Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co jsou to proleženiny?

Proleženiny jsou známy pod latinským názvem decubitus a dánským termínem dekubitalsår.

Tlakový vřed je velmi bolestivý, ale v mnoha případech ho člověk necítí, protože nejčastěji postihuje lidi, kteří jsou ochrnutí nebo ho nejsou schopni cítit kvůli silným lékům proti bolesti. Tlakové vředy obvykle postihují lidi, kteří jsou dlouhodobě upoutáni na lůžko nebo na invalidní vozík v důsledku stáří, nemoci nebo jiného oslabení. Třetinu všech proleženin tvoří bércové vředy vsedě, zatímco dvě třetiny proleženiny.

Proleženina vzniká při dlouhodobém působení tlaku na oblast kůže nad kostěným výběžkem. Tlak způsobuje špatné prokrvení dané oblasti. To způsobuje, že podkožní tuk a svaly pomalu "odumírají" a na kůži vzniká vřed. Rána však není to nejhorší. Tlakový vřed lze přirovnat k ledovci, kde je vidět jen malá část. Poškození tkáně a kostí pod kůží je mnohem horší než rána, kterou vidíte na povrchu kůže.

Nejdůležitějším prostředkem proti proleženinám je samozřejmě předcházet jejich vzniku. To je často možné, pokud znáte příznaky a osoby, které jsou jimi ohroženy. Zde si můžete přečíst více o příznacích, příčinách, prevenci a léčbě a v často kladených dotazech na toto téma získáte rychlé odpovědi na některé nejčastější otázky týkající se proleženin.


Příznaky proleženin

I když se nám může zdát, že dlouhou dobu sedíme nebo ležíme v klidu, nevědomky se neustále pohybujeme. A díky bohu za to. Protože právě to nás chrání před vznikem proleženin. Ale lidé, kteří se nemohou pohybovat kvůli ochrnutí, bezvědomí nebo oslabení, jsou vystaveni vysokému riziku vzniku proleženin.

Možná si myslíte, že proleženiny jsou něco, co se stane, když týdny nebo měsíce sedíte nebo ležíte bez hnutí. Ve skutečnosti však nemusíte ležet nebo sedět nehybně mnoho hodin, aby se u vás začaly vytvářet proleženiny nebo proleženiny. Ke vzniku proleženin může stačit pouhých 24 hodin.

Je proto velmi důležité, aby si zdravotníci byli velmi dobře vědomi rizika vzniku proleženin, pokud se jedná o pacienty, kteří se nemohou sami pohybovat - ať už jsou upoutáni na lůžko nebo na invalidní vozík.

Kde vznikají proleženiny?

Tlakové vředy se obvykle vyskytují na hýždích a kostrči, ramenou, zadní straně paží a nohou, nad křížovou kostí, kyčlích, kotnících a patách. Tyto oblasti jsou velmi závislé na tom, zda je pacient upoután na lůžko nebo na invalidní vozík.

Prvním příznakem proleženiny je zarudnutí a zvlhnutí kůže. Kůže může být mírně oteklá, svědivá a bolestivá.

Čtyři stadia proleženin:

  1. Kůže je podrážděná, vlhká a na povrchu zarudlá, může být také teplá, oteklá a svědící.
  2. Kůže se porušila a zůstala po ní povrchová ranka nebo malý puchýř. Tkáň kolem rány může být zbarvena do odstínů červené nebo fialové barvy, případně může kůže zčernat.
  3. Rána se prohloubila a zasahuje hluboko do tkáně, ale ještě ne až do svalu.
  4. Rána je hluboká a prochází svalem. Na dně rány je vidět nebo cítit kost. Otevřená rána s obnaženou kostí je nebezpečná, protože umožňuje snadný přístup bakteriím do krevního oběhu a může způsobit sepsi. Svaly, kosti, šlachy a klouby budou poškozeny.

Většina proleženin je velmi hluboká, i když na povrchu nemusí vypadat tak velká. Pod povrchem však mohou být poškozeny tkáně a kosti.

Sada pro péči při proleženinách, bércových vředech a intertrigu
pro péči a ochranu zarudlé, obnažené a poškozené pokožky.
+15.000 recenzí
Běžná cena 699,00 Kč
Výprodejová cena 699,00 Kč Běžná cena
Sada pro péči při proleženinách, bércových vředech a intertrigu - pro péči a ochranu zarudlé, obnažené a poškozené pokožky.

Typické příčiny proleženin

Proleženiny vznikají u osob, které nemohou měnit polohu na lůžku nebo na vozíku. Jedná se o oslabené osoby, které jsou silně závislé na pomoci druhých.

