Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co jsou strie a kdo je může mít?

Když se řekne strie, většina lidí si vybaví těhotné ženy a jejich rychle rostoucí bříško. Těhotenské strie jsou skutečně velmi častým jevem. Lékaři odhadují, že až u 90 % všech těhotných žen se ke konci těhotenství strie v určité míře objeví.

Strie jsou způsobeny rychlým a extrémním natažením kůže. K tomu obvykle dochází v důsledku přibývání na váze - např. u těhotných žen nebo jiných žen, které rychle přibývají na váze. Strie se však nevyskytují pouze v těhotenství a nejsou vyhrazeny pouze ženám. Mohou se objevit také v souvislosti s výrazným nárůstem svalové hmoty, který často pozorujeme u kulturistů, v souvislosti s náhlým úbytkem hmotnosti nebo u mladých lidí, jejichž tělo během puberty rychle roste a mění se.

Strie, které se latinsky nazývají striae, jsou formou jizvení, které vzniká pod kůží - konkrétně na elastické střední vrstvě kůže zvané dermis. Dermis je nejsilnější vrstva kůže a právě její popraskání je příčinou vzniku strií.

Strie mají často podobu fialových, růžových nebo modrých pruhů na kůži. Samy od sebe nezmizí, ale časem mohou vyblednout a zesvětlit. Přesto jsou k dispozici různé metody léčby strií, kterým se budeme věnovat podrobněji níže.


Proč se vám dělají strie?

Naše kůže je obecně velmi pružná, a proto vydrží hodně, aniž by popraskala. Když je však vystavena mimořádnému tlaku a extrémnímu natažení během velmi krátké doby v souvislosti s rychlým přibýváním na váze, rychlým hubnutím nebo rychlým růstem, ne vždy se s tímto tlakem dokáže vyrovnat. To se může stát jak u mužů, tak u žen, mladých i starších.

Když jsou elastická vlákna naší kůže vystavena značnému přetížení, ztrácejí svou pružnost. Vlákna tuto pružnost nikdy nezískají zpět, a způsobené jizvy jsou proto do značné míry trvalé.

Důvod, proč se u některých lidí strie objeví a u jiných ne, souvisí s typem a elasticitou kůže. Někteří lidé mají jednoduše pružnější kůži než jiní. Svou roli zde hraje také genetika. Někteří lidé jsou prostě náchylnější ke vzniku strií v důsledku své genetiky a rodinné anamnézy.

Strie naštěstí nepředstavují zdravotní riziko, jsou však obvykle nežádoucí z čistě kosmetického hlediska. Strie mohou někdy trochu svědit, ale jinak si jich nevšimnete - kromě pohledu do zrcadla.

Dobrou zprávou je, že viditelnost strií můžete snížit tím, že své pokožce poskytnete dostatek vlhkosti a výživy. Jedním ze skvělých způsobů, jak toho dosáhnout, je používání tělového oleje, který je plný účinných látek, jež vyživují pokožku a zlepšují vzhled strií.

Balíček na strie
3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Balíček na strie - 3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev

Puberta, přibývání a ubývání na váze

Dospívající během puberty hodně rostou. Kůže s nimi většinou dokáže držet krok, ale někdy může růst tak rychle, že kůže popraská a vzniknou strie. Hormonální nerovnováha, ke které dochází během puberty, může také přispět ke zvýšení rizika vzniku strií.

Rychlý přírůstek hmotnosti vystavuje kůži velkému stresu, protože se musí v krátkém čase značně roztáhnout. Kůže je někdy napínána více, než je její pevnost v tahu schopna zvládnout, a to způsobuje vznik strií. Těhotenské strie se vyskytují zejména ke konci těhotenství, kdy je kůže značně napnutá. Riziko vzniku strií je obzvláště vysoké v případě dvojčetného těhotenství, těhotenství s velkým množstvím plodové vody, mladších těhotenství a těhotenství s nadváhou. Změny hormonální rovnováhy během těhotenství obvykle také hrají roli v tom, zda se strie objeví a v jakém rozsahu.

