Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je akné na hrudi?

Akné se často objevuje na obličeji, ale snadno ho můžete mít i na hrudi. Pupínky na hrudi, stejně jako na obličeji a na zbytku těla, jsou červené otoky v kůži s podkladovou nažloutlou látkou, které se zdánlivě objevuje právě tehdy, když je nejméně chcete vidět.

Často se kvůli nim můžete cítit trapně a v závažných případech mohou způsobovat sociální úzkost. Akné na hrudi je pro mnoho lidí velkým problémem a mohou způsobit, že postižený nebude chtít odhalit svou kůži například v létě na pláži. Pro některé může bát akné na hrudi velkým problémem jak v běžném životě, tak ve společnosti.

Akné na hrudi je způsobené nečistotami v kožních pórech a mazových žlázách, které mají za následek zánět kůže a zarudnutí. Projevují se jako červený otok doprovázený žlutým hnisem a jsou známkou infekce nebo nerovnováhy kůže v postižené oblasti.

Pochopení toho, jak se vypořádat se akné na hrudi, vyžaduje pochopení toho, proč se objevuje. Níže přinášíme náhled na tuto problematiku.

Tělová sada na pupínky, černé tečky, akné na zádech a na hýždích
3 produkty s přírodním Tea Tree olejem
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
Tělová sada na pupínky, černé tečky, akné na zádech a na hýždích - 3 produkty s přírodním Tea Tree olejem

Proč se vám na hrudi objevuje akné?

Jaké jsou příčiny vzniku akné na hrudi? Důvodů, proč se vám na hrudi objevují pupínky, může být několik.

Velké póry a nadměrná produkce kožního mazu

Akné na hrudi vzniká, když nečistoty, mastnota a špína ucpou póry. Vytvoří se malá černá tečka, nazývaná také černá tečka, která se rozvine v plnohodnotné akné. Akné se často objevuje na hrudníku, protože pokožka zde má velké póry - může se zde tedy hromadit více nečistot, potu a bakterií.

Pupínky na hrudi jsou také způsobeny nadměrnou produkcí kožního mazu. Kožní maz se přirozeně nachází v pokožce a je to látka, která pomáhá udržovat pokožku hydratovanou a zdravou. Je to tekutina složená z cholesterolu, tuku a vosků, která promazává pokožku a vlasy pod kůží, takže pokožka zůstává pružná a hydratovaná.

Pokud však vaše tělo vytváří příliš mnoho mazu, mazové žlázy nestíhají. Výstupy z mazových žláz se ucpou a maz nemůže být odváděn pryč. Tímto způsobem se hromadí, protože produkce prostě pokračuje. Mazová žláza slábne a selhává. Kožní maz stagnuje s bakteriemi ve žláze, která se podráždí. Podráždění způsobuje zánět těsně pod kůží, jehož výsledkem je červené a bolestivé místo.

Hormonální nerovnováha

Akné na hrudi jsou často důsledkem hormonální nerovnováhy, například v důsledku stresu, těhotenství nebo vaší stravy.

Není však vědecky prokázáno, že by např. chipsy a jiná tučná jídla mohly způsobit vznik akné. I když jíte zdravou a pestrou stravu s velkým množstvím bohatých složek, akné na hrudi se může objevit i u vás.

Některé potraviny však mají u některých lidí vyšší sklon způsobovat akné na hrudi nebo jinde na těle. Týká se to zejména mléka a mléčných výrobků, protože podobně jako hormony mohou měnit produkci kožního mazu. Kravské mléko je bohaté na bioaktivní molekuly a hormony, které mohou vyvolat reakci vaší pokožky a způsobit malé červené a podrážděné pupínky na hrudi.

Tělová sada na pupínky, černé tečky, akné na zádech a na hýždích
3 produkty s přírodním Tea Tree olejem
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
Tělová sada na pupínky, černé tečky, akné na zádech a na hýždích - 3 produkty s přírodním Tea Tree olejem

Koho nejčastěji postihuje akné na hrudi?

Pupínky na hrudi mohou být velkým problémem. Postihují muže i ženy všech věkových kategorií. Často se akné na hrudi objevují u mladých chlapců a dívek v pubertě, protože v těchto letech se zvyšuje produkce hormonů v těle a vytváří se nerovnováha v hormonálním systému. To ovlivňuje produkci kožního mazu, takže se pokožka více mastí a je náchylnější ke vzniku akné.

