednoznačná odpověď na otázku, proč se lidem celulitida dělá - proto může být také obtížné jí předcházet. Víme však, že pomerančovou kůži způsobuje tuková vrstva pod kůží.

Důvodů, proč se celulitida objevuje, může být několik

Tuková vrstva, nazývaná také podkožní tuk, se nachází v malých prostorech pojivové tkáně mezi kůží a svaly. S přibývajícím věkem se pojivová tkáň smršťuje a stává se tužší, což může způsobovat dolíčky na kůži. Je to proto, že pojivová tkáň už jednoduše nedokáže držet krok, protože má sníženou pružnost.

O tom, zda budete mít pomerančovou kůži, však nerozhoduje jen věk. Celulitidu mohou mít teenageři, dospělí i starší lidé.

Typické příčiny vzniku celulitidy

  • Tučná jídla a špatná životospráva - vysoká konzumace tučných jídel může způsobit, že se pomerančová kůže zvýrazní, protože tuk vyvíjí tlak na kůži a pojivovou tkáň.
  • Geny - můžete být náchylnější ke vzniku celulitidu, protože může být dědičná. Pokud se vaše matka nebo babička potýkala s celulutidou, je velmi pravděpodobné, že ji budete mít i vy.
  • Věk - s věkem kůže ztrácí pružnost a ztenčuje se, což způsobuje, že celulitida je výraznější.
  • Důvodů, proč máte sklon k pomerančové kůži, může být mnoho - a rozhodující není jen vaše hmotnost. Nešťastné geny, špatný životní styl a věk jsou příčinami, proč se vám dělá pomerančová kůže.

Kde se na těle obvykle vyskytuje celulitida?

Celulitida vzniká díky vrstvě tuku pod kůží, proto místa na těle s největším množstvím tuku budou obvykle postižena pomerančovou kůží. U žen je to obvykle na stehnech, hýždích, bocích a břiše.

U jednotlivých osob se však tento stav značně liší a v zásadě je možné mít celulitidu po celém těle.

Jak se zbavit celulitidy?

Ačkoli se může zdát, že se celulitidě se nelze vyhnout, stále můžete udělat mnoho pro prevenci a léčbu celulitidy.

Neexistuje žádná zdokumentovaná léčba celulitidy, ale mnoho lidí zažívá dobré výsledky, pokud dodržují řadu dobrých rad.

Pokud tedy chcete pomerančovou kůži omezit nebo zmírnit její výraznost, měli byste se zaměřit na cvičení, stravu a účinnou péči o pleť.

Zdravá strava snižuje celulitidu

Pokud trpíte celulitidou, je dobré se blíže podívat na svůj jídelníček. Pokud jíte hodně tučných jídel, může to být jeden z důvodů, proč se vám dělá pomerančová kůže.

Vaše tělo se vždy cítí nejlépe, když dbáte na zdravou a pestrou stravu. Proto byste mohli zkusit omezit stravu s vysokým obsahem tuků a místo toho jíst více zeleniny a ovoce (a pít hodně vody).

Kromě toho byste měli omezit alkohol, cigarety, kávu a sladké nápoje, protože ty snižují prokrvení a zároveň ovlivňují pružnost a odolnost pokožky. 

Cvičení: Budujte svalovou hmotu a zvyšujte krevní oběh

Nejúčinnější léčbou celulitidy je zdravý životní styl - včetně cvičení. Existují zejména dva důvody, proč cvičení snižuje výskyt pomerančové kůže:

  1. Vaše svalová hmota se zvyšuje
    Čím méně tuku a více svalů budete mít, tím menší bude vaše tuková vrstva, což způsobí zmenšení celulitidy. Pokud chcete zvýšit svou svalovou hmotu, měli byste se věnovat silovému tréninku. Ten buduje svalovou hmotu a umožňuje vám rychleji spalovat tuk a zpevňovat tkáň.