Potírání těla kvalitním olejem pro péči o pokožku je jedním ze způsobů, jak snížit riziko vzniku strií nebo jiných forem nerovností na pokožce. Tělový olej od Australian Bodycare můžete používat po celou dobu těhotenství i po porodu, bez ohledu na to, zda kojíte, nebo ne.

Strie se mohou stejným způsobem objevit i u lidí, kteří rychle přibírají na váze. A u kulturistů a vzpěračů, kteří během krátké doby nahromadí velké množství svalové hmoty, a proto také vystavují svou pokožku značnému tlaku.

Dokonce i při hubnutí může být kůže vystavena tlaku, pokud dojde k rychlému úbytku hmotnosti v krátkém časovém období. Mnoho lidí se domnívá, že úbytek hmotnosti okamžitě povede k hladké a přitažlivě vypadající pokožce, ale tak to bohužel ke zklamání mnoha lidí nefunguje.

Hladkou a krásně vypadající pokožku si však můžete pomoci přivodit použitím kvalitního tělového peelingu, který z pokožky odstraní odumřelé kožní buňky a bakterie. Následným použitím dobrého pečujícího oleje - nejlépe dvakrát denně - dáte své pokožce nejlepší šanci získat krásný a hladký vzhled. Tělový olej od Australian Bodycare obsahuje hydratační složky, jako je skvalan, který pomáhá zajistit zdravou a hydratovanou pokožku.

Balíček na strie
3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Balíček na strie - 3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev

Strie a celulitida

Strie a celulitida, se často zaměňují. Tyto dvě věci však spolu vůbec nesouvisejí.

Celulitida je způsobena nahromaděním tuku pod kůží. Jak se vazivová tkáň stahuje, objevují se na povrchu kůže malé dolíčky. Ty někdy vypadají trochu jako kůra pomeranče, odtud také název. Celulitida se nejčastěji vyskytuje na hýždích a stehnech.

Pokud vás trápí výskyt celulitidy na kůži, zvažte použití účinného tělového peelingu k odstranění odumřelých kožních buněk a výživného oleje pro péči o pokožku, který viditelnost celulitidy sníží. Tělový peeling a tělový olej od Australian Bodycare dodají pokožce tolik potřebnou pružnost a vlhkost, zatímco proces vmasírování tělového oleje do pokožky krouživými pohyby může zvýšit prokrvení pojivové tkáně a zanechat pokožku hezčí a hladší.


Kde můžete mít strie?

Strie se mohou objevit na většině částí těla. Často se objevují na břiše, stehnech, hýždích, bocích, prsou, pažích a předloktích. V těchto oblastech se v našem těle ukládá nejvíce tuku.

Těhotenské strie se nejčastěji vyskytují na prsou a břiše. U žen, které během těhotenství hodně přibraly, se mohou objevit také na stehnech a pažích. U osob s nadváhou se strie nejčastěji vyskytují na stehnech a bocích. U kulturistů jsou obzvláště zranitelné horní části paží. Obecně lze říci, že se strie mohou vyskytnout u všech skupin kdekoli na těle. U jednotlivých osob se to však značně liší.

Bez ohledu na to, kde se strie vyskytují, mají často podobu fialových, růžových nebo modrých pruhů na kůži. Ve většině případů časem vyblednou a získají světlejší barvu.

Naštěstí lze tělový olej používat bez ohledu na to, kde se na těle strie objeví. Je vhodný k použití kdekoli na těle a jeho každodenní používání pomůže zlepšit vzhled strií.


Jak se zbavit strií

Strie mohou být časem méně viditelné, ale nikdy samy od sebe zcela nezmizí. Poškozená vlákna v kůži - a jizvy, které způsobily - se nikdy nezahojí. Naštěstí se však většina strií časem poněkud zmenší a zmizí.

