Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Léčení aft v puse

Nejlepším způsobem je samozřejmě aftám v puse předcházet, pokud to jde. K tomu je třeba vědět, co nové afty vyvolává, což však není vždy jednoduché. Pokud afty v puse (přesto) máte, je také dobré vědět, jak je léčit a co nejrychleji se jich zbavit.

Otázka tedy zní: Jak si poradit s aftami v puse? Když máte aftu, chcete se ji co nejdříve zbavit – a zastavit nebo co nejvíce zmírnit bolest a nepříjemné pocity. Jde tedy jak o hojení, tak o zklidnění bolesti.

Pět způsobů léčby aft v puse:

Existuje několik různých způsobů, jak se s aftami v puse vypořádat:

  1. Můžete použít ústní výplach. U ústních vod obsahujících chlorhexidin je však značnou nevýhodou, že při dlouhodobém používání zabarvují zuby.
  2. Můžete použít mast s lokálním anestetikem. Ta zmírňuje bolest, ale nepodporuje hojení aft.
  3. Jako ústní vodu můžete použít antibiotika ve formě tablet rozpuštěných ve vodě. Antibiotika však vyžadují předpis od lékaře nebo zubního lékaře.
  4. Můžete pít studené nápoje a přikládat led na postižené místo, ale to uklidňuje pouze krátkodobě a afty nehojí.
  5. Můžete použít Tea Tree Oil, což je přírodní prostředek známý svými příznivými účinky proti podráždění, pálení a mnoha dalším problémům způsobeným mimo jiné bakteriemi. Použijte ústní gel s Tea Tree Oil. Vytlačte trochu gelu na prst a naneste jej přímo na aftu 1-4krát denně. Nechutná příliš dobře, ale nebojte se toho. Chuť brzy zmizí a po krátké době olej aftu zklidní.

Je do značné míry otázkou volby, zda raději počkáte, až se afta vyčistí sama, nebo dáte přednost léčbě léčivými přípravky a chemií, anebo raději použijete k léčbě afty přírodní prostředky. V souvislosti s léčbou je vždy dobré navštívit svého lékaře.

Balení 5 produktů na puchýře a afty v puse nebo na jazyku
Pro každodenní péči o jazyk a afty v ústech
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 925,00 Kč
Balení 5 produktů na puchýře a afty v puse nebo na jazyku - Pro každodenní péči o jazyk a afty v ústech

Co jsou to afty v puse?

Afty v puse jsou malé, bolestivé skvrny nebo vřídky uvnitř úst, na tváři, na jazyku nebo na vnitřní straně rtů. Jsou bílé nebo nažloutlé a obvykle je obklopuje mírně zduřelý červený prstenec.

Mnozí z nás měli afty v puse, možná i několikrát. Afty naštěstí nejsou infekční ani závažné a dříve či později samy zmizí. Dokud tam však jsou, jsou bolestivé a nepříjemné. Mnoho lidí je pociťuje jako pálení. V závislosti na tom, kde v ústech se nacházejí a jak jsou velké, může být mimořádně nepříjemné jíst nebo mluvit, když máte v ústech aftu.

Afty v puse by se neměly zaměňovat s opary, které také pálí a jsou nepříjemné. Jeden z rozdílů spočívá v tom, že opary jsou způsobeny infekčním virem, zatímco afty nikoli. Afty se tvoří uvnitř úst, zatímco opary se tvoří mimo ústa a na rtech.

Afty v puse by se neměly zaměňovat se stomatitidou. Afty nebo vřídky v ústech se objevují i při stomatitidě, ale příčina není stejná.

Afty v puse jsou neškodné a samy zmizí. Můžete je však ošetřit, aby byly méně bolestivé nebo nepříjemné a abyste se jich rychleji zbavili. Pokud přesto po týdnu nebo dvou nezmizí, měli byste je nechat prohlédnout lékařem nebo zubařem. Ve vzácných případech mohou být afty v puse příznakem jiných onemocnění nebo stavů.


Každý může mít afty v puse

Afty v puse jsou velmi častým onemocněním v ústech. Lékaři, a zejména zubaři, se s nimi často setkávají.