Ke vzniku proleženin není vždy potřeba mnoho. Může to být nesprávně nastavený invalidní vozík nebo prostěradlo či noční prádlo, které tvoří záhyb, jenž tlačí na nesprávném místě.

Koho postihují proleženiny?

Všichni můžeme trpět proleženinami, pokud dlouho ležíme nebo sedíme a nejsme schopni sami změnit polohu. To se často stává starším nebo umírajícím lidem, kteří jsou velmi slabí, a proto leží bez možnosti pohybu. Může se to stát také lidem, kteří utrpěli pád nebo mrtvici a jsou náhle nuceni nehybně ležet na nemocničním lůžku. Nebo se může jednat o starší a slabé lidi v domovech pro seniory, kteří se nemohou pohybovat na lůžku nebo invalidním vozíku a vzniknou jim proleženiny. A i když se mohou trochu hýbat, mohou na to zapomenout, protože si díky lékům proti bolesti neuvědomují, jak velké bolesti mají a že proleženina nebo proleženina je na cestě.

Proleženinami mohou trpět nejen starší lidé. Po operaci, ochrnutí nebo bezvědomí se mohou mladší a jinak zdraví lidé náhle ocitnout upoutáni na nemocniční lůžko nebo invalidní vozík a neschopni vlastního pohybu.

Ve skutečnosti se proleženiny vyskytnou přibližně u každého desátého hospitalizovaného pacienta. To znamená, že mnoho Dánů je každoročně postiženo proleženinami. Odhaduje se, že proleženiny nebo bércové vředy má v Dánsku až 10 000-20 000 lidí.

Zvláštní rizikové skupiny

Starší, oslabení, ochrnutí a lidé v bezvědomí jsou obzvláště ohroženi vznikem proleženin nebo bércových vředů. Zvýšené riziko vzniku bércových vředů mají také lidé s křehkou kůží a lidé se zhoršeným krevním oběhem, například diabetici.

Lidé, kteří jsou jinak zdraví, mají menší pravděpodobnost vzniku proleženin a obecně se z proleženin snáze zotavují. Je to proto, že celkový zdravotní stav, včetně dobrého stavu výživy s hustotou tuku a svalů, ovlivňuje odolnost kůže a schopnost hojení ran.

Pro každého člověka jsou však z hlediska vzniku proleženin nejkritičtější první dny poté, co se stane nepohyblivým (upoutaným na lůžko nebo sedícím). Může to být po operaci, pádu, mozkové příhodě nebo poté, co došlo ke stavu bezvědomí.


Léčba proleženin

Proleženiny jsou bohužel v dánských nemocnicích a pečovatelských domech velmi rozšířeným jevem. Existují dobré možnosti léčby proleženin nebo bércových vředů, ale pokud se proleženina rozroste do velkých rozměrů, může to být zdlouhavý proces. Čím dříve je proleženina rozpoznána a léčena, tím lépe, protože neléčená se jen zhoršuje. A to jde z kopce mnohem rychleji, než si uvědomujete.

Význam rychlého jednání

Při zjištění proleženiny je důležité minimalizovat poškození a zabránit tomu, aby se vřed zhoršil nebo způsobil další vředy. Toho lze dosáhnout pomocí speciální matrace pro snížení tlaku na lůžku nebo polštáře pro snížení tlaku na invalidním vozíku.

Důležité je také udržovat kůži čistou a suchou a cvičit a hýbat se, kdykoli je to možné. V neposlední řadě má na hojení ran příznivý vliv zdravá strava s dostatkem kalorií, bílkovin, minerálů a vitaminů, jako je vitamin C a zinek.

Rozdíl mezi malými a velkými proleženinami

Malá a méně závažná poranění se mohou rychle zahojit, pokud je oblast okamžitě odtlakována. Větší a závažnější rány je také třeba udržovat v čistotě, aby se odstranil hnis a odumřelá tkáň. Důležitými pomůckami jsou zde speciální obvazy a náplasti na rány. Je důležité zvolit správný obvaz a náplast pro dané stadium proleženiny.

V některých případech může být nutný chirurgický zákrok k vyčištění rány a odstranění odlomené kosti. Poté je obvykle nutná plastická operace, při níž se do oblasti rány transplantuje kůže.

Pokud se v ráně objeví infekce, bude nutná léčba antibiotiky. Mohou existovat i další přípravky, které lze použít při lokální léčbě rány.

Sada pro péči při proleženinách, bércových vředech a intertrigu
pro péči a ochranu zarudlé, obnažené a poškozené pokožky.
+15.000 recenzí
Běžná cena 699,00 Kč
Výprodejová cena 699,00 Kč Běžná cena
Sada pro péči při proleženinách, bércových vředech a intertrigu - pro péči a ochranu zarudlé, obnažené a poškozené pokožky.