  2. Váš krevní oběh se stimuluje
    Když udržujete své tělo v činnosti, zlepšuje se váš krevní oběh a vaše pokožka získává pevnější strukturu. Nicméně cvičení není jediným faktorem, který zvyšuje krevní oběh - správná péče o pokožku také.

Stimulujte svou pokožku a krevní oběh pomocí péče o pokožku

Správná péče o pokožku dokáže v boji proti celulitidě zázraky. Zvláště vhodný je olej, jako je tělový olej od společnosti Australian Bodycare.

Pokud olej používáte pravidelně, nejenže pomáháte stimulovat krevní oběh, ale také dodáváte pokožce vlhkost a pružnost, čímž ji vypínáte a potenciálně redukujete celulitidu, takže vaše pokožka bude čistá a krásná.

Rutinní péče o pleť pro celulitidu:

Tělový peeling - podpořte krevní oběh pomocí kvalitního tělového peelingu od Australian Bodycare. Můžete použít rukavici nebo suchý kartáč, nebo můžete zvolit snadnější řešení, kterým je použití tělového peelingu. Můžete jej použít před sprchováním nebo během něj.

Výsledkem je nejen jemná pokožka, ale při pravidelném používání se zvýší váš krevní oběh a může se zmenšit celulitida.

Tělový peeling pro aknózní pokožku
Hloubkově čisticí peeling se 100% přírodním Tea Tree olejem, proti černým tečkám a rozšířeným pórům
+15.000 recenzí
Běžná cena 399,00 Kč
Výprodejová cena 399,00 Kč Běžná cena
Tělový peeling pro aknózní pokožku - Hloubkově čisticí peeling se 100% přírodním Tea Tree olejem, proti černým tečkám a rozšířeným pórům

Tělový olej - jakmile si pokožku vydrhnete, měli byste použít tělový olej vytvořený pro tento účel. Pokud používáte tělový olej Australian Bodycare, stačí použít jen pár kapek, které důkladně vmasírujete do pokožky. Hydratuje pokožku a zvyšuje její pružnost, čímž redukuje pomerančovou kůži. Pokud máte suchou pokožku, můžete jej doplnit tělovým mlékem nebo tělovým krémem.

Je zdokumentováno, že naši uživatelé zaznamenali při používání tělového oleje výrazné zlepšení vzhledu strií, celulitidy a jizev.

Olej na strie a jizvy
Tělový olej s Tea Tree olejem na strie, jizvy a pigmentové skvrny
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 349,00 Kč
Výprodejová cena Od 349,00 Kč Běžná cena
Olej na strie a jizvy - Tělový olej s Tea Tree olejem na strie, jizvy a pigmentové skvrny

Často kladené otázky o celulitidě

Co je celulitida?

Celulitida, známá také jako pomerančová kůže, je stav, který způsobuje, že kůže vypadá jako pomerančová kůra. Je zcela neškodná a vzniká, když se v podkoží hromadí malá ložiska tuku v důsledku malých dutin v pojivové tkáni kůže.

Co způsobuje celulitidu?

Neexistuje žádný zdokumentovaný důvod, proč se pomerančová kůže objevuje, ale nejčastěji za ni mohou geny (tenká kůže, která je dědičná), nezdravá strava (příliš mnoho potravin s vysokým obsahem tuku) a věk (kůže se s věkem ztenčuje a stává se méně pružnou).

Jak se zbavit celulitidy?

Zcela se celulitidy zbavit nelze, ale můžete ji omezit zdravým stravováním, cvičením a silovým tréninkem a také správnou péčí o pokožku pomocí tělového peelingu a tělového oleje, které zvyšují pružnost pokožky a její prokrvení.

Co pomáhá v boji proti celulitidě?

Pokud chcete celulitidu snížit, můžete cvičit, zdravě jíst a pečovat o pokožku masážemi, suchým kartáčováním, peelingy a hydratačními oleji.