Zakrýt nebo zamaskovat strie může být obtížné, proto se některé ženy a muži bohužel vyhýbají nošení bikin nebo plavek nebo oblékání šortek či svršků s krátkým rukávem. To může začít mít velmi omezující vliv na náš život a způsobit postiženým problémy. Zejména mladí lidé mohou mít se striemi problémy. Proto stojí za to zjistit, zda je možné strie nějak léčit nebo se jich zbavit - nebo zda můžete udělat něco pro to, abyste jim předešli.

Neexistují žádné dobře zdokumentované způsoby, jak se strií zbavit, a tedy ani vědecké důkazy o tom, zda některá z dostupných léčebných metod skutečně funguje, ale přesto existuje mnoho různých možností, které mohou mnozí využít.

Jelikož však strie nelze zcela odstranit, účelem jakéhokoli ošetření bude vždy pouze to, aby strie nebyly tak viditelné.

K vyživení pokožky a snížení viditelnosti strií můžete použít kvalitní olej plný hydratačních složek, jako je slunečnicový a mandlový olej.

Balíček na strie
3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Balíček na strie - 3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev

Krémy s all-trans-retinovou kyselinou

Používání krému s all-trans-retinová kyselina - známá také jako tretinoinový krém - je oblíbeným způsobem léčby strií. Krém působí tak, že stimuluje tvorbu buněk v pojivové tkáni, aby obnovil pružnost. K dispozici je několik různých produktů, které lze zakoupit v místní lékárně.

Mnoho kosmetických firem také vyrábí krémy a oleje určené proti striím - buď se jim snaží předcházet, nebo snižovat jejich viditelnost.


Zmírnění strií cvičením

Pravidelné cvičení udržuje tělo v kondici, zpevňuje pokožku a pomáhá předcházet přibývání na váze. To vše je pro tělo dobré - a je to dobré i pro snížení výskytu strií. Nejedná se však o přístup, který by přinesl výsledky ve velkém spěchu.


Laserové ošetření nebo mikrojehličkování

Pokud jste unaveni svými striemi, pak by laserové ošetření mohlo být možností, která stojí za zvážení. Toto ošetření můžete podstoupit u dermatologa, ale mějte na paměti, že se jedná výhradně o kosmetický zákrok, který si budete muset financovat na vlastní náklady.

Laserové ošetření funguje tak, že povzbuzuje kůži, aby pracovala na stimulaci produkce buněk v pojivové tkáni a snažila se nahradit poškozená vlákna a obnovit pružnost vaší kůže.

Další soukromou možností, která je na trhu dostupná prostřednictvím dermatologa nebo soukromé kliniky péče o pleť, je proces známý jako microneedling. Při tomto ošetření se používá zařízení známé jako derma roller, což je malý ruční váleček s mikrochirurgickými jehlami. Jehličky při kontaktu s pokožkou stimulují růst nových buněk, aby zlepšily elasticitu a podpořily tvorbu nového kolagenu. Aktivuje a využívá tak přirozenou schopnost těla samo se uzdravit.

Pokud pro vás laserové ošetření není vhodné, pak je alternativní možností vyzkoušet kvalitní tělový olej, který dodá pokožce výživu a účinné látky. Tělový olej od společnosti Australian Bodycare obsahuje mandlový a slunečnicový olej, které jsou bohaté na vitamin E. Vitamin E hraje důležitou roli při zlepšování našeho dermatologického zdraví a vyhlazování strií.


Domácí prostředky proti striím

Existuje celá řada různých domácích prostředků proti nejrůznějším potížím a strie nejsou výjimkou. Jeden takový prostředek předepisuje potírání kůže obyčejným kuchyňským olejem. Dalším je domácí peeling z cukru. Proti striím jsou prý účinné také vaječné bílky, citronová šťáva a bramborová šťáva. Tyto různé prostředky mohou stát za vyzkoušení, pokud máte zájem vyzkoušet levný a přírodní způsob, jak snížit výskyt strií.