Pupínky na hrudi mužů a žen jsou však také rozšířeným problémem, který se neomezuje pouze na období dospívání. Zejména u mužů a žen, kteří hodně cvičí. Póry, které se ucpávají potem a nečistotami, mohou být více ohroženy vznikem akné na hrudi. Pupínky na prsou u žen také často souvisejí s těhotenstvím, protože v tomto období dochází k hormonálním změnám.

Příznaky akné na hrudi

Není těžké zjistit, zda máte na hrudi akné. Pupínky na hrudi se projevují jako červené pupínky se zažloutlým a zaníceným středem. Mohou být velké a hluboké a obsahovat nažloutlý hnis. Akné se může objevit na žebrech i mezi prsy.

Často může být místo z důvodu zánětu bolestivé, ale ne vždy. Zánět a příznaky se mohou opakovat v průběhu několika dnů nebo týdnů - v závislosti na hloubce a stupni zánětu.

Jaká je léčba akné na hrudi?

Akné na hrudi může být opravdu nepříjemné, ale naštěstí je můžete účinně léčit pomocí správného postupu.

Udržujte pokožku čistou

Jednou z hlavních metod, jak se zbavit akné na hrudi, je udržovat pokožku čistou a bez bakterií. To platí zejména v případě, že jste sportovali a hodně se potili. Kůži však příliš nemyjte, protože stejně tak to může způsobit podráždění a akné.

S kompletní sadou tělového peelingu, tělového mýdla a tělového mléka Australian Bodycare získáte všechny produkty, které potřebujete k hloubkovému čištění pokožky. Všechny tři produkty obsahují přírodní složku Tea Tree Oil, která účinně působí proti bakteriím a vytváří na pokožce ochrannou membránu, díky níž bakterie obtížně pronikají do pórů a je pro ně těžší vytvořit pupínky.

Pomocí tělového peelingu účinně očistíte pokožku od odumřelých kožních buněk, nečistot a přebytečné mastnoty, takže odstraníte všechny nečistoty. Peeling také hydratuje pokožku, aby byla jemná, zatímco přírodní alantoin zmírňuje svědění a podporuje přirozené dělení buněk pokožky. Aplikujte jemnými krouživými pohyby a omyjte pod tekoucí vodou. Tělový peeling je prvním krokem k tomu, abyste se zbavili akné na hrudi. Poté pokožku omyjte jemným tělovým sprchovým krémem, které ji šetrně umyje a dodá jí hladkost a pružnost. Na závěr použijte tělové mléko, které položí poslední ochrannou vrstvu zabraňující pronikání nových bakterií na pokožku.

Léčba léky

Dobrá každodenní péče je často účinnou léčbou pro boj s akné na hrudi. Pokud je však váš problém natolik vážný, může být nutná lékařská léčba. V takovém případě může být nutná léčba tabletami nebo krémem se silnějšími látkami.

V takovém případě se poraďte se svým lékařem, který vás může odeslat ke specializovanému dermatologovi. Ten může nejlépe vyšetřit vaši pokožku a na základě toho posoudit, jaká léčba by mohla být nejlepší.

Prevence akné na hrudi

Co mohu udělat, abych se vyhnul akné na hrudi? Ve skutečnosti existuje poměrně hodně preventivních opatření, která můžete podniknout, abyste se vyhnuli vzniku akné. Někdy však ani ta nejlepší péče o pleť a zdravá strava nestačí, pokud vaše hormony nejsou v rovnováze. Zde je několik tipů, jak akné na hrudi předcházet.

  • Vyhýbejte se příliš dlouhým a horkým koupelům. Horká voda je na těle příjemná, ale zároveň pokožku vysušuje, což naopak stimuluje produkci vlhkosti a kožního mazu.
  • Vždy se důkladně umyjte poté, co jste sportovali nebo se hodně potili. Pot může na pokožce přetrvávat jako bakterie a způsobit vám akné na hrudi.
  • Jezte zdravou a pestrou stravu s dostatkem vitaminů a minerálů.
  • Vyhýbejte se stresu tím, že si budete lépe plánovat čas. Stres může zvýšit hladinu hormonů a způsobit vznik akné.
  • Vybírejte si volné bavlněné oblečení, ve kterém může vaše pokožka dýchat.
  • Nevytlačujte své pupínky. Jen Vás to bude více bolet  a může to vést k nepříjemným jizvám, podráždění a šíření bakterií, což způsobí ještě více pupínků.

Tělová sada na pupínky, černé tečky, akné na zádech a na hýždích
3 produkty s přírodním Tea Tree olejem
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
Tělová sada na pupínky, černé tečky, akné na zádech a na hýždích - 3 produkty s přírodním Tea Tree olejem