Afty v puse může dostat každý, děti i dospělí. Často však postihují ženy. Předpokládá se, že afty v puse trpí pravidelně asi 20 % populace. Naštěstí většina je má jen při výjimečných příležitostech, ale některé lidi trápí téměř neustále.

Sklon ke vzniku aft v puse je dědičný. Kromě toho může být spouštěcím faktorem také stres, některé potraviny a alergie. Zdá se však, že kuřáci trpí aftami v puse o něco méně často než nekuřáci.

Příznaky: Jak vypadají afty v puse?

  1. Velikost: Afty jsou poměrně malé kulaté vřídky nebo skvrny. Obvykle mají průměr 5-10 mm.
  2. Barva: Afty mohou být bílé nebo nažloutlé a často je obklopuje červený okraj, který může být mírně oteklý.
  3. Bolest: Afty jsou bolestivé a nepříjemné a mohou bolet ještě více, když mluvíte nebo jíte.
  4. Poloha v ústech: Afty se tvoří uvnitř úst – v ústní dutině, uvnitř tváří, na vnitřní straně rtů a/nebo na jazyku.
  5. Frekvence: Někteří lidé mají afty v puse často, zatímco většina jimi naštěstí trpí jen zřídka. S aftami v puse se setkalo přibližně 20 % populace.
  6. Doba trvání: U některých lidí se afty zahojí po několika dnech, zatímco u jiných může to trvat i několik týdnů.

Proč mám afty v puse?

Většina lidí už alespoň jednou trpěla aftami v puse. Pro některé jsou bohužel opakovaným a nepříjemným problémem.

Není přesně známo, proč se lidem dělají afty v puse – ani proč jimi někteří trpí více než jiní. Je však známo, že jsou dědičné, a je známa řada faktorů, které mohou přispět k jejich vzniku.

Typické příčiny aft v puse

  1. Poškození dutiny ústní po kousnutí do jazyka nebo tváře, píchnutí vidličkou nebo příliš silném drhnutí zubním kartáčkem.
  2. Stres ovlivňuje imunitní reakci a snížená imunitní reakce může zvýšit pravděpodobnost vzniku aft v puse.
  3. Některé potraviny, jako jsou silně kořeněná jídla, káva, čokoláda, ořechy, rajčata, jahody nebo sýr, mohou u některých lidí vyvolat afty.
  4. Hormonální změny, například během menstruace nebo těhotenství, mohou u některých žen vyvolat afty v puse – nebo znamenat, že jich mají méně než obvykle.
  5. Příčinou aft v puse může být nedostatek vitamínů nebo železa.
  6. Některé léky, například léky proti bolesti obsahující ibuprofen nebo léky na vysoký krevní tlak, mohou u některých lidí vyvolat afty.
  7. Zubní pasta obsahující laurylsulfát sodný může u některých lidí zvýšit sklon k tvorbě aft v puse.
  8. Rovnátka, výplně nebo protézy, které špatně sedí, a proto třou, mohou způsobit afty.

Existuje tedy mnoho možných příčin vzniku aft v puse. Pokud se u vás často objevují, bylo by dobré se o tom poradit s lékařem nebo zubním lékařem. Možná trpíte nedostatkem vitamínů nebo anémií, lze problém vyřešit vitaminovým nebo železným doplňkem. Pokud máte podezření, že se vám afty objevují, když jste ve stresu, může to být dobrý důvod k tomu, abyste se vyhnuli stresovým situacím. Pokud se vám nepodaří najít zjevnou příčinu aft v puse, můžete vždy zkusit přejít na zubní pastu bez laurylsulfátu sodného, abyste zjistili, zda to pomůže.

I když jsou afty v puse neškodným stavem, jsou nepříjemné a bolestivé, takže existuje spousta důvodů, proč se snažit jim vyhnout, pokud to ovšem jde.