Pokud se rozhodnete vyzkoušet dobrý tělový peeling, pak můžete zvážit takový, který obsahuje přírodní tea tree olej, který je účinným odstraňovačem odumřelých kožních buněk.

Kromě toho je k dispozici mnoho přírodních olejů, o nichž je známo, že mají příznivý účinek proti příznakům různých kožních onemocnění. Patří mezi ně australský čajovníkový olej a také různé oleje obsahující aloe vera, mandlový nebo kokosový olej.

Vyzkoušejte například účinný olej pro péči o pokožku vyrobený z mandlového a slunečnicového oleje, které oba působí zjemňujícím účinkem a obsahují vitamin E - ten je důležitou složkou, která pomáhá redukovat strie.

Balíček na strie
3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Balíček na strie - 3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev

Prevence strií

Nejlepší věc, kterou můžete udělat, abyste se vyhnuli vzniku strií, je vyhnout se rychlému nárůstu hmotnosti nebo nadváze. To platí jak pro těhotenství, tak obecně. Neexistuje však žádná záruka, protože i hubenější ženy se v těhotenství často potýkají se striemi.

Existuje mnoho různých krémů, mastí, olejů a pleťových vod, které tvrdí, že pomáhají striím předcházet. Neexistují žádné vědecké důkazy, že fungují, ale protože jsou tyto prostředky zcela neškodné a bez rizika, mohou přesto stát za vyzkoušení. Zejména těhotné ženy najdou na trhu širokou škálu výrobků, o kterých se tvrdí, že zabraňují vzniku strií.

Pokožce vždy prospěje dodatečná hydratace, která zabrání jejímu vysušování, takže používání kvalitního krému, mléka nebo oleje na pokožku nikdy neuškodí.

Zdravá a pestrá strava bohatá na vitamíny a zeleninu prospívá celému tělu, a tedy i pokožce, takže i na to je dobré pamatovat.

Balíček na strie
3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Balíček na strie - 3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev

Nejčastější dotazy týkající se strií

Jak odstranit strie?

Neexistuje žádná léčba, která by strie zcela odstranila, ale můžete udělat mnoho pro to, aby byly strie podstatně méně viditelné. Například používejte kvalitní pečující olej, díky kterému bude vaše pokožka pružnější a hladší.


Co jsou strie?

Strie jsou trhlinky v pokožce způsobené rychlým a extrémním natažením kůže. Obvykle se objevují v souvislosti s rychlým přibýváním na váze, hubnutím nebo rychlým růstem během puberty. Strie mají často podobu fialových, růžových nebo modrých pruhů na kůži.


Zmizí strie?

Strie samy od sebe nezmizí, i když se mohou časem zmenšit a vyblednout. Oblasti pokožky se striemi můžete dodat vlhkost a pružnost použitím kvalitního pečujícího oleje, který obsahuje výživné složky, jako je skvalan a vitamin E.


Zmizí strie, když zhubnete?

Strie samy od sebe nezmizí. Pokud však zhubnete a budete provádět cviky, které zpevňují pokožku, může se vám poštěstit, že se vzhled vašich strií zlepší. Mějte však na paměti, že extrémní a rychlý úbytek hmotnosti může být také příčinou vzniku strií.

Chcete-li pečovat o svou pokožku a minimalizovat výskyt strií, můžete vyzkoušet tělový olej od společnosti Australian Bodycare. Tento olej pro péči o pokožku obsahuje účinnou látku tea tree oil, která působí antibakteriálně, a také mandlový a slunečnicový olej, které pokožku hydratují a vyživují.


Co způsobuje strie?

Strie vznikají v důsledku rychlého natažení kůže nad její možnosti, přestože je naše kůže od přírody velmi pružná. Když jsou elastická vlákna naší kůže vystavena extrémnímu natažení, ztrácejí svou pružnost, což způsobuje praskání kůže a vznik strií.


Proč se vám strie objevují, když posilujete svaly?