Prevence proleženin

Nejdůležitějším způsobem prevence proleženin je předcházet jejich vzniku. Prevence proleženin je proto velmi důležitá, protože mohou být velmi závažné. Jakmile se proleženina objeví, je poškození nenapravitelné. Odumřelou tkáň nelze jednoduše nahradit novou.

Proto jde především o to, aby pacient často měnil polohu. A dále jde o to věnovat pacientovi velkou pozornost, aby kritické oblasti kůže byly kontrolovány denně nebo několikrát denně.

Polštáře a matrace pro zmírnění tlaku

Velmi důležité je uvolnit tlak na danou oblast. Pacient upoutaný na lůžko by se proto měl při podezření na riziko vzniku tlakových vředů otáčet alespoň každé dvě hodiny. Kromě toho může být prospěšná speciální matrace snižující tlak, matrace na vzduchovém polštáři nebo vodní matrace. Pacient na vozíku by měl také často měnit polohu, nejlépe několikrát za hodinu. Zde může pomoci polštář snižující tlak.

Důležité je také zaměřit se na drobnosti, které mohou mít velký význam. Například na to, aby na prostěradle nebo nočním prádle nebyly žádné záhyby. Důležité je také udržovat kůži v suchu, protože pot nebo moč mohou rozpouštět kůži a přispívat ke vzniku proleženin. V neposlední řadě je také důležité udržovat pacienta aktivního, například pomocí fyzioterapie.

Zdravá strava s vysokým obsahem bílkovin, kalorií a doplňkem vitaminu C a zinku může mít na proleženiny preventivní i léčebný účinek.


FAQ o proleženinách

Jak lze proleženinám předcházet?

Proleženinám lze předcházet především snížením tlaku v dané oblasti. Pacient ohrožený vznikem proleženin by proto měl velmi často měnit polohu. Přínosná může být také matrace snižující tlak na lůžku nebo polštář snižující tlak na invalidním vozíku.


Jak léčíte proleženiny?

První fáze léčby proleženin je velmi podobná prevenci vzniku vředů. Je třeba odlehčit oblast a pomoci pacientovi často měnit polohu. U závažnějších proleženin může být nakonec nutný chirurgický zákrok a léčba antibiotiky.


Jak vzniknou proleženiny?

Proleženiny vznikají, když ležíte příliš dlouho ve stejné poloze bez pohybu. Tím vzniká tlak na oblast kůže nad kostním výčnělkem. Dochází ke špatnému prokrvení a na kůži se vytvoří vřed.


Jak vypadají proleženiny?

Nová proleženina je červená, oteklá a podrážděná. Později kůže praskne a vytvoří se viditelná rána nebo puchýř. Těžký proleženinový vřed je velká otevřená rána s obnaženou kostí. Vypadá násilně a je také velmi závažný.


Kdo je ohrožen vznikem proleženin?

Každý, kdo je náhle upoután na lůžko nebo invalidní vozík, je ohrožen vznikem proleženin. Zvláště ohroženi tlakovými vředy jsou však starší, oslabení, ochrnutí a lidé v bezvědomí.


Jak rychle vznikají proleženiny?

Proleženina může vzniknout během několika hodin. Pokud je však v tomto okamžiku rozpoznán a je zavedena prevence i léčba, může se rychle zahojit. Pokud však zůstane neodhalen, může se rychle rozvinout v něco závažnějšího.


Kolik lidí má v Dánsku proleženiny?

Odhaduje se, že v Dánsku má až 10 000-20 000 lidí. Přibližně u každého desátého hospitalizovaného pacienta se vyskytne proleženina.


Jak vypadají proleženiny?

Zpočátku je proleženina červená, oteklá a podrážděná. Kůže může být teplá a svědit. Později kůže praskne a vznikne viditelná rána nebo puchýř. Později se opět objeví velká, otevřená rána s obnaženou kostí. Těžký proleženinový vřed vypadá velmi nevzhledně a vyžaduje intenzivní léčbu.


Můžete zemřít na proleženiny?

Proleženiny jsou bohužel hlavní příčinou onemocnění i úmrtí, zejména u starších a slabých lidí. Neléčený proleženec se může rychle rozvinout v závažný tlakový vřed s infekcí a poškozením tkání, kostí, svalů a šlach.

Sada pro péči při proleženinách, bércových vředech a intertrigu
pro péči a ochranu zarudlé, obnažené a poškozené pokožky.
+15.000 recenzí
Běžná cena 699,00 Kč
Výprodejová cena 699,00 Kč Běžná cena
Sada pro péči při proleženinách, bércových vředech a intertrigu - pro péči a ochranu zarudlé, obnažené a poškozené pokožky.