Balení 5 produktů na puchýře a afty v puse nebo na jazyku
Pro každodenní péči o jazyk a afty v ústech
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 925,00 Kč
Balení 5 produktů na puchýře a afty v puse nebo na jazyku - Pro každodenní péči o jazyk a afty v ústech

Děti s aftami v puse

Afty v puse mohou mít děti i dospělí, takže pokud zjistíte, že je má vaše dítě, je dobré vědět, že jsou zcela neškodné. Přesto může být pro dítě bolestivé a nepříjemné, a proto by měly být ošetřeny.

Příčiny aft v puse u dětí jsou zpravidla stejné jako u dospělých (viz výše). Jedna afta je tedy zcela neškodná, zatímco vice aft může být příznakem něčeho jiného. V takovém případě byste je měli nechat prohlédnout lékařem, protože mohou být známkou nemoci rukou, nohou a úst, stomatitidy nebo možná něčeho jiného. Sami to můžete těžko rozlišit, a proto je dobré poradit se s lékařem. Totéž platí, pokud afta nebo afty nezmizí ani po týdnu (s léčbou nebo bez ní).


Často kladené dotazy o aftách v puse


Proč se vám dělají afty v puse?

Afty v puse se mohou objevit z mnoha důvodů, například když si do úst strčíte vidličku, kousnete se do jazyka nebo do tváře, příliš silně si drhnete zuby kartáčkem, ze stresu, z nedostatku vitamínů nebo železa, z konzumace některých potravin, z důvodu, že vás trápí rovnátka, plomby nebo zubní náhrady, nebo z důvodu používání zubní pasty obsahující pěnidlo laurylsulfát sodný.


Jak odstranit afty v puse?

Afty v puse lze zmenšit a bolest zmírnit různými prostředky, jako je ústní voda nebo mast. Na afty v puse působí také prostředky obsahující Tea Tree olej.


Co můžete dělat s aftami v puse?

Afty v puse jsou bolestivé a nepříjemné, ale naštěstí toho můžete sami udělat poměrně dost, abyste se jich zbavili. Mimo jiné můžete použít ústní vodu nebo mast a také prostředky obsahující Tea Tree olej, který je známý svými účinky na afty v puse. Abyste se jim vyhnuli, můžete se pokusit posílit svou imunitu, vyhýbat se stresu, přijímat dostatek vitamínů a vyměnit zubní pastu za takovou, která neobsahuje povrchově aktivní látku laurylsulfát sodný, která je známá tím, že u některých lidí vyvolává afty v puse.


Co způsobuje afty v puse?

Přesné příčiny aft v puse nejsou známy, ale je známo, že spouštěcími faktory mohou být stres, nedostatek vitamínů nebo anémie, některé potraviny, některé druhy léků a hormonální změny. Kromě toho se afty v puse mohou objevit také po píchnutí do úst vidličkou, kousnutí do jazyka nebo tváře, příliš intenzivním drhnutí zubů anebo když vám rovnátka, plomba nebo zubní náhrada špatně sedí. Některým lidem se afty vytvoří při používání zubní pasty s pěnidlem laurylsulfátem sodným. Sklon ke vzniku aft v puse je také dědičný.


Kdo může mít afty v puse?

Afty v puse může mít každý, děti i dospělí. Předpokládá se, že aftami v puse pravidelně trpí přibližně 20 % populace. Někteří jimi trpí pouze jednorázově, jiní je mají pravidelně a několik málo lidí trápí neustále. Sklon ke vzniku aft v puse je dědičný, takže pokud oba rodiče jimi trpí, mohou mít afty i jejich děti.


Jak vypadají afty v puse?

Afty v puse jsou malé kulaté skvrny nebo vředy, které jsou bílé nebo nažloutlé a obklopené načervenalým prstencem. Afta má obvykle průměr 5-10 mm. Jsou bolestivé a nepříjemné. Afty se vždy tvoří uvnitř úst – v dutině ústní, uvnitř tváří, na vnitřní straně rtů a/nebo na jazyku.

Balení 5 produktů na puchýře a afty v puse nebo na jazyku
Pro každodenní péči o jazyk a afty v ústech
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 925,00 Kč
Balení 5 produktů na puchýře a afty v puse nebo na jazyku - Pro každodenní péči o jazyk a afty v ústech