Pokud se věnujete silovému tréninku a rychle zvyšujete svalovou hmotu (např. zvedáním závaží), vaše kůže někdy nemusí být schopna držet krok s touto změnou. Při rychlém a výrazném natažení může kůže popraskat - a to způsobí vznik strií.


Existují laserová ošetření k odstranění strií?

Strie lze odstranit nebo zmírnit jejich viditelnost pomocí laserového ošetření, které vám poskytne dermatolog.

Pokud však laserové ošetření není pro vás, můžete o svou pokožku a strie místo toho pečovat pomocí kvalitního pečujícího oleje.


Lze striím předcházet?

Stejně jako neexistuje žádná skutečná léčba, která by strie vyléčila, neexistuje ani spolehlivý způsob, jak jim zabránit. Může však pomoci udržovat si nízkou váhu, zdravě se stravovat, pravidelně cvičit a udržovat pokožku dobře hydratovanou používáním kvalitního krému, mléka nebo oleje.


Jak striím předcházet?

Striím se dá těžko vyhnout, i když děláte naprosto vše, co je ve vašich silách, abyste jim předešli. Můžete být štíhlá a zdravá, ale bohužel se vám během těhotenství strie přesto objeví.

Vznik strií můžete minimalizovat a snížit jejich viditelnost každodenním používáním kvalitního pečujícího oleje. Tělový olej od Australian Bodycare je vhodným olejem, který lze používat jak během těhotenství, tak při kojení.


Proč se vám dělají strie na hýždích?

Strie se často objevují v místech, kde je kůže nejvíce vystavena natahování. Obvykle se jedná o ty části těla, kde se ukládá velké množství tuku, jako jsou mimo jiné hýždě.


Kdy strie zmizí?

Bohužel strie nezmizí samy od sebe, jakmile dojde k jejich poškození. Přesto můžete udělat mnoho pro to, aby strie nebyly tak viditelné. Zkuste například používat tělový olej, který je vyvinut tak, aby pokožka byla krásná a hladká.


Jak vypadají rané strie?

Časné strie mají podobu malých pruhů na kůži, které mají světle růžovou, modrou nebo fialovou barvu. Postupem času mohou být výraznější.


Proč se těhotným ženám tvoří strie?

Těhotné ženy mohou mít strie, protože jejich kůže je během krátké doby vystavena extrémnímu natahování v důsledku zvětšování břicha a těla.


Proč mě strie svědí?

Strie mohou někdy trochu svědit. Je to sice dráždivé, ale není třeba se tím znepokojovat. Strie jsou výhradně kosmetickým problémem.


Kdy strie zbělají?

Strie, které se na kůži objevují jako modré, fialové nebo růžové pruhy, se mohou někdy časem poněkud zmenšit a barevné pruhy mohou vyblednout do méně viditelného bílého odstínu.


Jak zakrýt strie?

Zakrytí strií může být složité, i když je samozřejmě možné je skrýt pod oblečením nebo je zakrýt korektorem/barvivým krémem. Mnohem lepší je však použít ošetření, které dělá strie méně viditelnými, než je jednoduše zakrýt.

Pokožce můžete dodat vlhkost a pružnost pomocí tělového oleje, který obsahuje mandlový olej, slunečnicový olej a skvalan - všechny tyto složky se starají o hladkou a přitažlivě vypadající pokožku.


Může se cvičení zbavit strií?

Cvičení a trénink mohou pomoci zpevnit pokožku, což může mít příznivý vliv na strie, které se tak stanou méně viditelnými.


Bolí strie?

Strie obvykle nejsou bolestivé. Někdy mohou trochu svědit. Pokud zjistíte, že vás strie bolí, měli byste se na ně podívat u lékaře.


Snesou strie slunce?

Strie skutečně snášejí slunce, nicméně stejně jako kůže na zbytku těla by se měly vystavovat slunci jen mírně. Při pobytu na slunci nezapomeňte používat kvalitní opalovací krém.

Balíček na strie
3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Balíček na strie - 3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev